Hyppää sisältöön
Kuva Pauno Pohjolaisen teoksista Kolme sisarta (1982-83), yksityiskohdat. Kajaanin taidemuseon kokoelma

Näyttelyt ja tapahtumat

Niilo Hyttinen, Hanskat, 1964, öljy.
Niilo Hyttinen, Hanskat, 1964, öljy. Kuva Pekka Agarth.

Niilo Hyttinen – Ihmisen kuvaaja

12.9 – 24.11.2024

Kainuulaislähtöinen Niilo Hyttinen (1940–2010) kuuluu Suomen pop-taiteen varhaisiin pioneereihin. Hän oli suomalaisen miehisyyden kuvaaja ja satiirikko, joka piti heikoimpien puolta, sortumatta koskaan patetiaan tai tosikkouteen. Maiseman kuvaaminen ei kiinnostanut Hyttistä, vaan hänen teostensa keskiössä oli aina ihminen.

Hyttisen taiteen peruselementit inhimillisyys, rehellisyys, kokeilevuus ja moraalinen kantaaottavuus tekevät taiteilijan teoksista edelleen hätkähdyttävän ajankohtaisia. Useiden teosten vahvana pohjavireenä toimii myös säkenöivä huumori. Hyttinen muistetaan myös kehitysaluemuotokuvistaan, joista hän sai valtionpalkinnon vuonna 1970.

Hyttinen opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1961–65 ja sai uransa aikana useita palkintoja ja apurahoja. Lukuisia näyttelyitä oli niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja Hyttisen teoksia on useiden suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa, valtion ja kuntien kokoelmissa sekä monissa yksityiskokoelmissa.

Kajaanin taidemuseo sai Hyttisen perikunnalta vuonna 2022 arvokkaan lahjoituksen, joka sisältää teoksia Hyttisen uran alkuajoilta 1960-luvulta lähtien aina 2000-luvulle saakka. Lahjoitus täydentää hienosti taidemuseon kokoelmaa sekä kokonaiskuvaa taiteilijasta ja hänen tuotannostaan.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Kustannusosakeyhtiö Parvsin kustantama teos Niilo Hyttinen – Ihmisen kuvaaja, joka taustoittaa Kajaanin taidemuseon kokoelmiin kuuluvia Hyttisen teoksia sekä avaa uusia näkökulmia taiteilijan elämään ja tuotantoon. Julkaisu kertoo kuusilapsisen pienviljelijäperheen kuopuksesta, joka maailmankansalaisena ja taiteilijana törmäytti tuotannossaan kainuulaisia aiheita klassisen taiteen kaanoniin. Julkaisun artikkeleissa kerrotaan myös Hyttisen lapsuudenperheen humaanien arvojen merkityksestä hänen tuotannolleen ja kuvataan taiteilijaperheen arkea niin Nalkinkylän ateljeetalossa kuin Rooman-, Lontoon- tai Firenzen-matkoilla.

Leo Karsikas, Buu, 1997, gabro ja pronssi.
Leo Karsikas, Buu, 1997, gabro ja pronssi. Kuva Leo Karsikas.

Leo Karsikas – KARSITTU

12.12.2024 – 9.2.2025

70 vuotta täyttävän kajaanilaisen Leo Karsikkaan retrospektiivinen näyttely luo katsauksen kuvanveistäjän yli neljäkymmentä vuotta kestäneeseen taiteelliseen toimintaan.

Karsikkaan teokset kertovat eletystä elämästä ja mielenliikkeistä. Perhe herkisti hänet kuvaamaan parisuhteen ristiriitaisuutta, äitiyttä ja pienen ihmisen ihmettä. Rakas harrastus musiikki innoitti aluksi abstrakteihin luomuksiin ja myöhemmin pronssista ja teräksestä tehtyihin figuratiivisiin muotoihin. Musiikin lisäksi Kalevala on toiminut merkittävänä innoituksen lähteenä.

Karsikas pyrkii tavoittamaan katsojan selkeillä muodoilla ja karsitulla kauneudella. Hän on halunnut tehdä kaiken itse, kokeilla ja onnistua.

Näyttelyä varten on saatu valtionavustusta Museovirastolta.

