Hyppää sisältöön
Mittausteknologia ja osaajat katsovat kameraan

Kajaani vei mittausteknologian maailman huipulle

Kajaanissa toimii mittausteknologian osaamiskeskittymä, jossa syntyviä korkeanteknologiaratkaisuja hyödynnetään ympäri maailmaa eri aloilla.

Oikeiden kumppaneiden kanssa pääsee pitkälle. Kajaanin alueen yritykset ja aluekehitysviranomaiset, Kajaanin yliopistokeskus, ammattikorkeakoulu ja kaupunki, Sotkamon kunta, VTT ja CSC– Tieteen tietotekniikan keskus verkostoituivat jo vuosia sitten. Yhdessä ne ovat kehittäneet ja laajentaneet mittaustekniikan koulutus-, tutkimus- ja liiketoimintaa pitkäjänteisesti.

”Mittaustekniikka on ollut Kajaanin seudun osaamislähtöisen elinkeinotoiminnan kärki yli 50 vuoden ajan. Satsaukset siihen ovat luoneet positiivisen kierteen, jonka vahvuutena ovat erityyppiset toimijat ja useat sovellusalueet”, toteaa CEMIS-keskuksen johtaja Niina Ahtonen.

CEMIS on Oulun ja Jyväskylän yliopistojen, Kajaanin ammattikorkeakoulun, VTT:n ja CSC:n mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut tutkimus- ja koulutuskeskus.

Globaalisti mittausteknologian eturintamassa

Yksi verkoston toimijoista on Valmet, joka on ollut mukana mittaustekniikan kehityksessä 1980-luvun alusta yrityskauppojen kautta. Kajaanin elektroniikkateollisuuden menestystarina käynnistyi Kajaani Oy:n paperitehtaan elektroniikkaosastolta.

”Kaikki alkoi sellutehtaan mittauksista, joihin Valmetin liiketoiminta Kajaanissa edelleen perustuu. Nykyisin ratkaisujamme käytetään paperi- ja selluteollisuudessa, prosessiteollisuudessa, jätevedenpuhdistuksessa ja energiantuotannossa ympäri maailmaa”, kertoo Valmetin analysaattori- ja mittauslaite liiketoimintayksikön tuotekehitysjohtaja Päivi Tikkakoski.

Valmetin tärkeä yhteistyökumppani on Kajaanin yliopistokeskuksessa toimiva Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö. ”Hyödynnämme perustutkimusta ja teemme soveltavaa tutkimusta yritysten ja teollisuuden tarpeisiin. Monitieteinen henkilöstömme pystyy tutkimaan, rakentamaan prototyypit, koodaamaan ja varmistamaan laatua”, valottaa Kajaanin yliopistokeskuksen johtaja Vesa Virtanen. ”Valmetin kanssa teemme mm. online-mittalaitteisiin liittyvää tutkimusta ja kehitystä jätevesien haitta-aineisiin liittyen. Tutkimus on tietääksemme ainutlaatuista maailmassa.”

 

”Mittaustekniikka on ollut Kajaanin seudun osaamislähtöisen elinkeinotoiminnan kärki yli 50 vuoden ajan. Satsaukset siihen ovat luoneet positiivisen kierteen, jonka vahvuutena ovat erityyppiset toimijat ja useat sovellusalueet”

CEMIS-keskuksen johtaja Niina Ahtonen.

Aihealueet