
Syyskuun 2023 kokoelmateos
Anitra Lucander: Sommitelma, 1950-luku, kollaasi pahville
Anitra Lucander (1918–2000) aloitti taideopinnot vuonna 1946 Vapaassa Taidekoulussa opiskellen pääasiassa maalausta ja piirustusta kolmen vuoden ajan. Sodan jälkeisen ajan ilmapiiri koulussa oli innostava, vapautunut, boheemi ja hienostuneen ranskalainen, mikä vaikutti suuresti Lucanderiin. Vapautuneen ilmapiirin lisäksi Lucanderin ammatillista kehitystä vahvistivat hänen lukuisat ulkomaanmatkat, erityisesti matkat Pariisiin, joilla hän pääsi tutustumaan kansainväliseen konkretismiin.
Konkretismi jäi kuitenkin taka-alalle 1950-luvun alkupuolella, kun Lucander kiinnostui kubismista ja kollaasitekniikasta; kollaaseista tulikin hänelle keskeinen osa tuotantoa. Kollaasien materiaaleina hän käytti esimerkiksi papereita, matkalippuja, hotellilaskuja ja sanomalehtileikkeitä muodostaen niistä eräänlaisia visuaalisia matkakertomuksia. 1960-luvulla kollaaseihin tuli mukaan paperimateriaalien lisäksi kankaita ja pieniä esineitä.
Anitra Lucander oli aina kiinnostunut kuvataiteen lisäksi arkkitehtuurista, kirjallisuudesta, runoudesta ja musiikista. Hänen tuotantoonsa vaikuttavia tekijöitä olivat yli 30 vuotta kestäneen uran ajan innostus matkustamiseen ja vieraisiin kulttuureihin sekä kiinnostus väriin. Vaikka Lucanderista tuli 1950-luvulla yksi abstraktin taiteen pioneereista, hän kykeni aina uudistumaan taiteessaan ja häntä kiinnosti abstraktin ja figuratiivisen ilmaisun läheinen suhde.
Syyskuun kokoelmateoksen valitsijaksi Kajaanin taidemuseo kutsui Etnika-Kainuu ry:n piirustuskerhon ohjaajan Uliana Kokoulinan.
Anitra Lucanderin teos Sommitelma herätti Ulianan kiinnostuksen, koska hän tekee itsekin erilaisia kollaaseja ja häntä kiehtovat teokset, joissa käytetään esimerkiksi maalauksen lisäksi vaikkapa revittyä paperia. Myös erilaiset tekstuurit, tavallisuudesta poikkeavat muodot ja kauniisti yhteen sointuvat värit herättivät kiinnostuksen. Teos nosti esiin monenlaisia kysymyksiä: mitä tässä teoksessa on, mitä taiteilija on halunnut kertoa teoksellaan, miksi taiteilija on sijoittanut sommitelman teoksen toiseen reunaan, mitä pienet yksityiskohdat teoksessa tarkoittavat?
Teoksen nähtyään Uliana lähti mielessään työstämään teosta eteenpäin: miten hän itse olisi rakentanut sommitelman. Toisaalta jos teoksen kääntäisi toisinpäin, muodostuisi siihen Ulianan mielestä erilaisia maisemia, tai siinä voisi nähdä myös henkilöhahmon hattunsa kanssa.