Hyppää sisältöön
Yleisöä kuuntelemassa paneelikeskustelua LUMI supertietokone näkyy taustalla

Destination Earth -järjestelmän ensimmäinen versio vihittiin käyttöön LUMI-datakeskuksessa Kajaanissa

Destination Earth -järjestelmän ensimmäinen versio otettiin käyttöön LUMI-datakeskuksessa Kajaanissa 10.6.2024. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus isännöi tilaisuutta, johon saapui paikalle myös EU:n johtoa. Supertietokone LUMIlla ja CSC:llä on ollut hankepartnerina merkittävä rooli Euroopan komission poikkeuksellisessa aloitteessa, jonka tavoitteena on luoda kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä maapallon digitaalinen kaksonen.

CSC kertoo tiedotteessaan, että Destination Earth on strategisen tutkimuksen informaatiojärjestelmä, joka tuottaa ennen näkemättömän tarkkoja ilmastoon ja äärisäihin liittyviä simulaatioita. Se toimii päätöksenteon tukena ja auttaa ennakoimaan ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen sekä tekemään näihin liittyviä johtopäätöksiä.

Destination Earth -järjestelmä pystyy tuottamaan jopa viiden kilometrin resoluutioon perustuvia ilmastosimulaatioita, kun aiempi tarkkuustaso on ollut kymmeniä tai satoja kilometrejä. Nämä simulaatiot voivat ulottua tällä hetkellä vuoteen 2040 saakka. Niiden avulla saadaan tarkkaa tietoa esimerkiksi tuulisuuden, tulvien, metsäpaloriskien tai jokien virtaamien muutoksista jollakin tietyllä alueella. Tämä auttaa suunnittelemaan esimerkiksi maankäyttöä ja investointeja sekä ennakoimaan ja ehkäisemään muutosten vaikutuksia.

CSC:n isännöimällä yhteiseurooppalaisesti omistetulla supertietokone LUMIlla on ollut erittäin suuri rooli ensimmäisten digitaalisten kaksosten simuloinnissa. Suurteholaskenta on keskeistä digitaalisten kaksosten tuottamisessa.

”LUMI on tarjonnut hankkeessa suurimman osan laskentakapasiteetista. Hankkeen vaatimaan laskentaan on kulunut miljoonia GPU-tunteja ja lähes kymmenen prosenttia LUMIn tähän mennessä toteutuneesta kapasiteetista on käytetty Destination Earth -hankkeen tarpeisiin. Hankkeen vaativat työvuot ovat olleet erittäin monimutkaisia. Onnistuminen on osoitus paitsi LUMIn laskentatehosta, myös sen modernista arkkitehtuurista, joka soveltuu vaativiin simulointeihin”, kertoo Destination Earth -ohjelman ClimateDT-hankkeen johtava tutkija ja CSC:n Tiede ja teknologia -yksikön johtaja Pekka Manninen.

”Kajaanin datakeskusekosysteemi sai vuosi datan eurooppalaisen huippuavauksen, kun Euroopan sääsatelliittijärjestön EUMETSAT:n massiivinen datanhallintajärjestelmä sijoittui Kajaaniin LUMI-supertietokoneen yhteyteen. Nyt oli vuorossa sillä luotavan maapallon digitaalisen kaksosen, Destination Earth-järjestelmän käyttöönotto”, kertoo Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläinen.

Datakeskusala on yksi Kajaanin kärkitoimialoista ja sen kehittämiseksi on tehty tiivistä yhteistyötä CSC:n kanssa.

”Yhteistyön uusimpia tuloksia ovat tämän kevään aikana Kajaaniin sijoittuneet islantilaisen Borealiksen ja brittiläisen XTX Marketsin datakeskukset. Uskon, että tehty työ voi tuoda edelleen uusia toimijoita Kajaanin datakeskuskeskittymään, joka muuttuu koko ajan entistä houkuttelevammaksi” arvioi Hämäläinen Kajaanin datakeskusalan kasvua.

Destination Earth on Euroopan komission rahoittama strateginen aloite, jonka toteuttavat Euroopan avaruusjärjestö (ESA), Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) ja Euroopan sääsatelliittijärjestö (EUMETSAT). Lisäksi yli 100 julkista ja yksityistä kumppania osallistuvat järjestelmän rakentamiseen.

Lisätietoa:

Pekka Manninen
CSC:n Tiede ja teknologia -yksikön johtaja
050 3812831

Risto Hämäläinen
Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja
044 710 0217

Lue CSC:n tiedote kokonaisuudessaan