Hyppää sisältöön

Strategian toteutus: Tulevaisuus nuorissa

Nuoret keskiössä: Tulevaisuus nuorissa

Vuorikadun kampuksen remontoidut tilat käyttöön

Vuorikadun D- ja A-osat otettiin käyttöön 1.1.2020 alkaen. Tiloihin muuttivat KAO konservatorion, lukion musiikkialan, hiusalan ja liiketoiminnan opiskelijat. Laajennusosa (B-siipi) valmistuu elokuussa 2020. Uusissa tiloissa on huomioitu erityistarpeet musiikkitilojen äänieristykselle ja akustoinnille sekä kampaamoalan vesipisteille, ilmanvaihdolle ja asiakasvastaanotolle. 4,5 miljoonan euron investointi rahoitettiin kokonaisuudessaan Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen kehittämisrahastosta.

Peruskoulun 9-luokkalaisille ja opiskelijoille kesätyöseteli 2020

Kaupunki myöntää hakemuksesta 350 euron suuruisen kesätyösetelin tänä keväänä peruskoulunsa päättävälle kajaanilaiselle nuorelle ja kajaanilaisille toisen asteen 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoille. Kesätyöpaikka voi olla yrityksessä, yhdistyksessä, osuuskunnassa, seurakunnassa, muussa järjestössä, valtion laitoksessa tai Kajaanin kaupungin tai Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän palveluksessa. Kesätyöpaikka voi olla myös kotitaloudessa, mutta ei omassa tai lähisukulaisen (sisko, veli, isovanhempi) kotona. Työsuhteen on kestettävä vähintään kaksi viikkoa. Kesätyösetelin voi käyttää myös kesäyrittäjyyteen, kun yritys perustetaan Kajaanin 4H-yhdistyksen kautta. Edellytyksenä on lisäksi ko. yhdistyksen järjestämän yrittäjäkoulutuksen suorittaminen.

Kajaanin Mamselli voitti kouluruokakilpailun

Kajaanin Mamselli voitti Gastro Helsinki -messuilla kouluruokakilpailun. Kilpailijat olivat mukana Lehtikankaan monitoimitalo Kajaani -joukkueella, jossa olivat mukana tuotantovastaavat Hanna Ojalehto ja Teija Partanen sekä ateriapalvelusuunnittelija Taru Kemppainen. Kouluruokakilpailu on valtakunnallinen ja se käytiin jo viidettä kertaa. Kouluruokakilpailun tavoitteena on tuottaa vastuullisia, lapsille maistuvia ja samalla ravintovaatimukset täyttäviä reseptejä sekä nostaa kouluruoan ja tekijöiden arvostusta. Uudet reseptit annetaan kaikkien suomalaisten koulujen käyttöön. Kajaanin tiimin menussa tuomareille tarjoiltiin uunimakkaraa perunapedillä & dippikasviksilla, fisuburgeria ja aurinkoista sosekeittoa välimeren pastasalaatilla & 4- viljan sämpylällä.

Tubetour-tapahtuma lapsille ja nuorille

Suomen suosituimpien tubettajien TubeTour- viisivuotisjuhlakiertue  saapui Kajaaniin karkauspäivänä 29.2.2020. Ikärajattomaan ja maksuttomaan tapahtumaan jaettiin kaksituhatta lippua ensisijaisesti kainuulaisille lapsille ja nuorille. Tapahtuma sai suuren suosion.

VÄREILYÄ – lapsille suunnattu näyttely taidemuseon kokoelmista

Väreilyä on lapsille suunnattu näyttely, jonka kantavina teemoina ovat värit ja tunteet. Näyttelyn maistuvat väripalat on poimittu taidemuseon kokoelmasta ja niiden ympärille on loihdittu kokemuksellinen väriseikkailu. Näyttelyn ovat koonneet ja ideoineet Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen ja taiteilija-pedagogi Saara Karjalainen. Näyttelynripustus sai yllätyskäänteen, kun paikalle ilmaantuivat taskukokoiset väreihin perehtyneet kokemusasiantuntijat Venni ja Vieno. Venni ja Vieno ovat asettuneet taloksi taidemuseon alakerran puutarhaan. Värien ja tunteiden maailmaan lapsia opastavat hahmot voi tavata näyttelyssä vieraillessaan.

Uusperhedraama ensi-iltaan

Kajaanin kaupunginteatterin näytelmä käsittelee uusperheproblematiikkaa, vanhemmuutta ja syyllisyyttä. Näytelmä tapahtuu tänä päivänä pienessä kaupungissa jossakin päin Suomea. Uusperheen vanhemmat kamppailevat parisuhteeseen, vanhemmuuteen ja perheensä arkeen liittyvien ongelmien kanssa. Miten saada yhdistettyä perhe, kun ulkopuolelta tulevia muuttujia, vaikuttajia ja eri suuntiin repiviä tahoja on läsnä lukuisia? Voisivatko kaikki perheenjäsenet olla onnellisia, vai kenen onnen ehdoilla toimitaan? Esitystä on tehty yhteistyössä kainuulaisten opettajien sekä perhetyöntekijöiden kanssa. Näihin sidosryhmiin on kuulunut muun muassa sosiaali- ja perhetyötekijöitä sekä perheterapeutteja. He ovat päässeet tutustumaan teatterin tekemiseen ja käsittelemään heille ammattinsa kautta tuttuja ilmiöitä teatterissa.

Perusopetuksen ja esiopetuksen oppilaille ruokakassit

Koronapandemian vuoksi etäopetuksessa oleville perusopetuksen ja esiopetuksen oppilaille tarjotaan kevään aikana kaksi kertaa ruokakassit. Kassien arvo vastaa reilusti kouluruuan raaka-aineisiin käytettävää summaa. Kajaanin Mamselli on suunnitellut ruokakassien sisällön täyttämään kouluruokasuositukset. Vaihtoehtoina on perusruokavalion mukainen kassi tai lakto-ovo-vegaaniruokavalion mukainen kassi.

