Hyppää sisältöön
Kuva Pauno Pohjolaisen teoksista Kolme sisarta (1982-83), yksityiskohdat. Kajaanin taidemuseon kokoelma

Näyttelyt

Kaisu Korhonen
Kuva Kaija-Riitta Iivosen keramiikkaveistoksesta Pirut mielessä, 1984
Kaija-Riitta Iivonen, Pirut mielessä, 1984, keramiikkaveistos. Kajaanin taidemuseon kokoelma

Kaija-Riitta Iivonen

Koko elämä

8.6. – 27.8.2023

Marraskuussa 80 vuotta täyttänyt kuvanveistäjä, taidegraafikko Kaija-Riitta Iivonen juhlii syntymäpäiväänsä suurella retrospektiivisellä näyttelyllä Kajaanin taidemuseossa kesällä 2023. Koko elämä -näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa koko työuran ajalta.

Pertti Nisonen / Eduskunta
Kaija-Riitta Iivonen, Kuumailmapallo-veistokset Sika lentää, Täti lentää, Pappi lentää, Täti ja puudeli lentää, Hieno nainen lentää, 1989, kivitavara. Eduskunnan taidekokoelma
Kaija-Riitta Iivonen, Kuumailmapallo-veistokset Sika lentää, Täti lentää, Pappi lentää, Täti ja puudeli lentää, Hieno nainen lentää, 1989, kivitavara. Eduskunnan taidekokoelma

Iivonen rakentaa Kajaanin taidemuseoon maalauksista, piirustuksista ja sadoista pienoisveistoksista koostuvan, tilasta toiseen jatkuvan installaation, jossa kaikki teokset ovat osa yhtä suurta tarinaa.

Iivosen usein lempeän huumorin sävyttämät teokset syntyvät ympäristöä tarkkailemalla, ihmisten puuhia ja uutisia seuraamalla ja niitä kommentoimalla. Hengellisyys on myös vahva osa taiteilijan identiteettiä.

Ritva Kovalainen
Ritva Kovalainen: Korpitaival, 2020
Ritva Kovalainen, Korpitaival, 2020

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo

Pohjoistuulen metsä

14.9. – 10.12.2023

Pohjoistuulen metsä on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy.

Sanni Seppo
Sanni Seppo, Syväkuru, 2017
Sanni Seppo, Syväkuru, 2017

Näyttely on kuvaus luonnonmetsistämme elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana. Se kuvaa niitä rikkaita ekosysteemejä, joita pohjoiset havumetsämme parhaimmillaan ovat. Luonnonmetsässä eri-ikäiset ja erilajiset puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta ja luonnonmetsiin muodostuukin tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien eliöyhteisöjä.

Näyttely käsittelee myös metsäluonnon uhanalaistumista ja häviämistä ja se kehottaa meitä tunnistamaan eron luonnonmetsän ja talousmetsän välillä.

Tutustu jo päättyneisiin näyttelyihin

  • Anna Alapuro ja Ilkka Väätti

    Matkalla

    19.2. – 14.5.2023

    Matkalla -näyttely kertoo Anna Alapuron ja Ilkka Väätin yhdessä kuljetun matkan kuvataiteilijoina. Taiteilijat ovat tutustuneet toisiinsa opiskellessaan Lahden taidekoulussa 1976−1979. Lukuisat yhdessä ja erikseen tehdyt matkat ja residenssijaksot sekä kotimaassa että ulkomailla ovat tuoneet uusia ideoita kuvamaailmoihin.

    Nyt rakennetaan vuosikymmen kerrallaan näkymää, jossa voi nähdä yhteiskunnan ja taidemaailman heijastuksia eri aikoina. Näyttelyssä kuvalliset ja sisällölliset polut yhtyvät ja erkaantuvat vuosikymmenten myötä. Kajaani on kiinnostava välietappi taiteilijapariskunnalle. Matka jatkuu.

    Tutustu Matkalla-näyttelyyn

  • 1.12.2022–5.2.2023
    MUSTA TUNTUU (RAKKAUS)
    Tuija Teiska

    Musta tuntuu (rakkaus) on näyttely tunteista, joista päällimmäinen on rakkaus.

    Tunteet, joita keräämme ja lokeroimme muistoihimme. Tunteet, jotka tekevät meistä ihmisiä, olevaisia ja merkityksellisiä itsellemme sekä toisillemme.

