Hyppää sisältöön

Valinnaiset opinnot

Valinnaiset opinnot 2024-2025

Kaikkien musiikkiopiston soitto- ja lauluoppilaiden opintoihin kuuluu opetussuunnitelman mukaisesti myös valinnaisia opintoja. Lukuvuonna 2024-2025 tarjoamme oppilaillemme mm. seuraavia valinnaisia opintoja. Tanssiopinnoista perimme pienen lisämaksun, mutta muut valinnaiset opinnot kuuluvat oman instrumentin lukukausimaksuun. Valinnaisten opintojen ryhmiin otetaan rajattu määrä oppilaita, sen takia ilmoittautuminen etukäteen on tärkeää. Musiikin valinnaisiin opintoihin etusijalla ovat ne oppilaat, joilla perusopintojen päättötodistuksen saaminen on jo lähellä tai jotka tekevät syventäviä opintoja. 

NUORISO- JA AIKUISBALETTI

Baletti on hyvää kehonhuoltoa ja hyvinvointia lisäävää liikuntaa kaiken ikäisille. Tunneilla harjoitellaan klassisen baletin perusliikkeitä tanko- ja keskilattiatyöskentelyn avulla, oikean kehon asennon löytämistä, lihasvoimaa ja notkeutta sekä musiikillista ja tanssillista ilmaisua ja rytmin hahmottamista. Aiempaa tanssikokemusta ei vaadita. Opettaja: Anna Koski.

Nuorisobaletti alkaen 9 -v. maanantaisin klo 17.00-18.15 Leihu-salissa, hinta 50 € / lukukausi

Aikuisbaletti alkaen 18-v. torstaisin klo 18.00-19.30 Leihu-salissa, hinta 50 € / lukukausi

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opetus alkaa 12.8. (nuorisobaletti) ja 15.8. (aikuisbaletti).

NYKYTANSSI 6-10-VUOTIAILLE

Nykytanssitunneilla harjoitellaan tanssitekniikan perusteita, koordinaatiota, notkeutta, voimaa, musiikin ja rytmin yhdistämistä liikkeisiin sekä tilan hahmottamista ikäkaudelle sopivassa muodossa. Luovien harjoitusten kautta pyritään löytämään oman kehon mahdollisuudet ja rohkeus ilmaista itseään tanssimalla. Tärkeää on myös oman minäkuvan ja hyvän ryhmähengen vahvistaminen. Aiempaa tanssikokemusta ei vaadita. Opettaja: Laura Hiltunen.

Nykytanssi 1 (8-10 v.) torstaisin klo 16.45-17.45 Kajaanihallin musiikkiliikuntatilassa, hinta 50 € / lukukausi

Nykytanssin alkeet (6-7 v.) torstaisin klo 17.45-18.30 Kajaanihallin musiikkiliikuntatilassa, hinta 50 € / lukukausi

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opetus alkaa 15.8.

SÄVELLYS

Sävellystunnilla keksitään, kokeillaan ja improvisoidaan. Harjoittelemme erilaisia tapoja luoda uutta musiikkia omille soittimille tai vaikka aamutohveleille. Voit myös tutustua sovittamiseen ja laajempien sävellysmuotojen työstämiseen. Kurssille voi osallistua, vaikkei olisi ikinä säveltänyt mitään. Kuitenkin olisi hyvä, jos mupe-opintoja olisi jo tehty. Ilmoittautuneiden mukaan säveltäjät jaetaan tarvittaessa vasta-alkajien ja edistyneempien ryhmiin ja kokoontumiskerrat tarkentuvat siksi vasta syksyllä. Opettaja: Suvi Rimpiläinen.

Tiistaisin klo 18.15-19.15 luokassa 224. Sisältyy lukukausimaksuun.

Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. Opetus alkaa 13.8.

TUTUSTU PIANONSOITTOON!

Pianonsoittoon tutustumista muille kuin pianisteille, vähintään yhden vuoden omaa soitintaan soittaneille 11-vuotiaista alkaen. Jokainen osallistuja saa 5 x 30 min pianonsoiton opetusta lukuvuoden 2024-2025 aikana. Opettaja: Virpi Sorakoski.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opettaja ottaa yhteyttä ilmoittautuneisiin. Sisältyy lukukausimaksuun.