  • Pauno Pohjolainen

    75-vuotisjuhlanäyttely

    23.5. – 25.8.2024

    Kuopiolainen taiteilija Pauno Pohjolainen uudisti uransa alussa 1980-luvulla suomalaista taidemaailmaa muun muassa rikkomalla maalauksen perinteisen suorakaiteen muodon. Pian sen jälkeen hänen työnsä kasvoivat kolmiulotteisiksi, värikkäiksi seinäreliefeiksi siirtyen vähitellen seinältä lattialle vapaasti seisoviksi veistoksiksi. Kajaanin taidemuseon kokoelmaan hankittiin Pohjolaisen töitä hänen uransa alkuvaiheessa, mikä siivitti vahvasti taiteilijan tuotantoa.

    Näyttely juhlistaa Pohjolaisen 75-vuotisjuhlavuotta esitellen pääasiassa teoksia 2020-luvulta. Mukana on myös teoksia uran alkuvuosikymmeniltä ja näin näyttely luo jatkumon taiteilijan pitkästä urasta 80-luvulta aina tähän päivään saakka.

    Pohjolainen on saanut tunnustuksena työstään muun muassa Ars Fennica -palkinnon vuonna 1997 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2005.

    Näyttelyn tapahtumia

    • Taiteilijatapaamisessa Pauno Pohjolainen su 25.8. klo 14–15. Vapaa pääsy.
    • Searching for Soft ke 21.8. klo 17–19. Searching for Soft -laboratorio on monitaiteellinen, ääntä ja liikettä yhdistävä kokeellinen taiteellisen prosessin avaus. Laboratorio on taiteilijatyöparin KM Taavitsaisen ja Satu Rinnetmäen / Vaara-kollektiivi uusimman teoksen avoin harjoitus, jota voi tulla kokemaan, katsomaan, kuuntelemaan sekä ihmettelemään koko kaksituntiseksi tai itselle sopivaksi ajaksi. Projekti on Vaara-kollektiivin tuotantoa. Vapaa pääsy.
    • Yhteispiirtoa taidemuseolla su 11.8. klo 13–17. Tule piirtämään yhdessä luovaan ympäristöön kajaanilaisten vapaataiteilijoiden kanssa! Yhteispiirto on avoin kaikille piirtämisestä ja luonnostelusta kiinnostuneille, aloittelija- tai konkaritaiteilijoille. Tule sellaisena kuin olet. Otathan omat piirustusvälineet mukaan. Vapaa pääsy. Ei ilmoittautumista. Voit olla mukana piirtämässä haluamasi ajan.
    • Tavataan museolla! Museum Meetup! -tapahtuma ke 7.8. klo 18–19.30. Tapahtuma on matalan kynnyksen kohtaamispaikka uusien ihmissuhteiden etsijöille. Tapahtumassa tutustutaan lyhyesti Pauno Pohjolaisen näyttelyyn ja halutessaan voi osallistua yhteiseen ohjelmaan. Tapahtuma on avoin kaikille ja kaikenikäisille, ja on kaksikielinen suomeksi ja englanniksi. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista. Illassa mukana: Kainuun Museo. Jatkopaikkana Bar Tuttu.
    • Yleisöopastukset keskiviikkoisin 31.7. saakka klo 18–19, ja 7.8. klo 12–13
    • Lasten miniveistos-työpaja tiistaisin 4.6.–30.7. kello 12–14. Tule kokeilemaan miniveistoksen tekemistä! Suositut työpajamme ovat maksuttomia ja materiaalit saa taidemuseolta. Työpajaan voi osallistua kerrallaan enintään 16 lasta. Kukin valmistaa oman veistoksen, ja sen tekemiseen voi käyttää n. 45 min, jonka jälkeen annetaan tilaa uusille taiteilijoille. Lapset ja nuoret osallistuvat työpajoihin huoltajan vastuulla. Huom. vanhemmat ja muut lasten tuojat: Olethan mukana pajassa, tai näyttelyssä koko pajatuokion ajan.
    • Lapsille suunnattu koko perheen opastuskierros näyttelyyn torstaisin 20.6.–8.8. klo 13–13:45. Opastuskierroksella näyttelyn teoksia tutkaillaan mm. kehon ja liikkeen kautta sekä piirtäen, leikkimielellä. Jokainen osaa ja tekee omalla tyylillään! Opastuskierrokset ohjaa tanssinopettaja Outi Paananen. Maksuton, ei vaadi ilmoittautumista.
    • Kainuun musiikkiopiston kesämuusikot vierailevat taidemuseossa to 27.6. klo 14, pe 5.7. klo 14:15 (Pauno Pohjolaisen taiteilijatapaamisen jälkeen) ja la 6.7. klo 13. Vapaa pääsy.
    • Hiljainen museotunti Aloita aamu Pauno Pohjolaisen näyttelyssä. Avaamme taidemuseon ovet torstaina 4.7. jo klo 9:00, ja klo 10 saakka museo toimii hiljaisena tilana. Valitse vapaasti mieluinen paikka näyttelysaleista, ja vietä teosten keskellä haluamasi pituinen aika, rauhassa, ilman hälyä ja ääniä. Saavuthan klo 9, jonka jälkeen ovet avautuvat uusille tulijoille vasta museon auetessa klo 10. Vapaa pääsy.
    • Taiteilijatapaamisessa Pauno Pohjolainen pe 5.7. klo 13–14. Vapaa pääsy.