    Näyttelyn teema ei käsittele romanttista rakkautta vaan ihmisen tarvetta kokea itsensä olemassa olevaksi, merkitykselliseksi toisille ihmisille sekä ympäristölleen. Rakkautta yksinäisyydessä, kaipauksessa, muistamista sekä muistetuksi tulemista. Teokset pohtivat myös sitä mitä rakkaus itseen on — itsensä kunnioittamista, yhteenkuuluvuutta.

    Tutustu näyttelyyn Musta tuntuu (rakkaus)

    15.9.-13.11.2022
    VALKOINEN HAAVE –
    Jaakko Kilpiäinen
    Valokuvanäyttely suomalaisesta funkisarkkitehtuurista

    Jaakko Kilpiäinen on kuvannut suomalaista funkisarkkitehtuuria 2000-luvun alusta lähtien. Kilpiäisen tavoitteena on herättää kansalaisia katsomaan ja pohtimaan rakennusperintöämme muutenkin kuin tunnettujen kohteiden kautta. Samalla se on kannanotto edelleen vallitsevaan lyhytnäköiseen suhtautumiseen rakennusperintöämme kohtaan. Näyttelyssä on myös työuransa tärkeimmät vuodet Kajaanissa viettäneen arkkitehti Eino Pitkäsen elämäntyöstä kertova osuus.

    Tutustu näyttelyyn Valkoinen haave

    2.6.–28.8.2022
    TILOISSA – IN RÄUME
    Nicole Ahland, Verena Freyschmidt, Lasse-Marc Riek

    Kolmen eri tekniikoilla työskentelevän saksalaistaiteilijan teokset syntyvät dialogissa tilan kanssa.

    Valokuvaaja Nicole Ahlandin teoksissa tila ja valo ovat keskeiset elementit, joiden vuorovaikutusta tutkimalla hän on luonut oman minimalistisen kuvakielensä.

    Verena Freyschmidtin työvälineitä ovat kynä, paperi ja sakset, joita käyttämällä hän luo suuria, orgaanisia installaatioita, jotka muuntuvat aina käytössä olevan tilan mukaan.

    Äänitaiteilija Lasse-Marc Riek on kulkenut mikrofoneineen ja äänentoistolaitteineen ympäri maailmaa äänittäen niin luonnon kuin ihmisen tuottamia ääniä. Kajaanin taidemuseoon Riek tuo upouuden, korona-ajan innoittaman hengityskuoron, joka koostuu erimaalaisten ihmisten hengitysäänistä.

    Tutustu Tiloissa-näyttelyyn

    10.2.–15.5.2022
    YHDESSÄ PUUSTA
    Kalle Mustonen, Jussi Valtakari ja Antti Ylönen

    Kolmen puuta materiaalinaan käyttävän kuvanveistäjän yhteisnäyttelyssä leikitään mittakaavoilla ja liikutaan myyttien ja tarinoiden maailmoissa.

    Jussi Valtakari ja Antti Ylönen luovat teoksia, joissa Valtakarin minikokoiset ihmishahmot yhdistyvät Ylösen jyhkeisiin, puun materiaalisuutta korostaviin muotoihin. Valtakarin yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita lempeän huumorin kautta kritisoivat teokset kertovat tarinan Ylösen luomalla näyttämöllä.

    Kalle Mustonen liikkuu myös taiteessaan minimaalisen ja monumentaalisen mittakaavan välillä. Kajaanin taidemuseon näyttelyyn Mustonen tuo 8,5 metriä pitkän puisen tontun. Puutarhatontusta muotonsa ammentavan veistoksen taustalla on hollantilainen kansantaru.

    Tutustu näyttelyyn

  • 25.11.2021-23.1.2022

    Ulla Harju ja Teijo Määttänen

    Keraamikko Ulla Harjun ja valokuvaaja Teijo Määttäsen näyttelyn yhteisenä nimittäjänä on huoli ilmastonmuutoksesta.

