
Outi Heiskanen: Tanssi, 1983, etsaus
Taidegraafikko, performanssitaiteilija, akateemikko Outi Heiskanen (s. 1937 Mikkelissä) tunnetaan ihmisiä, eläimiä ja taruolentoja kuvaavista pienikokoisista metalligrafiikan töistä, joista on kasvanut kokonainen perhe ja heimo, pensastuulikansa. Heiskanen on kehittänyt tekniikkaa, jossa hän luo uusia uniikkeja teoksia käyttämällä uudestaan vanhoja laattoja, yhdistellen kuvaan osia eri painolaatoilta.
Heiskanen kuuluu Bellinin Akatemian ja Record Singers -taitelijaryhmien ydinjoukkoon, jotka järjestivät poikkitaiteellisia happeningeja, performansseja ja teatraalisia laulutuokioita erityisesti 1970-80-luvuilla. Hän toimi vuosina 1992–1994 Kuvataideakatemian grafiikan linjan professorina, ja oppilaitoksen rehtorina 1994–1995. Vuonna 2004 tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Heiskaselle akateemikon arvonimen.
Joulu- ja tammikuun kokoelmateokset valitsi monipuolinen muusikko, viulu- ja barokkiviulutaiteilija, laulaja, Kaukametsän kamariorkesterin konserttimestari, Kainuun musiikkiopiston viulunsoiton lehtori, sekä Barokki soi -festivaalin taiteellinen johtaja Minna Tuhkala.
Tuhkala ihastui Veikko Hirvimäen Ihmisen haju -veistokseen heti ensisilmäyksellä. Veistoksessa viehätti sen ilmeikkyys, asento ja olemus, jossa on sekä eläimen että ihmisen piirteitä. Koiranomistajana Tuhkala kertoo myös hyvin ymmärtävänsä ajatuksen ”ihmisen hajusta”. Lisäksi teoksen tärkeä ekologinen sanoma ihmisen toiminnan vaikutuksista ilman ja koko luonnon saastumiseen vetosi muusikkoon.
Tuhkala oli niin innostunut saamastaan ”kunniatehtävästä”, kuten hän itse valitsijan roolinsa koki, että hän sai mahdollisuuden valita toisenkin itseään puhuttelevan teoksen, Outi Heiskasen ilmavan kepeän, onnellista olotilaa huokuvan Tanssin.