     

    Mikko Kallio, Niina Lehtonen Braun, Ilona Valkonen

    Melankolia dioraama ja kollaasin ihmeet – KASOJEN JUHLIJAT

    18.1. – 28.4.2024

    Kolmen taiteilijan yhteisnäyttely pohjautuu kollegojen väliseen pitkäaikaiseen ajatustenvaihtoon ja inspirointiin. Taiteilijaryhmää yhdistävät innostus ja rakkaus löydettyjä esineitä, kasoja ja kollaasimaista taiteellista ajattelua kohtaan. Yhteistä on myös säröjen, kulumien ja valuvikojen hahmottaminen tärkeänä osana elämän kuvaamista.

    Näyttely tarjoaa ajankuvaan liittyvän surun ja arjen teemoja kuitenkin niin, että myös huumori elää mukana näkymättömänä siltana. Näyttelyn kantava ydin on kollaasi, jota taiteilijat eivät niinkään käsittele tekniikkana, vaan pikemminkin taiteellisena ajattelutapana, kokemuksena ja näkökulmana maailmaan.

    Kajaanin taidemuseo toimii kollaasin eri ulottuvuuksien petrimaljana. Kokonaisuus sisältää installaatioita, maalauksia, musteanimaatiota, esinekoosteita, plyysiä sekä paperille ja paperista tehtyjä teoksia. Limittäin etenevä installointi ja yhteisteokset avaavat kollaasia myös tilaan.

    Mikko Kallio on tamperelainen kuvataiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät monenlaiset tekniikat ja löytömateriaalit. Kallio on sekä kollaasin tekijä, maalari että piirtäjä ja hän on toteuttanut teoksia myös julkiseen tilaan.

    Niina Lehtonen Braun on Berliinissä työskentelevä kuva- ja performanssitaiteilija, joka yhdistää installaatioissaan mustemaalausta, tekstiä, piirustusta ja kollaasia.

    Ilona Valkonen on loviisalainen kuvataiteilija, joka tunnetaan sekä käsitteellisistä installaatioista, kokeellisista esityksistä että perinteisemmistä maalauksista. Valkosen teokset pohjaavat usein kuvien käytön historiaan päivittäen kuitenkin näkökulman ajankohtaiselle kuvakielelle.

    Näyttelyn tapahtumia

    SINKKUJEN ILTA (vol.2)

    • ystävänpäivänä ke 14.2. klo 18-19:30

    Sinkkujen ilta on matalan kynnyksen kohtaamispaikka uusien ihmissuhteiden etsijöille.

    Kello 18.00 on lyhyt opastus Melankolia dioraama ja kollaasin ihmeet- KASOJEN JUHLIJAT -näyttelyyn, jonka jälkeen yhteistä ohjelmaa, johon voi osallistua oman kiinnostuksen mukaan.

    • Illassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.
    • Tule sellaisena kuin olet.
    • Ei pääsymaksua eikä ilmoittautumista.
    • Virallisena jatkopaikkana Bar Tuttu.

