Hyppää sisältöön

Koulu-uinnit

Lukuvuoden 21-22 uintiaikataulu on julkaistu

Lataa ALA- ja ESIKOULUJEN uintiaikataulu 21-22 (PDF)

Lataa YLÄKOULUJEN uintiaikataulu 21-22 (PDF)

Kaukaveden uintiaikataulu 21-22

Kaukaveden uimaopetus

Kaukaveden liikunnanohjaajat vastaavat Kajaanin esi- ja alakoulujen opetussuunnitelman mukaisesta uimaopetuksesta. Yläkoulujen uimaopetuksesta vastaavat koulujen liikunnanopettajat. Lisäksi Kaukavedessä käy uinninopetuksessa koululaisia myös lähikunnista.

Ennen uimaopetusta

 • Varaa uintivuoro Timmi-ajanvarausjärjestelmästä
 • Lähetä oppilaslistat uimaopettajille salatulla sähköpostilla osoitteeseen uimaopettajat.uimahalli@kajaani.fi (alakoulut)
 • Muistuta mieleesi uimahallin käytännöt ja käy käytännöt läpi myös oppilaiden kanssa (Koulu-uinnin ABCt)
 • Uimaopetusjakson jälkeen vastaa uimaopetuksen palautekyselyyn
 • Koulujen uintipäivien määrät perustuvat kunkin koulun vuosiluokkien määrään. Jokaiselle vuosiluokalle on määrätty tietty määrä uintikertoja, jotka laskettuna yhteen rajaavat uintipäivät.

  Koulut voivat varata uinteja ainoastaan kyseiselle koululle määrätylle viikolle. Esikoulut saavat varata uinteja ainoastaan esikouluille osoitetuille viikoille. Vuoden aikana jää kuitenkin joitakin päiviä tai tunteja käyttämättä, joten aikataulun ulkopuolisia tunteja voi kysyä sähköpostitse osoitteesta uimaopettajat.uimahalli@kajaani.fi

  Lukuvuoden 21-22 uintiaikataulu

  Lataa ALA- ja ESIKOULUJEN uintiaikataulu 21-22 (PDF)

  Lataa YLÄKOULUJEN uintiaikataulu 21-22 (PDF)

  Uintiaikataulu päivitetään keväisin. Ennen aikataulun julkistamista uinteja ei voi varata.

 • Syksystä 2020 alkaen esikoulujen ja peruskoulujen uintivuorot on varattu Timmi-ajanvarausjärjestelmästä.

  Uinnit tulee syyslukukaudelle varata koulujen alkuun mennessä ja kevätlukukaudelle ennen syyslomaa.

  Jokaiselle päiväkodille ja koululle on luotu yksikkökohtainen tunnus, jolla Timmiin kirjaudutaan. Mikäli tunnus tai salasana on unohtunut, voit kysyä uutta sähköpostitse osoitteesta jari.rajala@kajaani.fi

  Huomioithan, että uimaopetuksen peruskesto on 45 minuuttia. Emme suosittele tuplatunteja, jotta kuormitus pysyy kohtuullisena kaiken tasoisilla oppilailla. Jokaiseen uintipäivään tulee jättää vähintään 1 x 45 min TAI 2 x 30 min tauko varausten väliin uimaopettajien ruokataukoa varten. Lisäksi opetuksia saa varata putkeen maksimissaan kaksi, jonka jälkeen tulee varausten väliin jättää 1 x 15 min tauko (ks. kuva). Varaa altaista ”Opetusallas Opetusalue” ja merkitse varaustietoon koulun lyhenne, luokka sekä oppilasmäärä (esim. KÄ 6B 19). Kuudennen luokan opetuksiin varaa myös ”Syvä allas 25 m radat 7-8”.

  Huomioithan, että tiistaisin on käytössä 50 metrin uintiradat, eli hyppytornit ovat suljettu. Pitkät radat eivät vaikuta uimaopetukseen, mutta oppilaat eivät tiistaisin pääse vapaa-ajalla hyppimään torneista. Suosittelemme, että jokaisella luokalla on vähintään yksi uintikerta jonakin muuna päivänä, kuin tiistaina.

  Malliesimerkki Kaukaveden Timmi-varauksesta

  Vierailevien koulujen uinnit varataan AINA sähköpostilla osoitteesta uimaopettajat.uimahalli@kajaani.fi.

  Tutustu varausohjeeseen ennen varaamista:

  Kuvallinen ohje varauksen tekemiseen Timmissä (PDF)

 • Uimaopetuksissa noudatetaan Kaukaveden sääntöjä.

  Uimaopetuksesta vastaa Kaukaveden koulutetut uimaopettajat. Ryhmän vastuussa oleva opettaja (päiväkodista tai koululta) on velvollinen valvomaan oppilaita myös silloin, kun uimaopettaja huolehtii opetuksesta ja paikalla on Kaukaveden uinninvalvontahenkilökuntaa. Opettajan on oltava läsnä koko opetuksen ajan.

  Kaukavedessä ryhmää kohti varataan lähtökohtaisesti vähintään 2 uimaopettajaa. Ryhmä eriytetään uimataidon mukaisesti niin, että jokainen oppilas saa oman tasoistaan uimaopetusta jokaisella uintikerralla. Ryhmiä tarpeen tullen muokataan oppilaiden uimataidon kehittyessä.

  Uimaan tullessa

  Mukaan uimari tarvitsee uima-asun, pyyhkeen ja uimalasit. Uima-asuksi käyvät myös pitkät, uintiin tarkoitetut asut sekä uimashortsit. Uima-asuja ja -laseja on myös lainattavissa.

