Hyppää sisältöön
Kuva Pauno Pohjolaisen teoksista Kolme sisarta (1982-83), yksityiskohdat. Kajaanin taidemuseon kokoelma

Näyttelyt

Kuva: Kajaanin taidemuseo / Saara-Maija Pesonen
Kuva teoksesta: Tapio Junno, Häikäistynyt, 1986, pronssi. Kajaanin taidemuseon kokoelma
Tapio Junno, Häikäistynyt, 1986, pronssi. Kajaanin taidemuseon kokoelma

Kaikuja kuun valossa

9.9.-7.11.2021

Syksyn kokoelmanäyttelyssä liikutaan elämän suurten kysymysten parissa vahvaa symboliikkaa huokuvien ja eri aisteja herättelevien teosten äärellä. Voiko kuva soida?

Tutustu Kaikuja kuun valossa näyttelyyn

 

Teijo Määttänen, 2019
Teijo Määttänen, 2019

Ulla Harju ja Teijo Määttänen

25.11.2021-23.1.2022

Keraamikko Ulla Harjun ja valokuvaaja Teijo Määttäsen näyttelyn yhteisenä nimittäjänä on huoli ilmastonmuutoksesta.

”Ympäristömme on kiihtyvässä muutoksen tilassa, elämänkirjo luonnossa kapenee, ilmasto lämpenee. Kuitenkin pellot, vesistöt, pensastuneet aukeat, pilvien jyhkeys taivaalla herättävät muistoja lapsuuden maisemista ja niihin liittyvistä tuntemuksista – vielä.”

Teijo Määttänen

”Ja puut rukoilevat kaikkia jumalia: anna meille meidän solukkomme takaisin, päästä meidät tästä ihmiskunnasta.”

Ulla Harju

Tutustu jo päättyneisiin näyttelyihin

 • 3.6.–22.8.2021
  Marjatta Tapiola: Maalauksia 2017–2021

  Marjatta Tapiolan näyttely Kajaanin taidemuseossa kokoaa yhteen taiteilijan maalauksia vuosilta 2017–2021. Mukana ovat monet hänen taiteessaan pitkään esiintyneet teemat, kuten monumentaaliset kallot ja kreikkalaisesta mytologiasta nousevat väkevät härät. Tapiolan uusinta tuotantoa edustavat Raamatun dramaattisiin kohtauksiin pureutuvat teokset, jotka ovat myös vahvasti sidoksissa klassisen taiteen historiaan. Monipuolisen kokonaisuuden täydentävät Intiaan viittaavat eläinaiheet sekä sarja harvoin nähtyjä värilitografioita.

  Tutustu näyttelyyn!

  18.2.-16.5.2021
  Kaiken minkä olen oppinut, olen oppinut mehiläisiltä
  Ritva-Liisa Virtasen retrospektiivinen installaatio

  Kajaanilaislähtöisen taidegraafikko, taidemaalari Ritva-Liisa Virtasen näyttely pureutuu ympäristötematiikkaan ja luonnon moninaisuuteen mehiläisten kautta. Mehiläisiin ja mehiläisvahaan liittyvän taiteen uranuurtajan tuotantoon mehiläiset tulivat jo 1980-luvulla.

  Kajaanin taidemuseoon Virtanen rakentaa koko näyttelytilan täyttävän retrospektiivisen installaation, joka koostuu videoista, mehiläispesän äänistä, sekä Virtasen itse suunnittelemista serigrafiakankaista, jotka pohjautuvat taiteilijan tussimaalauksiin ja muihin mehiläisaiheisiin teoksiin.

  Tutustu näyttelyyn!

 • 29.11.2020-31.1.2021
  Eeva-Maija Penttilä: LENTOON

  Eeva-Maija Penttilän (1948-2017) muistonäyttelyssä nähdään grafiikkaa ja akryylimaalauksia pitkän uran varrelta. Kajaanilaisen taiteilijan teosten keskeisinä elementteinä vaihtelevat valo ja varjo sekä ilma, vesi ja tuli. Penttilän työskentelyssä usein esiintyneitä teemoja olivat myös taiteilijan työprosessi ja sen arkiset työvälineet, myyttiset hahmot ja klassinen torsoaihe.

  Tutustu näyttelyyn!

  10.9.-8.11.2020
  HEIKIN VALINTA

  Heikin valinta on taidemuseon kokoelmaa esiin nostava näyttely, jonka on koonnut Heikki Aranne. Aranne toimi Kajaanin taidemuseon johtajana vuosina 1997-2015. Näyttelyn teokset hän on valinnut taidemuseon kokoelmasta olemalla puhtaasti oma itsensä, muita kuulematta ja omia mielihalujaan noudattaen:

  — Meille kainuulaisille luonto ja metsät ovat olleet aina tärkeitä. Olemme päässeet puusta pitkälle, ainakin maahan asti. Puusta pitkälle ovat myös tämän näyttelyn taiteilijat päässeet luontoa uudelleen veistäen, maalaten ja piirtäen. Emme elä pelkästään luonnossa emmekä luonnosta, joten myös pelti ja betoni ovat saaneet sijansa tässä näyttelyssä.