    TAITEILIJATAPAAMISESSA Mikko Kallio

    • su 3.3. klo 12-13 Mikko Kallio kertoo näyttelystä ja työskentelystään.

    KOLLAASITYÖPAJA (huom. paja on täynnä!)

    • su 3.3. klo 14–17

    Työpajan aikana osallistujat tekevät taiteilija Mikko Kallion kanssa ja opastamana suurikokoisen yhteisen piirustuskollaasin eli piirretyistä palasista rakennetun maailman. Aiheina käytetään luontomateriaaleja sekä annetaan viivan johdattaa yllätyksellisiin suuntiin. Tervetuloa viivojen, leikkaamisen ja liittämisen ihmeiden äärelle.

    Työpaja on suunnattu erityisesti aiemmin kuvataidetta tehneille ja kuvataidetta harrastaville, mutta työpajaan on kuitenkin matala kynnys eikä siihen vaadita erityisiä aiempia taitoja kollaasin tekemisestä.

    Työpajan hinta on 15 €/hlö, hintaan sisältyvät ohjaus ja materiaalit. Työpajaan mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset sähköpostitse: taidemuseo@kajaani.fi tai puhelimitse p. 044 710 0545.

    NONSTOP-kollaasityöpajat lapsille ja nuorille

    • ma 4.3. klo 13–15
    • ti 5.3. klo 13–15
    • ke 6.3. klo 13–15
    • to 7.3. klo 13–15

    Tule kokeilemaan kollaasitekniikkaa leikaten ja liittäen. Työpajat on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, ne ovat maksuttomia ja materiaalit saa taidemuseolta. Työpajaan voi osallistua oman aikataulun mukaan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa.

    TAITEILIJATAPAAMISESSA Ilona Valkonen

    • su 24.3. klo 12–13 Ilona Valkonen kertoo näyttelystä ja työskentelystään.

    KOLLAASITYÖPAJA

    • su 24.3. klo 14–16

    Virvon varvon vitsasella, koitan koivun oksasella

    Sunnuntain kollaasityöpajassa materiaalien ja kuvien yhdistämisen alkemia  liitetään vanhaan vitsaperinteeseen. Yhteisen työpöydän ääressä taiteilija Ilona Valkosen seurassa on mahdollisuus tehdä erityinen koivun oksaan kiinnitettävä henkilökohtainen kollaasi, jonka saa ottaa mukaan. Tarvittava materiaali tarjotaan paikan päällä.

    Työpajaan voi osallistua oman aikataulun mukaan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Vapaa pääsy.

    KOLLAASITYÖPAJAN JATKOT

    • ke 27.3. klo 16:30–18:30

    Virvon varvon vitsasella, koitan koivun oksasella

    Keskiviikon kollaasityöpajassa materiaalien ja kuvien yhdistämisen alkemia  liitetään vanhaan vitsaperinteeseen. Yhteisen työpöydän ääressä on mahdollisuus tehdä erityinen koivun oksaan kiinnitettävä henkilökohtainen kollaasi, jonka saa ottaa mukaan. Tarvittava materiaali tarjotaan paikan päällä.

    Työpajaan voi osallistua oman aikataulun mukaan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Vapaa pääsy.

    YLEISÖOPASTUS

    • Kaikille avoin yleisöopastus keskiviikkona 24.4. klo 12:00-13:00. Vapaa pääsy.

     

    Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo

    Pohjoistuulen metsä

    14.9. – 10.12.2023

    Pohjoistuulen metsä on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy.

    Näyttely on kuvaus luonnonmetsistämme elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana. Se kuvaa niitä rikkaita ekosysteemejä, joita pohjoiset havumetsämme parhaimmillaan ovat. Luonnonmetsässä eri-ikäiset ja erilajiset puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta ja luonnonmetsiin muodostuukin tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien eliöyhteisöjä.

    Näyttely käsittelee myös metsäluonnon uhanalaistumista ja häviämistä ja se kehottaa meitä tunnistamaan eron luonnonmetsän ja talousmetsän välillä.

    Tutustu Pohjoistuulen metsä -näyttelyyn ja sen tapahtumiin

    Kaija-Riitta Iivonen

    Koko elämä

    8.6. – 27.8.2023

    Marraskuussa 80 vuotta täyttänyt kuvanveistäjä, taidegraafikko Kaija-Riitta Iivonen juhlii syntymäpäiväänsä suurella retrospektiivisellä näyttelyllä Kajaanin taidemuseossa kesällä 2023. Koko elämä -näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa koko työuran ajalta.