VAPAA SÄESTYS PIANOLLA

Tutustutaan sointumerkeistä soittamiseen ja opetellaan helppoja peruskomppeja sekä soittimen hallinnan perusteita oppilaan lähtötasosta riippuen. Sopii sekä pianisteille että muiden soitinten soittajille. Tarkoitettu 11-vuotiaista alkaen oppilaille, jotka ovat omassa instrumentissaan vähintään 2-tasolla ja joilla on jo mupe-opintoja tehtynä. Jokainen osallistuja saa 5 x 30 min vapaan säestyksen opetusta lukuvuoden 2024-2025 aikana. Opettaja: Anna-Maria Viikilä.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opettaja ottaa yhteyttä ilmoittautuneisiin. Sisältyy lukukausimaksuun.

VAPAA SÄESTYS HARMONIKALLA

​Tunneilla harjoitellaan vapaata säestystä peruskolmisoinnuilla + septimisoinnulla ja tutustutaan myös näiden käännösten käyttämiseen vapaassa säestyksessä. Perehdytään erityylisten kappaleiden säestykseen ja tyylinmukaisuuteen, ilmeikkyyteen ja tunnelmien vaihteluihin säestyksen keinoin. Tutustutaan säestäjän rooliin yhteissoitossa solistin seuraajana ja tukijana. Sointupohjainen improvisointi on osa sisältöä. Sopii harmonikan perusopintojen 1-tason tehneille. Kestää yhden lukukauden, aikataulu tarkentuu myöhemmin. Opettaja: Mauno Sarajärvi

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opettaja ottaa yhteyttä ilmoittautuneisiin. Sisältyy lukukausimaksuun.

KEHON- JA ÄÄNENHUOLTOLABORATORIO

Kehon- ja äänenhuoltolaboratoriossa yhdistetään äänenkäyttö lempeisiin kehonhuollollisiin liikkeisiin ja etsitään näin vapaan äänen yhteyttä koko kehoon. Voit osallistua laboratorioon silloin kun sinulle sopii: osallistumiskerrat merkitään ylös ja saat suoritettua valinnaisia opintoja käymiesi kertojen mukaan. Joka tiistai laboratorioon mahtuu kahdeksan osallistujaa. Laboratorioon ilmoittaudutaan tekstiviestillä viimeistään edellisenä päivänä klo 12 mennessä (puh. 0415441566). Mukaan oma jumppamatto ja mukavat vaatteet! Laboratorio sopii nuorille ja aikuisille. Opettaja: Eeva Hartemaa.

Tiistaisin klo 17.30-18.00 musiikkiopiston pienessä tanssisalissa (pohjakerros).

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opetus alkaa 13.8. Sisältyy lukukausimaksuun.

ILMAISU- JA TEATTERIKERHO

Järjestetään Seminaarin Taidekampuksella yhteistyössä Vaara-kollektiivin kanssa. Kokoontuu kerran viikossa koko lukuvuoden ajan, aikataulu ilmoitetaan myöhemmin. Ilmaisu- ja teatterikerhoon voivat osallistua myös muut kuin musiikkiopiston oppilaat.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Musiikkiopiston oppilaille sisältyy lukukausimaksuun, muille 58 €/lukukausi.

ORKESTERIN JOHDON ALKEET

Opintoihin kuuluu orkesterin johdon perusteita teoriassa noin 5 h (mm. kaavat kahteen, kolmeen ja neljään), ja kun johtamisen kaavat ovat selvillä, johtamista käytännössä Brilliant!- ja/tai Puolikuu-orkesterin kanssa noin 10 h sisältäen esiintymisen. Brilliant! -ja Puolikuu-orkesterien harjoitukset keskiviikkoisin klo 16-18. Ryhmäkoko max. 5 henkilöä. Sopii syventävien opintojen oppilaille. Kestää koko syyslukukauden. Opettaja: Riikka Pieviläinen.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opettaja ottaa yhteyttä ilmoittautuneisiin. Sisältyy lukukausimaksuun.