    ”Ympäristömme on kiihtyvässä muutoksen tilassa, elämänkirjo luonnossa kapenee, ilmasto lämpenee. Kuitenkin pellot, vesistöt, pensastuneet aukeat, pilvien jyhkeys taivaalla herättävät muistoja lapsuuden maisemista ja niihin liittyvistä tuntemuksista – vielä.” Teijo Määttänen

    ”Ja puut rukoilevat kaikkia jumalia: anna meille meidän solukkomme takaisin, päästä meidät tästä ihmiskunnasta.” Ulla Harju

    Tutustu näyttelyyn

    9.9.-7.11.2021
    Kaikuja kuun valossa

    Syksyn kokoelmanäyttelyssä liikutaan elämän suurten kysymysten parissa vahvaa symboliikkaa huokuvien ja eri aisteja herättelevien teosten äärellä. Voiko kuva soida?

    Näyttelyn taiteilijat: Eva Cederström, Ina Colliander, Reino Hietanen, Helvi Hyvärinen, Tapio Junno, Pentti Meklin, Olavi Pajulahti, Ulla Rantanen, Arvo Siikamäki, Päivi Sirén, Kain Tapper, Nina Terno, Henry Wuorila-Stenberg

    Tutustu Kaikuja kuun valossa näyttelyyn

    3.6.–22.8.2021
    Marjatta Tapiola: Maalauksia 2017–2021

    Marjatta Tapiolan näyttely Kajaanin taidemuseossa kokoaa yhteen taiteilijan maalauksia vuosilta 2017–2021. Mukana ovat monet hänen taiteessaan pitkään esiintyneet teemat, kuten monumentaaliset kallot ja kreikkalaisesta mytologiasta nousevat väkevät härät. Tapiolan uusinta tuotantoa edustavat Raamatun dramaattisiin kohtauksiin pureutuvat teokset, jotka ovat myös vahvasti sidoksissa klassisen taiteen historiaan. Monipuolisen kokonaisuuden täydentävät Intiaan viittaavat eläinaiheet sekä sarja harvoin nähtyjä värilitografioita.

    Tutustu näyttelyyn

    18.2.-16.5.2021
    Kaiken minkä olen oppinut, olen oppinut mehiläisiltä
    Ritva-Liisa Virtasen retrospektiivinen installaatio

    Kajaanilaislähtöisen taidegraafikko, taidemaalari Ritva-Liisa Virtasen näyttely pureutuu ympäristötematiikkaan ja luonnon moninaisuuteen mehiläisten kautta. Mehiläisiin ja mehiläisvahaan liittyvän taiteen uranuurtajan tuotantoon mehiläiset tulivat jo 1980-luvulla.

    Kajaanin taidemuseoon Virtanen rakentaa koko näyttelytilan täyttävän retrospektiivisen installaation, joka koostuu videoista, mehiläispesän äänistä, sekä Virtasen itse suunnittelemista serigrafiakankaista, jotka pohjautuvat taiteilijan tussimaalauksiin ja muihin mehiläisaiheisiin teoksiin.

    Tutustu näyttelyyn

  • 29.11.2020-31.1.2021
    Eeva-Maija Penttilä: LENTOON

    Eeva-Maija Penttilän (1948-2017) muistonäyttelyssä nähdään grafiikkaa ja akryylimaalauksia pitkän uran varrelta. Kajaanilaisen taiteilijan teosten keskeisinä elementteinä vaihtelevat valo ja varjo sekä ilma, vesi ja tuli. Penttilän työskentelyssä usein esiintyneitä teemoja olivat myös taiteilijan työprosessi ja sen arkiset työvälineet, myyttiset hahmot ja klassinen torsoaihe.

    10.9.-8.11.2020
    HEIKIN VALINTA

    Heikin valinta on taidemuseon kokoelmaa esiin nostava näyttely, jonka on koonnut Heikki Aranne. Aranne toimi Kajaanin taidemuseon johtajana vuosina 1997-2015. Näyttelyn teokset hän on valinnut taidemuseon kokoelmasta olemalla puhtaasti oma itsensä, muita kuulematta ja omia mielihalujaan noudattaen:

    — Meille kainuulaisille luonto ja metsät ovat olleet aina tärkeitä. Olemme päässeet puusta pitkälle, ainakin maahan asti. Puusta pitkälle ovat myös tämän näyttelyn taiteilijat päässeet luontoa uudelleen veistäen, maalaten ja piirtäen. Emme elä pelkästään luonnossa emmekä luonnosta, joten myös pelti ja betoni ovat saaneet sijansa tässä näyttelyssä.

