Hyppää sisältöön

10 kylän Vuolijoki

Vuolijoki kutsuu nauttimaan Oulujärven ihanista järvimaisemista ja rauhoittavista erämaista. Vuolijoen onnellisuus piilee puhtaassa luonnossa ja paikallisessa elämäntavassa, joka keskittyy tärkeimpään – elämänlaatuun.

Tuoreet kalat, hauet, kuhat ja ahvenet pyydetään ruokapöytään suoraan omasta rannasta ja mustikkapiirakan mustikat kerätään itse takapihalta. Vuolijoella elämä on mutkatonta ja se tekee luonnostaan onnelliseksi.

Veden ja metsien läheisyys ja niiden tuomat hyvät elämisen edellytykset: kalastus-, metsästys-, ja marjastusmahdollisuudet sekä luonnonantimet ovat jokamiehenoikeudella kaikkien saavutettavissa. Alueen vesistöihin istutetaan vuosittain pyyntikokoista kirjolohta tai taimenta. Hauenkutua pääsee seuraamaan Perukanpurolla!

Vuolijoen kylät sijoittuvat muutamaa kylää lukuun ottamatta Oulujärven rantamaille veden äärelle. Rannat kutsuvat rentoutumaan auringon lämmittäessä hiekkaa varpaiden alla ja järvet kalastamaan sekä nauttimaan aaltojen liplatuksesta veneillessä. Rantasavut ja vasta tuoksuu kesäillassa.

Talvella järvet jäätyvät, peittyvät lumeen ja luovat taianomaisen maiseman. Vapauttava jäällä hiihto, luistelu, kelkkailu ja pilkkiminen ovat järvimaiden onnenhetkiä.

Tervetuloa kylään!

Vuottolahden retkiluistelurata – Kevättalven ihastuttavaa ulkoilua Vuottolahden retkiluisteluradalla

Vuottolahden retkiluistelurata ihastuttaa ja kasvattaa suosiotaan vuosivuodelta. Koe elämys koivikossa kiertävällä rataosuudella!

SFC-Kohtauspaikan kahvio ja tulipaikat palvelee retkiluistelijoita viikonloppuisin. Retkiluisteluradan metsäreitti on kerännyt paljon kiitosta luistelijoilta. Metsäreitin varrelta löytyy katettu tulipaikka.

Luisteluradan viereen on tehty perinteisen ja luisteluhiihdon latua noin 8 kilometriä. Alueella voi luistella, hiihtää, kävellä ja potkukelkkailla iki-ihanan Oulujärven jäällä. Kyläläisten järjestämä kevättalven Talvirieha-tapahtuma on ollut erittäin suosittu.

Katso aukipito tiedotteet Vuottolahden retkiluistelurata FB-sivuilta.

Huumaavaa luontoa Önkkörin retkeilyalueella ja lintutornilla

Käkisaaren kannaksen läpi kulkeva Önkkörin kanava johdattelee kulkijat lintutornille. Historiallisen Önkkörinkanavan alkuperää ei varmuudella tunneta. Perimätiedon mukaan kaivuutyön taustalla olisivat olleet venäläiset, jotka halusivat välttää Ärjänselän vaarat ja kaivajina olisivat toimineet venäläiset sotavangit tai itse sotilaat. Kanavan onkilaiturit penkkeineen tarjoavat n. kilometrin mittaiselle polulle levähdyspaikkoja.

Önkkörin retkeilyalueella on n. 10 hengen kota lintutornin kupeessa ja se soveltuu hyvin virkistyspäivien viettoon. Samalla voi järjestää vaikka laituriongintakilpailut. Alueen monipuolinen luonto tarjoaa korentoineen, lintuineen ja eläimineen seurattavaa. Koe kanava melomalla tai suppailemalla ympärilläsi pyörivien korentojen, lumeiden ja ulpukoiden keskellä. Vietä yö lintutornissa tarkkailemassa revontulia ja tähtitaivasta!

Talvisin kyläläiset tekevät ladun retkeilyalueen ympäristöön ja alueemme hiihtolomaviikon aloittaa Sylvin ja Urhon hiihtotapahtuma vauhdikkaine käänteineen. Kanavan kautta kulkeva moottorikelkkaura tarjoaa mahdollisuuden myös kävelylenkille tai liukulumikenkäilylle.

