Hyppää sisältöön

Strategian toteutus: Resurssiviisautta luontokaupungissa

Luonto ja ympäristö: Resurssiviisautta luontokaupungissa

Kahina-hanke alkoi maaliskuussa

Kahina-hanke, Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaleiksi, sai myöntävän päätöksen helmikuun viimeisellä viikolla 2020 ja käynnistyi heti maaliskuun alussa. Hankkeen keskeisiä käsitteitä ovat hiilineutraalius ja energian säästäminen. Hankkeen kohteena ovat hankkeeseen osallistuvat kunnat Kainuussa ja Koillismaalla ja niiden alueiden asukkaat ja yritykset. Hankkeen toteuttavat Kajaanin yliopistokeskus (päätoteuttaja) ja Suomen Ympäristökeskus (osatoteuttaja). Hanke ohjeistaa, tiedottaa, auttaa verkostoitumaan (HINKU ja energiatehokkuussopimus), organisoi tapahtumia ja yhteishankintoja, jotka kaikki tähtäävät siihen, että kunnat, kuntalaiset ja yritykset tekisivät hiilineutraaliuteen ja energiatehokkuuteen liittyviä investointeja. Hanke tähtää konkreettisiin ilmastotekoihin ja myönteiseen suhtautumiseen ilmastonmuutoksen vastaisessa toiminnassa.

Kevyen liikenteen olosuhteita ja palveluita kehitetään

Kajaanissa vahvistetaan jalankulku- ja pyöräily-yhteyksiä. Pääreitteihin tehdään rakenteellisia muutoksia niin, että kevyt liikenne on jatkuvampaa ja esteettömämpää. Lisäksi pintoja uusitaan useissa kohteissa. Lisäksi pyöränhuoltopisteitä sijoitetaan kevyen liikenteen solmukohtiin. Pisteissä voi tehdä pieniä pikahuoltoja. Uudessa pyöräilykartassa näkyvät kaupungin maastopyöräreitit ja suositut maantiepyöräilyreitit. Pyöräilijän liikennevalistusvideon on julkaistu yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa. Kaupunki haastaa kaikki kajaanilaiset liittymään valtakunnalliseen kilometrikisaan (kilometrikisa.fi) joukkuekoodilla kajaani2020.

LUMI-supertietokoneen hukkalämmöllä kaukolämpöä

LUMI-supertietokoneen hukkalämmöllä tuotetaan 20 prosenttia Kajaanin kaukolämmöstä. Vuoden 2021 alussa käynnistyvä datakeskus kerää talteen toimintansa sivutuotteena syntyvän lämmön, jonka Loiste Lämpö siirtää verkkoonsa lämmittämään kajaanilaisia koteja ja liiketiloja. Tämä pienentää kaupungin hiilijalanjälkeä.

Kainuun Voima Oy:n omistusjärjestelyt

Kajaanin kaupungin omistama Kajaanin Energiatuotanto Oy osti UPM Energy Oy:ltä KAVO Oy:n osakekannan, 50 prosenttia osakkeista. Lisäksi Kajaanin kaupunki osti viisi kiinteistöä, joiden vesivoimaa ja maa-aluetta käytetään KAVO Oy:n vesivoimatuotannossa. Järjestely selkeyttää ja yksinkertaistaa olennaisesti Kajaanin kaupungin energiaomistuksia, lisää kaupungin energiaomavaraisuutta ja varmistaa kaukolämmön tuotannon.

Uudenlaista puistovalaistusta testattiin

Rantapuistossa Linnanvirran alueella kokeiltiin uudenlaista valaisua. Koevalaisu on osa Kajaanin lähiluontokohteiden parantamiseen tähtäävää hanketta Urban Parks and Benefits (Karelia CBC -ohjelma). Kulkuväylien valaisumalleista järjestettiin mielipidekysely.

Uusia reittejä talviliikunnalle

Uusia talvireittipohjia tehdään eri puolille kaupunkia. Ideana on tarjota pohja, jota aktiivisesti käyttämällä saadaan reitti pidettyä kulkukelpoisena läpi talven. Reittejä ei siis kunnosteta säännöllisesti. Kajaanilaisilta kysyttiin, minne uusia reittejä lähdetään suunnittelemaan. Samalla tehtiin muutama pyöräilyaiheinen kysymys.

Kaksi uutta retkeily- ja maastopyöräreittiä otettu käyttöön

Pirunvaaran ja Pöllyvaaran retkeily- ja maastopyöräreitit otettiin käyttöön syksyllä. Kajaanin alueella on kyläyhdistysten aktiivisesti ylläpitämiä retkeilyreittejä Koutaniemellä, Nakertajassa ja Heinimäessä. Talaskankaan retkeilyreitti on valtakunnallisestikin tunnettu. Talaskankaan reitin ja Otanmäen lintuvesialtaan reittien välillä kulkee Otanmäen retkeilyreitti. Kaikista reiteistä on opaskartat ladattavissa Kajaanin kaupungin verkkosivuilta.