    Näyttelyn taiteilijat
    Martti Aiha, Kari Cavén, Lucien Den Arend, Reijo Hukkanen, Niilo Hyttinen, Helvi Hyvärinen, Aimo Kanerva, Outi Kirves, Hannele Kylänpää, Pauno Pohjolainen, Helena Pylkkänen, Ulla Rantanen, Anu Tuominen, Carl Wargh, Ilkka Väätti

    23.2.-16.3.2020 ja 1.6.-23.8.2020
    VÄREILYÄ

    Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen ja taiteilija-pedagogi Saara Karjalainen ovat koonneet Kajaanin taidemuseoon lapsille suunnatun näyttelyn, jonka kantavina teemoina ovat värit ja tunteet. Näyttelyn maistuvat väripalat on poimittu taidemuseon kokoelmasta ja niiden ympärille on  loihdittu kokemuksellinen väriseikkailu. Taustalla kuultaa ajatus siitä, että väreillä on vahva yhteys erilaisiin tunteisiin, niiden tunnistamiseen ja kokemiseen.

  • 12.12.2019–2.2.2020
    LEIKIN VARJOLLA
    Kaarina Kuusisto-Lukkari, Hannele Pussinen ja Heidi Stålnacke

    Kainuulaisten Kaarina Kuusisto-Lukkarin ja Hannele Pussisen sekä oululaisen Heidi Stålnacken teoksia yhdistää huumori sekä arkisten esineiden ja kierrätysmateriaalien käyttö. Leikkisien teosten viesti on välillä huolestunut ja vakava, värikkäiden ja iloisten tunnelmien takana näyttelyssä on mukana myös varjoja.

    15.9.–24.11.2019
    MATERIAALIRUNOUTTA
    Mauri Korhonen ja Kalle Turakka Purhonen

    Kalle Turakka Purhosen ja Mauri Korhosen näyttelyssä teosten materiaalit yllättävät: taiteilijoiden työskentelyssä purukumista muovautuu hymypoikapatsas, pyyhekumeista ja maalausalustoista rakentuu alttaritaulu. Arkisista esineistä ja jopa roskista syntyvillä kollaaseilla ja veistoksilla taiteilijat tarkastelevat elämää ja lausuvat siitä havaintoja. Välillä haetaan totuutta ja joskus pelkkä kielellä leikittely vie mennessään.

    6.6.–25.8.2019
    SUURI TUNTEMATON
    Heidi Kilpeläinen

    Taidemaailman tietoisuuteen HK119-artistina ilmestynyt Heidi Kilpeläinen ei ole sukunsa ensimmäinen esiintyjä. Kainuussa syntynyt jättiläiskasvuinen Daniel Cajanus (1703–1749) osasi kääntää voitoksi oman huomionarvoisen mittansa ja päätyi esiintymään ympäri Euroopan. Nyt hän jatkaa elämäänsä Suuri tuntematon -näyttelyssä, jossa Kilpeläinen käsittelee Cajanuksen kautta mm. maahanmuuton teemoja.
    Land of Dreams -videoteoksessa taiteilija rakentaa siltoja eri maailmojen, sukupolvien ja kulttuurien välille. Sen lauluhetkissä paljastuu pienten eleiden ja jakamattoman huomion merkitys. Toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset kohtaavat, kun Kilpeläinen esiintyy niin sotainvalideille kuin turvapaikanhakijoillekin.
    Näyttely puhuu rajattoman vieraanvaraisuuden, huomaavaisuuden ja välittämisen puolesta.

    21.2.-12.5.2019
    KYLPIJÄT
    Jasmin Anoschkin, Emma Helle, Tommi Toija

    Kolmen kuvanveistäjän ensimmäisessä yhteisnäyttelyssä kosketellaan kehon, puhdistumisen ja nautinnon teemoja. Heille on yhteistä aistilähtöinen kuvien veistäminen, jossa teokset muotoutuvat intuitiivisesti suoran kosketuksen vaikutuksesta. Aistillisten kokemusten salliminen on kepeää, mutta samalla tärkeää. Erilaiset kehot ja niiden teot voivat päätyä myös vallankäytön ja kieltojen kohteiksi, mistä taidemuseon putka synkällä läsnäolollaan muistuttaa. Anoschkinin, Helteen ja Toijan kahlitsemattomat hahmot asettuvat esiin vapauden merkeissä. Veistosten lisäksi esillä on videoteoksia ja piirustuksia.
    Kuraattori: Veikko Halmetoja