Hyppää sisältöön
LUMI datakeskus

Kajaanin kärkitoimialat

Kajaani on Kainuun osaamisen ja yritystoiminnan keskus. Kajaanin seudun kasvun ja kehityksen kärkialoja ovat teknologiateollisuus (mittaustekniikka, peliala, datakeskukset ja suurteholaskenta, digitaaliset järjestelmät ja ohjelmistot), metalli- ja kemianteollisuus, uusiutuva energia sekä matkailu ja kulttuuri. Uutena nousevana alana on vihreä, kestävä energiantuotanto, tuuli- ja aurinkovoima. Tällä sivulla pääset tutustumaan kärkialoihin ja löydät muutamia poimintoja alan toimijoista.

Peliala

Suomessa on kaiken kaikkiaan noin 200 pelistudiota, joista Kajaanilla on kaupungin koko huomioon ottaen reilu osuutensa. Kajaanin pelialan kehitys ja kasvu alkoi Kajaanin ammattikorkeakoulun aloittaessa pelialan koulutuksen ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa. Tällä hetkellä kajaanilaisten peliyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto suhteessa kaupungin väkilukuun on maailman kärkeä.

Yritystarina GameCity Kajaani – kokoaan suurempi pelialan kaupunki

Kajaanin kaupungin rahoittama GameCity Kajaani -hanke rakentaa Kajaaniin pelikaupunkia, joka tarkoittaa lisää peliyrityksiä ja lisää menestystarinoita. Hanke toteutetaan laajassa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa sen varmistamiseksi, että Kajaanin pelialan kehittäminen on jatkuvaa ja dynaamista, ja että ammattikorkeakoulun koulutus muuttuu jatkossakin onnistuneiksi yritystarinoiksi.
GameCity Kajaani tähtää aktiiviseen pelikeskittymään, joka toimii paikallisesti ja tekee globaalia liiketoimintaa.

Lue lisää pelialan menestyksestä

Mittausteknologia

Mittaustekniikan osaamisen historia yltää Kajaanissa viidenkymmenen vuoden taakse, jolloin paperin, puutavaran ja sellun valmistukseen keskittynyt Kajaani Oy käynnisti elektroniikkatuotannon mm. paperiteollisuuden anturi- ja automaatioteknologiaan. Ajan kuluessa Kajaaniin kehittyi mittausteknologian tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan keskittymä, mittaustekniikan kansallinen osaamiskeskus. Kajaanin kaupungin pitkäjänteiset elinkeinopoliittiset valinnat ovat tukeneet mittaustekniikkaklusterin syntymistä ja kehittymistä.

Yritystarina Kajaani vei mittausteknologian maailman huipulle

Kajaanissa toimii mittausteknologian osaamiskeskittymä, jossa syntyviä korkeanteknologiaratkaisuja hyödynnetään ympäri maailmaa eri aloilla.

Kajaanin alueen yritykset ja aluekehitysviranomaiset, Kajaanin yliopistokeskus, ammattikorkeakoulu ja kaupunki, Sotkamon kunta, VTT ja CSC– Tieteen tietotekniikan keskus verkostoituivat jo vuosia sitten. Yhdessä ne ovat kehittäneet ja laajentaneet mittaustekniikan koulutus-, tutkimus- ja liiketoimintaa pitkäjänteisesti.

Lue lisää mittausteknologiasta Kajaanissa

Yritystarina Valmet kehittää analysaattori- ja mittauslaiteteknologiaa globaaleille markkinoille Kajaanissa

Valmet on maailman johtava prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Valmetin Kajaanin toimistossa kehitetään analysaattoreita ja mittausjärjestelmiä, jotka tarjoavat jatkuvaa ja luotettavaa tietoa asiakkaiden prosessien tärkeistä parametreista.

Lue lisää Valmetin yritystarinasta

Yritystarina Raute toimittaa teknologiaa ja palveluita asiakkailleen viilu-, vaneri- ja LVL-teollisuuteen ympäri maailman

Raute on vuonna 1908 perustettu kotimainen pörssiyritys, joka toimittaa teknologiaa ja palveluita asiakkailleen viilu-, vaneri- ja LVL-teollisuuteen ympäri maailman. Rauten Analyzers-liiketoimintayksikön suurin toimipiste on Kajaanissa, mistä käsin kehitetään ja toimitetaan analysaattoreita erilaisiin asiakastarpeisiin maailmanlaajuisesti.

Lue lisää Rauten yritystarinasta

Tietojärjestelmä- ja ohjelmistokehitys

Kajaanissa toimii useita yrityksiä, jotka kehittävät ohjelmistoja sekä digitaalisia järjestelmiä julkishallinnosta metsäteollisuuteen ja terveysteknologiasta sotilaalliseen tiedonsiirtoon, sekä monille muille liike-elämän aloille. Kajaanin ohjelmistoyrityksissä kehitetään korkean teknologian ratkaisuja sekä suurille kotimaisille asiakkaille että kansainvälisille markkinoille. Yhteinen yrityskulttuurin piirre alan yrityksille on niiden henkilöstön vahva sitoutuminen yritykseen ja sen tavoitteisiin. Se on leimallista myös muille Kajaanin toimialoille.

