Hyppää sisältöön
Äiti ja poika istuvat uimahallin kahvilassa ja katsovat ikkunan läpi uimahalliin.

KAMK:in hanke tekee Kainuuta tunnetuksi lapsiperheystävällisenä työskentelymaakuntana

Kainuussa lasten ja nuorten on hyvä kasvaa, ja lapsiperheiden arki on maakunnassa sujuvaa. Kajaanin ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Työn ja perheen Kainuu -hankkeessa näitä hyviä puolia nostetaan esille ja lapsiperheystävällisiä toimintatapoja kehitetään entistä paremmiksi yhteistyössä alueen yritysten kanssa.

Kainuussa kärsitään osaajapulasta, erityisesti nuorten työikäisten naisten vähäisestä määrästä. Myös Kainuun liiton laatimassa Kainuu-ohjelmassa korostetaan erityisesti työikäisten naisten ja perheiden merkitystä osaavan työvoiman turvaamisessa. Alueelle tarvitaan lisää nuoria aikuisia ja lapsiperheitä, jotta osaajapulaan voidaan vastata myös tulevaisuudessa. Tarve koskettaa niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin nuoria ja perheitä. Haasteita ei ole pelkästään työntekijöiden saamisessa Kainuuseen vaan myös heidän pysyvyydessään alueella.

Alueen yritysten profiloituminen lapsiperheystävällisiksi työpaikoiksi voisi lisätä Kainuun veto- ja pitovoimaa. Työnantajan perhemyönteisyys on merkittävä tekijä työpaikkaa etsittäessä ja työhyvinvoinnin kannalta.

Kajaanin ammattikorkeakoulun hallinnoima Työn ja perheen Kainuu -hanke auttaa yrityksiä kehittämään lapsiperheystävällisiä toimintatapoja. Yhdessä yritysten kanssa kootaan muun muassa palvelutarjotin työn ja perhearjen yhteensovittamista tukevista toimintavoista, joista kukin yritys voi poimia käyttöönsä haluamansa käytännöt.

Hankkeen tavoitteena on myös kehittää vapaaehtoista vertaismentorointitoimintaa, joka tukee uusien perheiden asettautumista alueelle. Mentoreiksi haetaan työyhteisön jäseniä ja perheitä, ja samalla pyritään vahvistamaan myös mukana muuttavien puolisoiden työllistymistä syntyvien verkostojen avulla sekä kasvattamaan entisestään hankkeessa mukana olevien yritysten mainetta lapsiperheystävällisinä työnantajina.

Hanke on Euroopan Unionin Osarahoittama ja toteutetaan 1.4.2024-31.1.2026 Kajaanissa, Paltamossa, Hyrynsalmella ja Suomussalmella.

Lisätietoja:

Elina Kiviaho
projektipäällikkö
elina.kiviaho@kamk.fi
puh. 040 182 3308

Katso Kainuun TE-palvelujen lähetys Työn ja perheen Kainuu -hankkeesta