Kyydittä kouluun -kampanja

Kyydittä kouluun -kampanja suunnattiin keväällä ja syksyllä alakoulujen 1.–4. luokille.  Kaikilla kouluilla kiertäneessä tapahtumassa käsiteltiin teoriatunnilla pyörällä liikkumisen hyötyjä, liikenneturvallisuutta sekä pyöräilyä koskevia liikennesääntöjä. Ulkona pidetyssä käytännön osuudessa oppilaat pääsivät testaamaan pyöränkäsittelytaitojaan ajotaitoradalla. Ulkona pidetyn tunnin aikana tarkastettiin myös oppilaiden pyörien turvallisuus. Apuna tässä toimi jokaiselle omaksi jaettu pyöränkatsastuskortti. Oppilailta ja opettajilta suoraan saadun palautteen perusteella tapahtumaa voitiin pitää hyvin onnistuneena

Alakoululaiset aktiivisia koulumatkaliikkujia

Pyöräillen Kajaanissa -hanke seurasi alakoululaisten koulumatkaliikkumista keväällä ja syksyllä jalkautumalla koulujen pihapiireihin. Seurannassa laskettiin mm. autolla kouluun tuotujen oppilaiden määrä, pyörällä tulleiden määrä ja pyöräilykypärää käyttävien määrä. Oppilaista 86 prosenttia liikkui koulumatkan aktiivisesti kävellen tai pyöräillen. Aktiivisimmin koulumatkoja liikuttiin Lohtajan ja Soidinsuon kouluilta. Myös Jormuan koululaiset olivat hyvin aktiivisia, kun otetaan huomioon koulun sijainti. Kaikkien kolmen koulun oppilaat saavat liikenneturvallisuutta edistävän palkinnon.

Kajaanin seudun joukkoliikenteessä voi maksaa mobiililipulla

Mobiililipulla maksaminen on nyt mahdollista Waltti-liikenteessä vyöhykkeillä A–F. Sovelluksessa on tarjolla aikuisen ja lapsen kertalippu. Lippujen hinnat ovat samat kuin tavallisen kertalipun.

Kaupunkiliikenteessä iltaliikennekokeilu

Kaupunkiliikenteen linjalla 4 Hetteenmäki–Nakertaja–Paltaniemi on aloitettu elokuussa iltaliikennekokeilu. Kokeilu on käynnistetty saadun asiakaspalautteen pohjalta. Kokeilun aikana haetaan tietoa, onko iltaliikenteelle riittävästi kysyntää reitillä.

Keskustaan uusia pyöräparkkeja

Pyöräilyn suosion kasvaessa kysyntä keskusta-alueen pyöräpysäköintipaikoille on lisääntynyt. Uudet pyöräparkit asennettiin Pohjolankadun sivuväylälle Kauppapaikka 18:n läheisyyteen ja Kauppatorin viereen Suvantorannan kevyen liikenteen väylän varteen. Uudet pyöräparkit ovat katoksellisia ja pyörän voi lukita niihin rungosta. Samanlaisia pyöräkatoksia on tehty myös Matkakeskukseen.

Energiatehokkuutta parannetaan

Kajaanin kaupunki on kartoittanut viiden suuren kiinteistön mahdollisuudet säästää energiaa, hyödyntää sähkön kysyntäjoustoa ja tuottaa sähköä pienimuotoisesti. Kysyntäjoustolla tarkoitetaan sähkönkäytön rajoittamista ja käytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan. Kysyntäjoustolla voidaan alentaa sähkön hintaa ja tehostaa olemassa olevan sähköverkon käyttöä. Katuvalojen energiankulutus on vähentynyt kolmessa vuodessa noin 1 400 MWh (31 %). Noin puolet katuvaloista on vaihdettu LED-valoihin. Työtä jatketaan.

Sähköautojen latauspiste Kauppatorille

Uusin sähköautojen latauspiste tulee Kauppatorille. Se on Kajaanin ensimmäinen yleisellä alueella oleva latauspiste. Pisteitä on lisäksi neljällä yksityisellä alueella: ABC, Anorak, Citymarket ja Prisma.

Leikkimielisen Pyöräily Cupin osakilpailut elokuussa

Kesän 2019 aikana järjestetään Pyöräily Cup osana Pyöräillen Kajaanissa -hanketta. Cup on leikkimielinen kaikenikäisille tarkoitettu pyöräilytapahtuma, jossa ajetaan aikaa vastaan puistoon merkityllä Cyclo cross -henkisellä ajoradalla. Radalle voi osallistua millaisella pyörällä tahansa. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ilmoittautumista. Tulossa on vielä kaksi osakilpailua Kaukaveden ympäristössä: 10. ja 31. elokuuta kello 11–14.

Luontoaiheisia luentoja

Kaukametsän opisto järjestää syksyllä luentoja Kainuun kansallispuistoista, muovin lajittelusta ja sisätiloissa kompostoinnista.

Linkki opistopalvelut.fi/kaukametsa verkkosivustolle