Hyppää sisältöön

Valkoinen haave

Lähtökohta työssäni on valokuvaajan katse. Tarinankertojana minua kiinnostaa funktionalismin kannattelema usko tulevaisuuteen.

Valkoinen haave – Jaakko Kilpiäisen valokuvia suomalaisesta funkisarkkitehtuurista

Valokuvaaja Jaakko Kilpiäinen on kuvannut suomalaista funkisarkkitehtuuria 2000-luvun alusta lähtien. Hänen tavoitteenaan on herättää kansalaisia katsomaan ja pohtimaan rakennusperintöämme muutenkin kuin tunnettujen kohteiden kautta. Näyttely on lisäksi kannanotto edelleen vallitsevaan lyhytnäköiseen suhtautumiseen rakennusperintöämme kohtaan.

Valokuvaan funkisarkkitehtuuria 1930-luvun kuvaustyyliä mukaillen. Funkiskuviani nykyisestä Venäjän Karjalasta julkaistiin laajasti Arkkitehti-lehden 100-vuotisnumerossa vuonna 2003.

Suojärven kunnantalo, arkkitehti Heikki Siikonen 1939. Kuva Jaakko Kilpiäinen 2003

Ensimmäinen osa Jaakko Kilpiäisen projektia oli kokoelma luovutetun Karjalan alueella sijaitsevasta suomenaikaisesta funkisarkkitehtuurista. Myöhemmin Kilpiäinen on kuvannut vähemmän tunnettua ja suorastaan unohtunutta funkista eri puolilla Suomea.

Näyttelyssä on myös työuransa tärkeimmät vuodet Kajaanissa viettäneen arkkitehti Eino Pitkäsen elämäntyöstä kertova osuus. Lisäksi esitetään vastavalmistunut lyhytelokuva Pallastunturin matkailumajasta, joka ehti toimia hotellina vain joitakin kuukausia ennen talvisodan alkua.

1930-luvun arkkitehtuurikuvissa vasta valmistuneet funkisrakennukset hohtavat puhtaan valkoisina uuden modernin aikakauden symboleina. Funkisrakennuksia nousi ympäri Suomea kertomaan juuri syntyneen ja sisällissodan kokeneen maan tulevaisuudenuskosta muulle maailmalle. Funktionalismissa oli piirteitä utopistisesta näkymästä, eräänlaisesta fantasiasta. Tarkoitus ei ollut vain tehdä uudenlaisia rakennuksia ja esineitä, vaan tavoitteena oli uusi, parempi maailma. Vallitsi usko uuteen ihmiseen ja konekulttuuriin, joka tuotti hyvinvointia, terveyttä ja tasa-arvoa.

Yleisötapahtumia näyttelyssä

  • Taiteilijatapaamisessa Jaakko Kilpiäinen kertoo näyttelystä ja työskentelystään ke 12.10. klo 18 alkaen.
  • HUOM! PERUTTU: Kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Päivi Tervonen esitelmöi Eino Pitkäsen arkkitehtuurista ke 2.11. klo 18-18:30.

 

Jaakko Kilpiäinen – Valkoinen haave

15.9.-13.11.2022 Kajaanin taidemuseo

Näyttely on avoinna su, ma, ti, to 10-17, ke 11-19, pe 10-14

Vapaa pääsy