  Ensimmäisestä luokasta lähtien tytöt ja pojat käyttävät eri pukuhuoneita. Ryhmäpukuhuone on arkisin varattu kouluryhmien käyttöön.

  Kaukavesi ei tarjoa erillistä valvontaa pukuhuoneisiin. Kiertävän uimavalvojan vastuulle kuuluu allastilojen valvonnan ohella myös puku- ja pesutilojen kiertäminen. Mikäli ryhmän mukana ei ole valvojaa kummallekin sukupuolelle, voi opettaja saattaa oppilaat ryhmäpukuhuoneeseen kulkematta varsinaisen pukuhuoneen kautta.

  Ennen uimaan tuloa tulee peseytyä ilman uima-asua ja kastella myös hiukset läpikotaisin. Riisuutumiseen ja peseytymiseen on käytettävissä yksityisiä tiloja ja saunassa voi käydä myös pyyhe päällä.

 • Uinti, vesiliikunta ja vesipelastustaidot mainitaan osaamistavoitteina Perusopetuksen opetussuunnitelmassa.

  Uimaopetuksen tavoitteet määritellään suunnitelmassa seuraavasti:

  Vuosiluokat 1–2 ”Tutustuttaa oppilas vesiliikuntaan ja varmistaa alkeisuimataito”
  Vuosiluokat 3–6 ”Opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä”
  Vuosiluokat 7–9 ”Vahvistaa uima- ja vesipelastustaitoja, jotta oppilas osaa sekä uida että pelastautua ja pelastaa vedestä”

  Valtakunnallisena tavoitteena on opettaa oppilaat uimataitoisiksi (Pohjoismaisen määritelmän mukaan) ja vesipelastustaitoisiksi 9. luokan loppuun mennessä. Pohjoismaisen määritelmän mukaan henkilö on uimataitoinen, kun pystyy veteen hypättyään uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta vähintään 50 metriä selkäuintia.

  Kaukavedessä sovelletaan opetussuunnitelman mukaisia sisältöjä ja tavoitteita. Uimaopetus on eriytettyä ja lapsilähtöistä, ja etenee vaiheittain.

  Esiopetus (5 uintikertaa): Veteen totuttelu, kastautuminen, kelluminen
  1. vuosiluokka (4 uintikertaa): Veteen totuttelu, kastautuminen, kelluminen, ensimmäiset uintiliikkeet
  2. vuosiluokka (4 uintikertaa): Uintitekniikoiden alkeet (alkeisuimataito 10 m)
  3. vuosiluokka (3 uintikertaa): Selkäkrooli ja krooliuinti
  4. vuosiluokka (3 uintikertaa): Rintauinti (perusuimataito 50 m)
  5. vuosiluokka (3 uintikertaa): Uintitekniikoiden vahvistaminen
  6. vuosiluokka (3 uintikertaa): Vesipelastus (Pohjoismainen uimataito 200 m)

  Yläkoulujen uimaopetuksesta vastaavat yläkoulujen liikunnanopettajat.

 • Eskariuimakoulussa ralliautoillaan, autetaan kaatunutta hedelmärekkaa, pelataan hippaleikkejä ja bongaillaan tuttuja hahmoja altaan pohjasta. Uimakoulussa totutellaan veteen ja harjoitellaan kastautumista, kellumista ja uinnin alkeita. Viikon aikana käydään kurkkaamassa myös isoon altaaseen ja kokeillaan hyppyjä veteen. Ja kyllähän myös liukumäki ja kuuma-allas tulevat tutuksi uinnin aikana! Uintia ei tarvitse jännittää, ja samassa ryhmässä pystyy polskimaan sekä aloittelevat uimarit että kokeneet vesipedot.

  Uimaopetuksesta vastaa Kaukaveden koulutetut uimaopettajat. Ryhmän vastuussa oleva opettaja (päiväkodista tai koululta) on velvollinen valvomaan oppilaita myös silloin, kun uimaopettaja huolehtii opetuksesta ja paikalla on Kaukaveden uinninvalvontahenkilökuntaa. Opettajan on oltava läsnä koko opetuksen ajan.

  Esikoulujen uinnit sisältävät 5 x 45 minuutin oppituntia. Aikataulullisista syistä johtuen tarjolla on myös neljän päivän uintiviikkoja, jolloin uintiaika on 4 x 55 minuuttia. Huomioithan varausta tehdessäsi, että jokaiseen uintipäivään tulee jättää vähintään 1 x 45 min TAI 2 x 30 min tauko varausten väliin uimaopettajien ruokataukoa varten. Lisäksi opetuksia saa varata putkeen maksimissaan kaksi, jonka jälkeen tulee varausten väliin jättää 1 x 15 min tauko (ks. kuva). Varaa altaista ”Opetusallas Opetusalue” ja merkitse varaustietoon päiväkodin lyhenne sekä ryhmän lapsimäärä (esim. OT 16) 

  Malliesimerkki Kaukaveden Timmi-varauksesta

  Aikataulussa on tarjolla kokonaisia uintiviikkoja (ma-pe) sekä uintiviikkoja, jotka jakautuvat kahdelle viikolle (esim. to-ke)

  Kaksivuotisessa esiopetuksessa jokaiselle ryhmälle on varattu 1 uintiviikko/2 vuotta.

  Mahdollisia lisäuintikertoja (2-vuotinen esiopetus, viskarit yms.) voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta uimaopettajat.uimahalli@kajaani.fi

Heräsikö kysymyksiä?