Opastetut kalastus- ja metsästysretket tulossa.

Elämyksiä melomalla

Melontareittejä on Kajaanin melojien kuvaamina seitsemän. Katso lisää.

Vuolijoen alueella melontareittiin on maihinnousupaikkojen kunnostamisen myötä tullut lisäys: Önkkörin lintutorni ja kota – Ojanperän ranta – Onnelan matkailumaatila

Reitin pituus n. 7 km. Melontareitti jatkuu Önkkörin retkeilyalueelta kohti Vaalaa. Melo Käkilahdelta Käkisaaren sillan alitse historiallista kanavaa pitkin Önkkörin lammen läpi aina Önkkörin lahdelle. Rantaa seuraamalla tavoitat Kotjon saaren ja mantereen välisen salmen läpi melomalla Hinanlahden. Hinanlahden maihinnousupaikkana voit käyttää Ojanperän rannan kotaa ja muita rantarakennelmia. Jatkaessasi matkaa edelleen tavoitat Perukanpuron suun. Perukanpuroa melomalla saavut Onnelan matkailumaatilalle.

Vuolijoen alueen kalastuskohteet

Vuolijoen Tupalankoski sijaitsee aivan Vuolijoen kirkonkylän keskustan tuntumassa Vuolijoessa. Vuolijoki laskee kirkonkylän läpi Oulujärven Käkilahteen. Tupalankosken yleisin saalis on reilun kilon kirjolohi, jota istutetaan jokeen useita kertoja kesässä. Tupalankoskelle on opasteet kirkonkylän terveysaseman parkkipaikalta. Matka taittuu helposti pururataa pitkin Vuolijoen rantaan. Alue on mielenkiintoinen ulkoilukohde muutoinkin.

Perukanpuro virtaa Onnelan matkailumaatilan läpi Oulujärveen Hinanlahden pohjukassa. Kohde on mielenkiintoinen kalapaikka mm. hauenkutu aikaan. Perukanpuroon ja sen yhteydessä olevaan lampeen on suunnitteilla kunnostustoimenpiteitä.

Oulujärven kalastusalueet ovat suurella Ärjänselällä. Suomen pisin esteetön sisävesijana sijaitsee Oulujärvellä Paltaselältä Ärjänselän läpi aina Hinanlahteen.

Vuottolahden kalaveden osakaskunnan vedet Ärjänselällä (4634 ha) sijaitsevat Vuottolahdesta ja Ärjänselän Kaakoisrannalle. Osakaskunnan vesialueisiin kuuluvat myös Mainuanjärvi ja Mainuanjoki. Mainuanjoella on erillinen koskikalastusalue. Kalastusluvat Vuottolahden osakaskunta.

Kalaveden osakaskunnan vesialue Oulujärvellä on 10 710 hehtaaria alkaen Vuottolahden suulta länteen Manamansalon itärantaa Kaivannonsalmen läpi Niskanselän puolelle aina Kaaresjärven suulle asti. Kalastusluvat Vuolijoen-Manamansalon kalaveden osakaskunta.

Kalastusluvat

OTANMÄEN ALLASUIMALA – Koe elämys sinisen taivaan alla!
Otanmäen allasuimala urheilutalon yhteydessä tarjoaa miellyttävän vaihtoehdon kesäpäivän viettoon. Nappaa mukaasi piknik-huopa ja heittäidy auringon palvottavaksi. Käytössäsi on urheilutalon kuntosali ja saunatilat sekä ulkoliikunta-alueet. Pururata, lento- jalka-, kori- ja sulkapallo kentät ovat aivan vieressä. Alueen yhteyteen on suunnitteilla frisbeegolfrata, jota toteutetaan mahdollisesti jo kesällä 2023.

Otanmäen frisbeegolfrata

Otanmäen frisbeegolfradalle on ratasuunnitelmat tilattu ja ne toteutuvat vuoden 2023 aikana. Itse ratahanke on suunnitteilla toteuttaa viimeistään vuoden 2024 aikana.

Otanmäen frisbeegolfrata sijaitsee keskellä Otanmäen kylää käyttäen urheilupuiston ja ”koulun kallioiden” alueita. Lähtöpaikan tulet löytämään Otanmäen urheilutalon ja allasuimalan läheisyydestä.

Frisbeegolfradan yhteyteen on kyläläisillä suunnitteilla monenlaista mukavaa.

