Hyppää sisältöön

Niilo Hyttisen teoksia taidemuseolle

Niilo Hyttisen öljymaalaus Paniikki vuodelta 1965

Kajaanin taidemuseo on saanut merkittävän taidelahjoituksen Niilo Hyttisen perikunnalta

Teokset kertovat taiteilijan urasta 1960-luvulta 2000-luvulle saakka

Niilo Hyttisen perikunta on lahjoittanut Kajaanin taidemuseolle 19 teosta vuosilta 1964–2001. Lahjoitus täydentää taidemuseon kokoelmaa merkittävällä tavalla, kun mukana on teoksia niin Hyttisen uran alkuajoilta 60-luvulla kuin uusimpia teemoja 2000-luvulta. Yksi lahjoituksen varhaisimmista maalauksista on Eeran muotokuva vuodelta 1966, ja uusinta tuotantoa edustaa Köyhälistön tango vuodelta 2001. Monet teoksista ovat suuria ja moniosaisia, kuten Mies ja nainen (1984–1993) ja Isäni talossa on monta asuinsijaa vuodelta 1992.

Yhteiskunnallisia teemoja ja omaperäistä ihmiskuvausta

Niilo Hyttinen (1940–2010) on yksi Kainuun alueen tunnetuimmista kuvataiteilijoista, jonka valtakunnallisesti merkittävään tuotantoon on tallentunut suomalaisen elämäntavan murros jälkiseurauksineen – myös osaksi taiteemme historiaa. Hyttinen tunnetaan yhteiskunnallisista teemoistaan ja omaperäisenä ihmiskuvaajana, jonka humaani näkökulma tekee teoksista yhä jopa hätkähdyttävän ajankohtaisia. Hänet muistetaan myös suomalaisen miehen kuvaajana ja satiirikkona, joka oli aina pienen ihmisen puolella, mutta ei koskaan tosikkomaisesti.

 

Niilo Hyttinen, Miina ja Lassi (Mäntylän isäntäpari), 1980-luku, öljy. Kuva Pekka Agarth
Niilo Hyttinen, Miina ja Lassi (Mäntylän isäntäpari), 1980-luku, öljy. Kuva Pekka Agarth

Niilo Hyttisen vaiheita

Puolankalaiseen pienviljelijäperheeseen syntynyt Hyttinen opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1961–65 ja sai uransa aikana useita palkintoja ja apurahoja, yhtenä varhaisimmista valtionpalkinnon vuonna 1970. Lukuisia näyttelyitä oli niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja Hyttisen teoksia on tärkeimpien suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa, valtion ja kuntien kokoelmissa sekä monissa yksityiskokoelmissa.

 

Niilo Hyttinen, Köyhälistön tango, 2001, akryyli. Kuva Pekka Agarth
Niilo Hyttinen, Köyhälistön tango, 2001, akryyli. Kuva Pekka Agarth

Hyttinen taidemuseon kokoelmissa

Kajaanin taidemuseon kokoelmiin kuuluu entuudestaan yhteensä kahdeksan Hyttisen teosta, mm. monumentaaliset Hautausmarssi (1980), Oulujärven naiset (1985) ja Huolilaulu (1984). Museossa on ollut esillä Hyttisen teoksia kolmessa näyttelyssä, viimeisimpänä laajassa retrospektiivissä vuonna 2012.