  Näyttelyn taiteilijat
  Martti Aiha, Kari Cavén, Lucien Den Arend, Reijo Hukkanen, Niilo Hyttinen, Helvi Hyvärinen, Aimo Kanerva, Outi Kirves, Hannele Kylänpää, Pauno Pohjolainen, Helena Pylkkänen, Ulla Rantanen, Anu Tuominen, Carl Wargh, Ilkka Väätti

  23.2.-16.3.2020 ja 1.6.-23.8.2020
  VÄREILYÄ

  Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen ja taiteilija-pedagogi Saara Karjalainen ovat koonneet Kajaanin taidemuseoon lapsille suunnatun näyttelyn, jonka kantavina teemoina ovat värit ja tunteet. Näyttelyn maistuvat väripalat on poimittu taidemuseon kokoelmasta ja niiden ympärille on  loihdittu kokemuksellinen väriseikkailu. Taustalla kuultaa ajatus siitä, että väreillä on vahva yhteys erilaisiin tunteisiin, niiden tunnistamiseen ja kokemiseen.

 • 12.12.2019–2.2.2020
  LEIKIN VARJOLLA
  Kaarina Kuusisto-Lukkari, Hannele Pussinen ja Heidi Stålnacke

  Kainuulaisten Kaarina Kuusisto-Lukkarin ja Hannele Pussisen sekä oululaisen Heidi Stålnacken teoksia yhdistää huumori sekä arkisten esineiden ja kierrätysmateriaalien käyttö. Leikkisien teosten viesti on välillä huolestunut ja vakava, värikkäiden ja iloisten tunnelmien takana näyttelyssä on mukana myös varjoja.

  15.9.–24.11.2019
  MATERIAALIRUNOUTTA
  Mauri Korhonen ja Kalle Turakka Purhonen

  Kalle Turakka Purhosen ja Mauri Korhosen näyttelyssä teosten materiaalit yllättävät: taiteilijoiden työskentelyssä purukumista muovautuu hymypoikapatsas, pyyhekumeista ja maalausalustoista rakentuu alttaritaulu. Arkisista esineistä ja jopa roskista syntyvillä kollaaseilla ja veistoksilla taiteilijat tarkastelevat elämää ja lausuvat siitä havaintoja. Välillä haetaan totuutta ja joskus pelkkä kielellä leikittely vie mennessään.

  6.6.–25.8.2019
  SUURI TUNTEMATON
  Heidi Kilpeläinen

  Taidemaailman tietoisuuteen HK119-artistina ilmestynyt Heidi Kilpeläinen ei ole sukunsa ensimmäinen esiintyjä. Kainuussa syntynyt jättiläiskasvuinen Daniel Cajanus (1703–1749) osasi kääntää voitoksi oman huomionarvoisen mittansa ja päätyi esiintymään ympäri Euroopan. Nyt hän jatkaa elämäänsä Suuri tuntematon -näyttelyssä, jossa Kilpeläinen käsittelee Cajanuksen kautta mm. maahanmuuton teemoja.
  Land of Dreams -videoteoksessa taiteilija rakentaa siltoja eri maailmojen, sukupolvien ja kulttuurien välille. Sen lauluhetkissä paljastuu pienten eleiden ja jakamattoman huomion merkitys. Toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset kohtaavat, kun Kilpeläinen esiintyy niin sotainvalideille kuin turvapaikanhakijoillekin.
  Näyttely puhuu rajattoman vieraanvaraisuuden, huomaavaisuuden ja välittämisen puolesta.

  21.2.-12.5.2019
  KYLPIJÄT
  Jasmin Anoschkin, Emma Helle, Tommi Toija

  Kolmen kuvanveistäjän ensimmäisessä yhteisnäyttelyssä kosketellaan kehon, puhdistumisen ja nautinnon teemoja. Heille on yhteistä aistilähtöinen kuvien veistäminen, jossa teokset muotoutuvat intuitiivisesti suoran kosketuksen vaikutuksesta. Aistillisten kokemusten salliminen on kepeää, mutta samalla tärkeää. Erilaiset kehot ja niiden teot voivat päätyä myös vallankäytön ja kieltojen kohteiksi, mistä taidemuseon putka synkällä läsnäolollaan muistuttaa. Anoschkinin, Helteen ja Toijan kahlitsemattomat hahmot asettuvat esiin vapauden merkeissä. Veistosten lisäksi esillä on videoteoksia ja piirustuksia.
  Kuraattori: Veikko Halmetoja

 • 16.12.2018-3.2.2019
  KUIN KUKKIVA OKSA
  Urho Kähkönen

  Kuhmolaisen taiteilijan Urho Kähkösen näyttely hahmottaa ihmisyyden peruskysymyksiä ja niihin liittyvää vastuuta. Teosten kautta tarkastellaan myös läsnäoloa ja muistoja sekä niiden katoavaisuutta. Esillä on lisäksi taiteilijan ohjaamien erityisryhmien yhteisöllisiä taideteoksia. Osa taiteilijan omista teoksista on syntynyt Espanjan Andalusiassa.