Satamapalveluita tulipaikkoineen

VUOTTOLAHDEN KIRPPUNIEMI
Venesatama ja kyläyhteisön yhteinen rantapaikka Oulujärven rantamailla. Kirppuniemen rantarakennelmia ja uimapaikkaa rakennetaan kesän 2023 aikana ja ne ovat käytettävissä loppukesällä. Kajaanin kaupunki myy satamapaikkoja.

KUUSIRANNAN SATAMA
Kuusirannan satamasta avautuu kaunis Oulujärven rantamaisema Ärjänselän selkävesille. Satama on toiminut kalasatamana aiemmin ja kyläläiset ovat suunnitelleet sataman muuttamista vierasvenesatamaksi.

VUOLIJOEN SATAMA
Vuolijoen satamassa on pelastuslaitoksen venepaikan lisäksi venepaikkoja myös kuntalaisille. Venepaikkoja voi tiedustella Kajaanin kaupungilta. Satama-alueen rantarakennelmien korjausta suunnitellaan.

Uimapaikat:
Seppäsenranta ja kota
Kukkoniemi ja kota, tanssilava
Kirppuniemi ja kota
Kirppuniemen rantarakennelmia korjataan kesän 2023 aikana. Hankkeen valmistumisen jälkeen Kirppuniemessä voi järjestää tapahtumia, kokoontumisia ja vaikkapa virkistyspäiviä henkilökunnalle.
Kuusirannan uimapaikka (ei rantarakennelmia)
Rauhanniemi ja kota
Ojanperän ranta ja kota
Ojanperän ranta korjattiin vuoden 2022 kesällä ja se sai varustuksekseen ison, noin 15 hengen kodan, bio-wc:n ja sen uimaranta ruopattiin. Ojanperän ranta soveltuu tapahtumien, kokoontumisien ja henkilökunnan virkistyspäivien viettopaikaksi.

Tamppaa Talaskangas ja Otanmäen retkeilypolku
Talaskankaan vaellusreitti halkoo ikimetsän läpi ja soveltuu myös perheen pienempien sulan maan vaelluskohteeksi. Tamppaa Talaskangas talvisin. Kokeile myös hiihtovaellusta reitillä. Otanmäen retkeilypolku yhtyy Talaskankaan reitistöön Jyleikön kankaan kääntöpaikalla. Aikaisemmin retkeilypolku on yhdistänyt Otanmäen lintuvesialtaan ja Talaskankaan reitin, mutta tänä päivänä reitille pääsee vain Kokkolantieltä hieman Otanmäen taajama-alueen risteyksen jälkeen Kokkolan suunnassa.

Otanmäki

Otanmäen koulu – päiväkoti, urheilutalo ja kirjasto tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia myös vapaa-ajan viettoon. Urheilutalon yhteydessä oleva allasuimala on avoinna kesäisin. Otanmäestä löytyy myös koirapuisto ja vuokraviljelypalstat. Otanmäen hammaslääkäri toimii koulun yhteydessä.

Vapaa-ajan palveluita tarjoavat Otanmäen-Vuolijoen seuraunioni, Otanmäen metsästysseura ry ampumaratoineen sekä Otanmäen kyläyhdistys. Käyntikohteita ovat Talaskankaan retkeilyalue ja Otanmäen retkeilypolku.

Škoda Transtech Otanmäen kiskokalustotehdas on koko kymmenen kylän Vuolijoen alueen suurin työllistäjä. Otanmäki Mine Oy suunnittelee entisen kaivosalueen saostuskentän yhteyteen rikastamoa.

Vuolijoen kirkonkylä

Maaseutumaisella Vuolijoen kirkonkylällä toimii päiväkoti, esikoulu ja perusopetukset luokat 1-6. Vuolijoen terveystalo sijaitsee harmaakivikirkon läheisyydessä.

Käyntikohteena on Talonpoikaismuseoalue Riihipiha ja harmaakivikirkko sekä Tupalan kosken koskikalapaikka.

Vapaa-ajan palveluita tarjoavat Vuolijoen metsästysseura, Vuolijoen ampumaurheilijat, Vuolijoen maaseutuyhdistys, ja erilaiset liikuntaryhmät. Kyläläisten olohuone on Pankkitalolla.

 

Palvelukartat