    Iivonen rakentaa Kajaanin taidemuseoon maalauksista, piirustuksista ja sadoista pienoisveistoksista koostuvan, tilasta toiseen jatkuvan installaation, jossa kaikki teokset ovat osa yhtä suurta tarinaa.

    Iivosen usein lempeän huumorin sävyttämät teokset syntyvät ympäristöä tarkkailemalla, ihmisten puuhia ja uutisia seuraamalla ja niitä kommentoimalla. Hengellisyys on myös vahva osa taiteilijan identiteettiä.

    Tutustu Kaija-Riitta Iivosen näyttelyyn

    Anna Alapuro ja Ilkka Väätti

    Matkalla

    19.2. – 14.5.2023

    Matkalla -näyttely kertoo Anna Alapuron ja Ilkka Väätin yhdessä kuljetun matkan kuvataiteilijoina. Taiteilijat ovat tutustuneet toisiinsa opiskellessaan Lahden taidekoulussa 1976−1979. Lukuisat yhdessä ja erikseen tehdyt matkat ja residenssijaksot sekä kotimaassa että ulkomailla ovat tuoneet uusia ideoita kuvamaailmoihin.

    Nyt rakennetaan vuosikymmen kerrallaan näkymää, jossa voi nähdä yhteiskunnan ja taidemaailman heijastuksia eri aikoina. Näyttelyssä kuvalliset ja sisällölliset polut yhtyvät ja erkaantuvat vuosikymmenten myötä. Kajaani on kiinnostava välietappi taiteilijapariskunnalle. Matka jatkuu.

    Tutustu Matkalla-näyttelyyn

     

    1.12.2022–5.2.2023
    MUSTA TUNTUU (RAKKAUS)
    Tuija Teiska

    Musta tuntuu (rakkaus) on näyttely tunteista, joista päällimmäinen on rakkaus.

    Tunteet, joita keräämme ja lokeroimme muistoihimme. Tunteet, jotka tekevät meistä ihmisiä, olevaisia ja merkityksellisiä itsellemme sekä toisillemme.

    Näyttelyn teema ei käsittele romanttista rakkautta vaan ihmisen tarvetta kokea itsensä olemassa olevaksi, merkitykselliseksi toisille ihmisille sekä ympäristölleen. Rakkautta yksinäisyydessä, kaipauksessa, muistamista sekä muistetuksi tulemista. Teokset pohtivat myös sitä mitä rakkaus itseen on — itsensä kunnioittamista, yhteenkuuluvuutta.

    Tutustu näyttelyyn Musta tuntuu (rakkaus)

     

    15.9.-13.11.2022
    VALKOINEN HAAVE –
    Jaakko Kilpiäinen
    Valokuvanäyttely suomalaisesta funkisarkkitehtuurista

    Jaakko Kilpiäinen on kuvannut suomalaista funkisarkkitehtuuria 2000-luvun alusta lähtien. Kilpiäisen tavoitteena on herättää kansalaisia katsomaan ja pohtimaan rakennusperintöämme muutenkin kuin tunnettujen kohteiden kautta. Samalla se on kannanotto edelleen vallitsevaan lyhytnäköiseen suhtautumiseen rakennusperintöämme kohtaan. Näyttelyssä on myös työuransa tärkeimmät vuodet Kajaanissa viettäneen arkkitehti Eino Pitkäsen elämäntyöstä kertova osuus.

    Tutustu näyttelyyn Valkoinen haave

     

    2.6.–28.8.2022
    TILOISSA – IN RÄUME
    Nicole Ahland, Verena Freyschmidt, Lasse-Marc Riek

    Kolmen eri tekniikoilla työskentelevän saksalaistaiteilijan teokset syntyvät dialogissa tilan kanssa.

    Valokuvaaja Nicole Ahlandin teoksissa tila ja valo ovat keskeiset elementit, joiden vuorovaikutusta tutkimalla hän on luonut oman minimalistisen kuvakielensä.

