Hyppää sisältöön
Kädet näppäimistöllä

Saavutettavuusseloste

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten kajaani.fi -verkkopalvelussa noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta saavutettavina. Kajaanin kaupungin tavoitteena on täyttää saavutettavuudelle asetetut vaatimukset. Seloste koskee Kajaanin kaupungin kajaani.fi-pääsivustoa. Eri domainien (verkkotunnusten) ja alidomainien alla toimiville palveluille on laadittu omat saavutettavuusselosteensa. Kajaani.fi verkkopalvelusta vastaa Kajaanin kaupunki.  Saavutettavuusseloste on laadittu 14.10.2021. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio Newelo Oy.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Verkkosivusto täyttää suurimman osan saavutettavuusvaatimuksista. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa julkista sektoria noudattamaan Euroopan Unionin saavutettavuusdirektiivin vaatimuksia. WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) on kansainvälinen ohjeistus verkkosisältöjen saavutettavuudesta. Lain mukaan verkkosivustojen ja sovellusten on täytettävä WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tason kriteerit. Saavutettavat digitaaliset palvelut ovat helppokäyttöisiä kaikille käyttäjille, myös ikääntyneille ja eri tavoin toimintarajoitteisille ihmisille. Kun saavutettavuus on huomioitu, mahdollisimman monet ihmiset voivat käyttää digitaalisia palveluita itsenäisesti. Lue lisää laista digitaalisten palveluiden tarjoamisesta.
Kajaanin kaupungin tavoitteena on pyrkiä digitaalisten palveluiden saavutettavuudessa vähintään WCAG-ohjeistuksen mukaiseen A- tai AA-tasoon.

Ei-saavutettava sisältö

Merkittävimmät esteet saavutettavuudessa on listattu alla ja vastaava WCAG 2.1 -vaatimus, joka ei täyty: 

  • Asiointipalvelun kalenterikomponentti ei ole käytettävissä näppäimistöltä.  (WCAG 2.1.1 ja 2.4.7)
  • Liikuntapaikkojen varauskalenteri ei toimi näppäimistöllä. (WCAG 2.1.1 ja 2.4.7)
  • Kainuun musiikkiopiston ilmoittautumislomakkeen kentissä on puuttuvia tekstivastineita (WCAG 2.4.6, 3.3.2 ja 4.1.2)

Sivustolla on 23.9.2020 jälkeen julkaistuja videoita, joille ei ole tekstivastinetta tai tekstitystä (WCAG 1.1.1)

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Kajaanin kaupunki pyrkii jatkuvasti parantamaan verkkopalvelun saavutettavuutta. Jos löydät puutteita saavutettavuudessa, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, ilmoita niistä ensin meille, eli sivuston ylläpitäjille, ja teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi.

Voit antaa palautetta saavutettavuudesta:

Mainitsethan palautteessasi, että haluat antaa palautetta saavutettavuudesta.

Valvontaviranomainen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000