Datakeskusala

Kajaani on noussut merkittäväksi datakeskusten sijoituspaikaksi sekä toimijaksi suurteholaskennan saralla. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n datakeskuksessa Renforsin Rannan yritysalueella toimii kaksi kansallista tieteen supertietokonetta sekä Euroopan nopein ja yksi maailman energiatehokkaimmista  supertietokoneista, yhteiseurooppalainen LUMI. LUMI on tieteentekijöiden lisäksi myös suomalaisten yritysten hyödynnettävissä. Kajaanin kaupunki ja CSC kehittävät yhdessä Kajaanin datakeskusekosysteemiä entistä suuremmaksi hakien keskittymään uusia toimijoita ja uusia dataliiketoiminta-avauksia. Kuten peliala, on Kajaanin datakeskusalakin volyymiltaan asukaslukuun suhteutettuna kansallista kärkeä. Elintärkeä osa ekosysteemiä ja sen kasvua ovat Kajaanin ammattikorkeakoulun datakeskusoperoinnin ja datan hyödyntämisen koulutusohjelmat sekä TKI-toiminta oppilaitoksen omalla supertietokoneella.

Euroopan tehokkain supertietokone LUMI sijaitsee Kajaanissa

Maailman kolmanneksi nopein ja Euroopan tehokkain supertietokone, LUMI, aloitti toimintansa CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa vuonna 2021. LUMI on kaikkien eurooppalaisten tutkijoiden käytössä.  Yrityksille on tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus hyödyntää suurteholaskentaa osana tuotekehitystä ja innovaatiotoimintaa. LUMI-supertietokoneen kapasiteetista 20 % on varattu yritysten käyttöön.

Lue lisää LUMIsta

Borealis Data Centerin ja Herman IT:n liiketoimintakauppa vahvistaa Kajaanin datakeskusekosysteemiä

Islantilainen konesalitoimija Borealis Data Center on ostanut liiketoimintakaupalla Herman IT Oy:n konesalitilat Kajaanin Renforsin Rannasta. Borealis Data Center kertoo tiedotteessaan strategisen kaupan ja myöhemmin datakeskukseen tehtävän laajennuksen edistävän merkittävästi suurteholaskennan ja tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia.

Lue lisää tiedotteesta

Teollisuus

Kajaanissa on yksi Euroopan merkittävimmistä kiskokalustonvalmistajista, Skoda. Skodan tehdas on Pohjoismaiden ainoa toimialallaan. Skodan raitiovaunut ovat osa Helsingin sekä Tampereen katukuvaa  ja VR:n Intercity-junien vaunut syntyvät myös Kajaanin tehtaalla. Skoda on Kajaanin suurin yksityinen työnantaja. Naapurikunta Sotkamossa sijaitsevalla Terrafamen kemikaalitehtaalla ja kaivoksella on myös Kajaanille suuri merkitys, koska moni tehtaan työntekijöistä asuu Kajaanissa. Samoin useat alihankkijaverkoston yritykset toimivat Kajaanista käsin. Terrafamen akkukemikaalitehtaan sähköautovalmistajille tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on jo nyt alan pienimpiä. Molemmat suuret teollisuusyritykset työllistävät useita satoja henkilöitä ja uusia osaajia tarvitaan säännöllisesti.

Palveluala

Kaupan ala on Kajaanissa merkittävä työllistäjä. Vähittäis- ja erikoiskauppojen lisäksi Kajaanissa toimii valtakunnallisia palvelukeskuksia. Kajaanin paikalliseen kauppiasyhdistykseen kuuluu kymmeniä jäseniä.

Matkailuala

Kajaani on matkailukohde erityisesti kulttuurin ja luontomatkailun ystäville.  Ärjänsaari, Oulujärvi, Rauniolinna, Runoviikko ja kaupunginteatteri ovat Kajaanin tunnetuimpia matkailukohteita. Puolen tunnin ajomatkan päässä Kajaanista sijaitsee Suomen suurin matkailukeskus Vuokatti, jossa vuosittain käy yli miljoona matkailijaa. Kajaanin seudun matkailu työllistää paljon majoitus- ja ravintola-alan sekä kaupan alan työntekijöitä ja tarjoaa monia mahdollisuuksia yritystoiminnalle.

Yritystarina Hotel Kajanus – sukupolvien klassikko jo vuodesta 1986

Hotel Kajanus on tuttu monelle ja se on pysynyt Kajaanin katukuvassa jo monia kymmeniä vuosia! Kajanus oli aikoinaan Pohjois-Suomen suurin hotelli. Ensimmäisinä vuosikymmeninä Kajanuksessa järjestettiin paljon isoja talvitapahtumia sekä esimerkiksi avantouintikisoja ja eri firmojen liittokokouksia. Vuosina 1989-1990 tehtyjen laajennusten myötä hotellissa oli yli 200 huonetta ja ravintolapaikkoja noin 500 hengelle.

Hotellin ollessa uusi, Kajaanissa oli vähän yöelämää, ja Kajanuksessa avattiinkin Kajaanin ensimmäinen yökerho, Night Kajanus.

Tutustu Hotel Kajanuksen historiaan

Kulttuuriala

Kajaanilla on vahvat kulttuurihistorialliset juuret, ja kulttuuri on kaupungille tärkeä vetovoimatekijä myös nykyään. Elias Lönnrot kirjoitti Kalevalan Oulujärven maisemissa, joissa myös kansallisrunoilija Eino Leino vietti lapsuutensa.  Nykyään Kajaanissa asuu ja työskentelee paljon kulttuurialan ammattilaisia mm. esittävän taiteen, tanssin, vapaan sivistyksen ja kulttuurihistorian aloilla. Kajaani on yksi Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuoden toteuttajakunnista. Kulttuurin merkitys kaupungin vetovoimalle- ja pitovoimalle on tunnistettu kaupunkistrategiassa ja elinvoimaohjelmassa.

Yhteystiedot

Toivoisitko yrityksesi näkyvän tällä sivulla tai haluaisitko kertoa yritystarinanne? Ota yhteyttä!