RYTMIMUSIIKIN VALINNAISPERIODIT SYYSLOMAN JÄLKEEN

Improvisointityöpaja pianisteille, opettaja: Anton Saarijärvi

Nuotiokitarakurssi – tutustuminen kitaralla säestämiseen, opettaja: Esko Kilpeläinen

Sointu-/komppilapun tekeminen, opettaja: Esko Kilpeläinen

Kitaran huolto, opettaja: Ville Farin

Aikataulusta ja ilmoittautumisesta tiedotetaan lisää syksyllä. Sisältyvät lukukausimaksuun.

SUOMUSSALMELLA: TUTUSTU PIANONSOITTOON/SYNTIKKAAN!

Opinnot sopivat kaikkien instrumenttien oppilaille. Muiden instrumenttien oppilaat tutustuvat pianon- tai syntikansoittoon, ja pianistit pääsevät syventymään syntikan soittamiseen. Jokainen osallistuja saa 5 x 45 min yksilöopetusta lukuvuoden 2024-2025 aikana. Opettaja: Sara Irina Strum.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opettaja ottaa yhteyttä ilmoittautuneisiin. Sisältyy lukukausimaksuun.

SUOMUSSALMELLA: ORKESTERI KAIKILLE SOITTIMILLE

Orkesterissa kaikki eri soitinten soittajat pääsevät kokemaan yhteissoiton riemua yhdessä. Orkesteri kokoontuu joko maanantaisin tai tiistaisin klo 17-18, viikonpäivä tarkentuu myöhemmin. Sopii kaikille orkesterisoitosta kiinnostuneille lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on soittokokemusta vähintään kaksi vuotta. Opettaja: Riikka Pieviläinen.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opettaja ottaa yhteyttä ilmoittautuneisiin. Sisältyy lukukausimaksuun.

KUOROT KAJAANISSA

Lasten lauluvalmennus

Noin 7-13-vuotiaille lapsille, jotka ovat vielä liian nuoria laulun yksilöopetukseen. Lauluvalmennuksessa lauletaan yksi- tai useampiäänistä ohjelmistoa ja harjoitellaan terveen äänenkäytön perusteita niin ryhmässä kuin yksilötunneillakin (jokainen osallistuja saa tuntien yhteydessä myös laulun yksilöopetusta). Opettaja: Eeva Hartemaa.

Tiistaisin klo 16.30-17.30 luokassa 215. Sisältyy lukukausimaksuun.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opetus alkaa 13.8.

KajjjÄäni-kuoro

Pop/jazz-ohjelmistoa laulava naiskuoro. Opettaja: Sanna Kilpeläinen

Tiistaisin klo 18.00-19.30 Kaukametsän salissa. Sisältyy lukukausimaksuun.

Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opetus alkaa 13.8.

KUOROT SUOMUSSALMELLA

Lasten lauluvalmennus, Suomussalmi

Noin 7-13-vuotiaille lapsille, jotka ovat vielä liian nuoria laulun yksilöopetukseen. Lauluvalmennuksessa lauletaan yksi- tai useampiäänistä ohjelmistoa ja harjoitellaan terveen äänenkäytön perusteita niin ryhmässä kuin yksilötunneillakin (jokainen osallistuja saa tuntien yhteydessä myös laulun yksilöopetusta). Opettajana toimii musiikkiopiston klassisen laulun opettaja.

Maanantaisin Ruukinkankaan koululla, kellonaika tarkentuu myöhemmin. Sisältyy lukukausimaksuun. Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opetus alkaa 12.8.

Moniaat-kuoro

Kevyempää laulumusiikkia laulava aikuisten kuoro. Tiistaisin klo 17.15-18.45 Ruukinkankaan koululla. Opettaja: Laura Matilainen.

Sisältyy lukukausimaksuun. Ilmoittautuminen musiikkiopiston toimistoon: musiikkiopisto@kajaani.fi. Opetus alkaa 13.8.