  24.5.-26.8.2018
  Vexi Salmen kokoelma

  Suomalaisten rakastama sanoittaja on kerännyt vuosikymmenten aikana merkittävän taidekokoelman. Kesänäyttely esittelee kokoelmasta sekä uusinta suomalaista nykytaidetta että saksalaista maailmansotien välistä ekspressionismia, jota natsi-Saksassa nimitettiin rappiotaiteeksi.
  Näyttely toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnan Taidemuseon kanssa, jolle Vexi Salmi on lahjoittanut kokoelmansa.

  11.2.-6.5.2018
  NÄKYVÄKSI NEULOTTU
  Liisa Hietanen, Hyäryllistä-ryhmä, Rósa Sigrún Jónsdóttir, Elina Juopperi, Melek Mazici, Annukka Mikkola, OLEK & Michelle P. Dodson, Ulla Pohjola, Sonja Salomäki, Suvi Solkio, Minna Soraluoma, Sanni Weckman

  Kuvataide kohtaa käsityön, kun lankapohjaisia teoksia tekevät taiteilijat puhaltavat uutta henkeä perinteisiin käsityön työtapoihin ja aiheisiin. Näyttely osoittaa, että pehmeäksi mielletty käsityö voi ottaa kantaa ja langalla voi myös maalata tai perinnetekstiileillä veistää. Yhteistyössä Keravan taidemuseon kanssa, kuraattorina taiteen tohtori Minna Haveri.

 • 14.12.2017 – 21.1.2018
  METSÄN SYLI
  Jaana Bombin ja Reijo Haukia, valokuvia ja veistoksia

  Jaana Bombinin ja Reijo Haukian näyttelyssä kiven ikiaikaisuus kohtaa valokuvan hetkellisyyden. Oman tarinan ja ilmaisun keinoin taiteilijat matkaavat kohti luonnon näkymätöntä olemusta.

  21.9.- 26.11.2017
  MINUN SUOMENI
  Irmeli Huhtala, Anne Siirtola, Suohpanterror, Viggo Wallensköld
  Esillä myös Yleisradion Oi maamme! -projektissa arkistofilmeistä syntyneitä videoteoksia.

  Miltä näyttää 100-vuotias Suomi vähemmistöjen näkökulmasta tarkasteltuna? Minun Suomeni -näyttely pohtii, miten suhtaudumme erilaisuuteen sekä vieraisiin kulttuureihin ja henkilöihin, joiden tapoja tai arvoja emme tunne. Minun Suomeni -näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

  15.6.- 3.9.2017
  Juho Karjalainen

  Juho Karjalaisen näyttely esittelee taidokkaan graafikon aivan uusimpia symbolistisia eläinaiheita hänen varhaisemmasta tuotannostaan tuttujen ihmistä ja maisemaa kuvaavien teosten rinnalla. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Jyväskylän ja Lappeenrannan taidemuseoiden kanssa.

  9.4. – 31.5.2017
  HAJOTTAJA – SEN TODISTAJAT JA SIVUSTAKATSOJAT
  Mayumi Niiranen-Hisatomi

  Japanissa syntynyt ja Kajaanissa asuva taiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi tutkii maalausta, sen historiaa ja ihmisten välisiä yhteyksiä mikrotason maailman ja siellä lymyävien hajottajien kautta. Hän pohtii taiteessaan sitä, kuinka kaikki elävät olennot ovat sidoksissa toisiinsa joko syöjinä tai syötävinä ja kuinka jokainen keho itsessään sisältää koko elämän kiertokulun. Hajottajan tavoin hän leikkelee työssään taidemaalarin ja maalauksen, järjestää palaset uudelleen ja esittelee tuotoksen, joka ilmentää hänen tutkimustaan.

  9.2.– 26.3.2017
  CAJ BREMER
  Takaisin Karjalaan
  Unimaailmani

  Suomalaisen kuvajournalismin uranuurtajan Caj Bremerin valokuvat Karjalankannakselta sekä Vienan- ja Aunuksen-Karjalasta vuosina 1979­–1982 poikkeusluvin toteutetuilta matkoilta kertovat legendaaristen runokylien asukkaiden arjesta ja neuvostoajan elämänmenosta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Gallen-Kallelan Museon kanssa. Lisäksi näyttelyssä on esillä Unimaailmani, Bremerin aivan uusimpia valografiikka-teoksia.