    Verena Freyschmidtin työvälineitä ovat kynä, paperi ja sakset, joita käyttämällä hän luo suuria, orgaanisia installaatioita, jotka muuntuvat aina käytössä olevan tilan mukaan.

    Äänitaiteilija Lasse-Marc Riek on kulkenut mikrofoneineen ja äänentoistolaitteineen ympäri maailmaa äänittäen niin luonnon kuin ihmisen tuottamia ääniä. Kajaanin taidemuseoon Riek tuo upouuden, korona-ajan innoittaman hengityskuoron, joka koostuu erimaalaisten ihmisten hengitysäänistä.

    Tutustu Tiloissa-näyttelyyn

     

    10.2.–15.5.2022
    YHDESSÄ PUUSTA
    Kalle Mustonen, Jussi Valtakari ja Antti Ylönen

    Kolmen puuta materiaalinaan käyttävän kuvanveistäjän yhteisnäyttelyssä leikitään mittakaavoilla ja liikutaan myyttien ja tarinoiden maailmoissa.

    Jussi Valtakari ja Antti Ylönen luovat teoksia, joissa Valtakarin minikokoiset ihmishahmot yhdistyvät Ylösen jyhkeisiin, puun materiaalisuutta korostaviin muotoihin. Valtakarin yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita lempeän huumorin kautta kritisoivat teokset kertovat tarinan Ylösen luomalla näyttämöllä.

    Kalle Mustonen liikkuu myös taiteessaan minimaalisen ja monumentaalisen mittakaavan välillä. Kajaanin taidemuseon näyttelyyn Mustonen tuo 8,5 metriä pitkän puisen tontun. Puutarhatontusta muotonsa ammentavan veistoksen taustalla on hollantilainen kansantaru.

    Tutustu näyttelyyn

     

    25.11.2021-23.1.2022

    Ulla Harju ja Teijo Määttänen

    Keraamikko Ulla Harjun ja valokuvaaja Teijo Määttäsen näyttelyn yhteisenä nimittäjänä on huoli ilmastonmuutoksesta.

    ”Ympäristömme on kiihtyvässä muutoksen tilassa, elämänkirjo luonnossa kapenee, ilmasto lämpenee. Kuitenkin pellot, vesistöt, pensastuneet aukeat, pilvien jyhkeys taivaalla herättävät muistoja lapsuuden maisemista ja niihin liittyvistä tuntemuksista – vielä.” Teijo Määttänen

    ”Ja puut rukoilevat kaikkia jumalia: anna meille meidän solukkomme takaisin, päästä meidät tästä ihmiskunnasta.” Ulla Harju

     

    9.9.-7.11.2021
    Kaikuja kuun valossa

    Syksyn kokoelmanäyttelyssä liikutaan elämän suurten kysymysten parissa vahvaa symboliikkaa huokuvien ja eri aisteja herättelevien teosten äärellä. Voiko kuva soida?

    Näyttelyn taiteilijat: Eva Cederström, Ina Colliander, Reino Hietanen, Helvi Hyvärinen, Tapio Junno, Pentti Meklin, Olavi Pajulahti, Ulla Rantanen, Arvo Siikamäki, Päivi Sirén, Kain Tapper, Nina Terno, Henry Wuorila-Stenberg

     

    3.6.–22.8.2021
    Marjatta Tapiola: Maalauksia 2017–2021

    Marjatta Tapiolan näyttely Kajaanin taidemuseossa kokoaa yhteen taiteilijan maalauksia vuosilta 2017–2021. Mukana ovat monet hänen taiteessaan pitkään esiintyneet teemat, kuten monumentaaliset kallot ja kreikkalaisesta mytologiasta nousevat väkevät härät. Tapiolan uusinta tuotantoa edustavat Raamatun dramaattisiin kohtauksiin pureutuvat teokset, jotka ovat myös vahvasti sidoksissa klassisen taiteen historiaan. Monipuolisen kokonaisuuden täydentävät Intiaan viittaavat eläinaiheet sekä sarja harvoin nähtyjä värilitografioita.