Lisää tietokoneita perusopetukseen

Kesällä 2020 hankitaan perusopetuksen kahdelle ikäluokalle henkilökohtaiset tietokoneet. Tällä kehitetään uusia oppimisympäristöjä ja tehostetaan etäopetusta, mikäli koronatilanne sitä edellyttää.

Kevät on peruttu – nuorille suunnattu vuorovaikutteinen hanke

”Kevät on peruttu” on alusta/toimintatila, johon nuoret voivat lähettää viestejään ja tarinoitaan siitä, mitä kuuluu juuri nyt, millaista on tänä kummallisena keväänä, miten aika kuluu ja mitä mielessä pyörii. ”Kevät on peruttu” julkaisi viikoittain videon, jossa käsiteltiin nuorten esiin nostamia aiheita. Nuorisopalveluiden asiantuntijat antoivat vinkkejä arkeen ja oudossa ajassa selviytymiseen, liikaan joutilaisuuteen ja yksinäisyyteen. ”Kevät on peruttu” teki myös lukudraaman nuorten tarinoiden pohjalta. Toteuttajina olivat Kajaanin kaupunginteatteri, nuorisopalvelut, Vaara-kollektiivi, Kulttura ja Kajaanin harrastajateatteri.

Uusi hyötypeli KAMKista nuorten elämänhallinnan tukemiseen

Nuorten elämänhallintaa tukeva mobiilipeli on julkaistu Google Playssa ja App Storessa nimellä DimmiESR. Peli on kehitetty Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Oulun Diakonia-ammattikorkeakoulun ESR-rahoitteisessa DIMMI -hankkeessa. Elämäni peli on tarkoitettu nuorten kanssa toimivien ammattilaisten ja nuorten välisen työskentelyn tueksi. Pelin käyttöön on kehitetty toimintamalli, joka on saatavilla pelin yhteydessä. Nyt julkaistua pelin versiota nuori voi pelata myös itsenäisesti. Elämäni peli koostuu nuorten kanssa käsikirjoitetuista tarinoista. Pelaaja pääsee tutustumaan viiden eri hahmon elämään useiden lyhyiden tarinoiden kautta. Pelissä pelaajan rooli on tehdä erilaisia elämään liittyviä valintoja, jotka johtavat erilaisiin lopputuloksiin. Kun peliä käytetään aikuisen ja nuoren välisen keskustelun tukena, tavoitteena on herättää keskustelua elämänhallintaan liittyvistä teemoista. Tyyliltään Elämäni peli on visuaalinovelli, jota voisi kuvata visuaaliseksi ja interaktiiviseksi tarinankerronnaksi.

Kajaanin lyseon peruskorjauksen valmistumisen on aikataulussa

Peruskorjaus on aikataulussa ja koulurakennus luovutetaan kaupungille ja käyttäjille 1.8.2020. Pihatyöt ovat vielä osin keskeneräiset elokuussa, mutta tällä hetkellä näyttää todella hyvältä niidenkin suhteen. Koronakevät ei onneksi vaikuttanut juurikaan rakentamiseen.

Vuorikadun kampusta korjataan ja uutta rakennetaan

Vuorikadun kampukselle rakennetaan uusi B-osa ja vanhempaan osaan tehdään tilamuutoksia. Jatkossa lukion musiikinopetus jakaa musiikkitilat ammattiopiston konservatorion kanssa.  Uuteen B-osaan tulee mm. opiskelijapalvelut. Näin saadaan nykyaikaisia, toimivia ja terveellisiä tiloja mm. kuvataiteelle, kampaamo-, liiketalous- ja musiikkialoille. Tilat ovat myös joustavasti muunneltavissa. B-osa toteutetaan puurakenteisena ja myös sisustuksessa käytetään puuta.

Peruskoululaisille tietokoneet

6. ja 9.-luokkalaiset saivat henkilökohtaiset tietokoneet opiskelua varten. Peruskoulussa luodaan pohja tulevaisuuden opiskelu- ja työelämätaidoille. Digitaalisten välineiden ja ympäristöjen sujuva käyttö on yksi tärkeä osa-alue. Tarkoituksena on, että lapset oppivat laitteiden kautta maailmasta ja harjoittavat ajattelun taitoja. Vaikka oppilaat saavat jatkossa henkilökohtaiset laitteet käyttöönsä, kirjoja, kyniä ja vihkoja käytetään kouluissa jatkossakin. Koneet ovat opetuksessa apuvälineitä, eivät toiminnan keskipisteitä.

Perusopetuksen uusia tuulia

Perusopetuksessa aloitetaan syksyllä 2019 varhennetun englannin kielen opiskelu peruskoulujen 1. ja 2. luokilla. Kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset saavat henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet. Perusopetuksessa vahvistetaan psykososiaalista tukea kahdella työparilla, toisessa parissa on erityisopettaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja, toisessa erityisopettaja ja erityisnuorisotyöntekijä.  Myös kotouttamista vahvistetaan palkkaamalla perusopetukseen toinen maahanmuuttajakoordinaattori. Kaikissa kouluissa otetaan käyttöön poissaoloihin puuttumisen toimintamalli.

Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia lisää

Kajaanin kaupunki on järjestänyt kesällä 2019 ykkös- ja kakkosluokkalaisille leirejä. Syksylle 2019 lisätään lasten ja nuorten liikuntakursseja Kaukametsän opistoon, tulossa on mm. parkouria ja temppukerho. Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia tuetaan harrasteseteleillä.