Hyppää sisältöön
Kajaanin taidemuseon kokoelmateoksia

Kokoelmat

Kajaanin taidemuseon kokoelma

Taideostotoimikunnan hankinnoista syntyi kokoelman perusta

Kajaanin taidemuseon kokoelma sai alkunsa 1980-luvun alussa, jolloin kotimaista nykytaidetta alettiin kerätä tulevaa museota varten. Kaupunginhallituksen asettaman kolmijäsenisen taideostotoimikunnan ohjeena oli hankkia kaupungille valtakunnallisesti merkittävää, taidehistoriallisesti ja ilmaisullisesti laadukasta taidetta, ja luoda pohja yhtenäiselle kokoelmalle. Kun taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1993, taidehankinnat siirtyivät sen vastuulle. Tällä hetkellä kokoelmassa on 905 teosta noin sadalta taiteilijalta.

Merkittäviä teoskokonaisuuksia

Kokoelman painopiste on kotimaisessa 1980- ja 90-lukujen taiteessa. Merkittäviä teoskokonaisuuksia on mm. Juhana Blomstedtilta, Carolus Enckelliltä, Tapio Junnolta, Pauno Pohjolaiselta, Kain Tapperilta ja Nina Ternolta. Merkittäviä kainuulaistaiteilijoita kokoelmassa edustavat mm. H. Ahtela, Helvi Hyvärinen, Matti Koskela, Jaakko Leppänen, Tuomo Lukkari ja Kaarlo Mikkonen.

Lahjoituksia taiteilijoilta

Viime vuosina kokoelmaa ovat pääsääntöisesti kartuttaneet lahjoitukset, joiden myötä alueellinen painotus on kasvanut. Muun muassa Ilkka Väätin (s. 1955, Hyrynsalmi) lahjoitukset vuosina 2012 ja 2018 kasvattivat kokoelmaa 90 teoksella.

Vuonna 2022 Kajaanin taidemuseo sai merkittävän taidelahjoituksen Niilo Hyttisen perikunnalta. Lahjoitus käsittää 19 teosta vuosilta 1964–2001. Lue lisää Niilo Hyttisen teoslahjoituksesta 2022

Taidemuseon kokoelmaa esitellään ohjelman mukaisissa vaihtuvissa näyttelyissämme (ei pysyvästi esillä).

Riitta Uusitalo -sarjakuvakokoelma

Riitta Uusitalon lahjoituskokoelmassa vuodelta 2012 on lähes 600 sarjakuva- ja kuvitusoriginaalia. Kyseessä on sarjakuvataiteen kokonaisuus, joka on merkittävä koko taidemuseokentässä.

Riitta Uusitalo -kokoelmaa esitellään ohjelman mukaisissa vaihtuvissa näyttelyissämme (ei pysyvästi esillä).

Kajaanin kaupungin kokoelma

Kaupungin kokoelman teokset on sijoitettu yleisön nähtäville muun muassa kouluille, päiväkoteihin, virastoihin, sekä ulkotilaan kaupungin puistoihin.

Kajaanilaisten teosvalintoja taidemuseon kokoelmista

Kajaanin taidemuseo esittelee kuukausittain vaihtuvan kokoelmateoksen taidemuseon yläkerran aulassa. Osallistavassa projektissa kuukauden kokoelmateokset valitsevat kajaanilaiset itse.

Taidemuseon kokoelmia perkaamaan pääsee moninainen joukko – mukana on sekä tunnettujen että aivan tavallisten kajaanilaisten tekemiä teosvalintoja. Julkaisemme kuukauden kokoelmateoksen aina kuun alussa.

Tutustu kuukauden kokoelmateokseen