     

    18.2.-16.5.2021
    Kaiken minkä olen oppinut, olen oppinut mehiläisiltä
    Ritva-Liisa Virtasen retrospektiivinen installaatio

    Kajaanilaislähtöisen taidegraafikko, taidemaalari Ritva-Liisa Virtasen näyttely pureutuu ympäristötematiikkaan ja luonnon moninaisuuteen mehiläisten kautta. Mehiläisiin ja mehiläisvahaan liittyvän taiteen uranuurtajan tuotantoon mehiläiset tulivat jo 1980-luvulla.

    Kajaanin taidemuseoon Virtanen rakentaa koko näyttelytilan täyttävän retrospektiivisen installaation, joka koostuu videoista, mehiläispesän äänistä, sekä Virtasen itse suunnittelemista serigrafiakankaista, jotka pohjautuvat taiteilijan tussimaalauksiin ja muihin mehiläisaiheisiin teoksiin.

     

    29.11.2020-31.1.2021
    Eeva-Maija Penttilä: LENTOON

    Eeva-Maija Penttilän (1948-2017) muistonäyttelyssä nähdään grafiikkaa ja akryylimaalauksia pitkän uran varrelta. Kajaanilaisen taiteilijan teosten keskeisinä elementteinä vaihtelevat valo ja varjo sekä ilma, vesi ja tuli. Penttilän työskentelyssä usein esiintyneitä teemoja olivat myös taiteilijan työprosessi ja sen arkiset työvälineet, myyttiset hahmot ja klassinen torsoaihe.

     

    10.9.-8.11.2020
    HEIKIN VALINTA

    Heikin valinta on taidemuseon kokoelmaa esiin nostava näyttely, jonka on koonnut Heikki Aranne. Aranne toimi Kajaanin taidemuseon johtajana vuosina 1997-2015. Näyttelyn teokset hän on valinnut taidemuseon kokoelmasta olemalla puhtaasti oma itsensä, muita kuulematta ja omia mielihalujaan noudattaen:

    — Meille kainuulaisille luonto ja metsät ovat olleet aina tärkeitä. Olemme päässeet puusta pitkälle, ainakin maahan asti. Puusta pitkälle ovat myös tämän näyttelyn taiteilijat päässeet luontoa uudelleen veistäen, maalaten ja piirtäen. Emme elä pelkästään luonnossa emmekä luonnosta, joten myös pelti ja betoni ovat saaneet sijansa tässä näyttelyssä.

    Näyttelyn taiteilijat
    Martti Aiha, Kari Cavén, Lucien Den Arend, Reijo Hukkanen, Niilo Hyttinen, Helvi Hyvärinen, Aimo Kanerva, Outi Kirves, Hannele Kylänpää, Pauno Pohjolainen, Helena Pylkkänen, Ulla Rantanen, Anu Tuominen, Carl Wargh, Ilkka Väätti

     

    23.2.-16.3.2020 ja 1.6.-23.8.2020
    VÄREILYÄ

    Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen ja taiteilija-pedagogi Saara Karjalainen ovat koonneet Kajaanin taidemuseoon lapsille suunnatun näyttelyn, jonka kantavina teemoina ovat värit ja tunteet. Näyttelyn maistuvat väripalat on poimittu taidemuseon kokoelmasta ja niiden ympärille on  loihdittu kokemuksellinen väriseikkailu. Taustalla kuultaa ajatus siitä, että väreillä on vahva yhteys erilaisiin tunteisiin, niiden tunnistamiseen ja kokemiseen.

Tauko näyttelyhakemusten vastaanottamisessa vuoteen 2026 saakka

Haluatko näyttelysi meille?

Valitsemme vierailevat näyttelyt pääosin kutsumenettelyllä, mutta otamme mielellämme vastaan myös kiinnostavia näyttelyehdotuksia. Koska ohjelma on tällä hetkellä suunniteltu useammaksi vuodeksi eteenpäin, pidämme taukoa hakemusten vastaanottamisessa vuoteen 2026 saakka.

Kajaanin taidemuseo järjestää vuodessa 3–4 näyttelyä, jotka pääsääntöisesti suunnittelemme ja tuotamme itse, linjaten taiteilijoiden lähettämät hakemukset suhteessa omiin vuosisuunnitelmiimme.

Jatkossa käsittelemme hakemuksia kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Hakemukset osoitetaan taidemuseon intendentille ja museonjohtajalle.

 

Taidemuseon pohjapiirrokset