Seinätekstiilejä Kainuun mailta
Kainuun Museon loppusyksyn näyttelyssä on esillä museon omien kokoelmien poimintoja. Toinen toistaan upeammat tekstiilit pääsevät harvoin esille, mutta nyt kävijöillä on mahdollisuus nähdä yhdellä kertaa ryijyt, raanut, täkänät, kuultokudokset ja kirjaillut tekstiilit. Seinätekstiilejä on esillä lähes kahdensadan vuoden ajalta.
Omien seinätekstiilien lisäksi lainassa on muutamia teoksia yksityiskokoelmista. Nykyistä paikallista tekstiilitaidetta pääsee näyttelyssä ihailemaan Markku Hernetkosken kirjailtujen teosten parissa, sekä pehmeiden sisustuskäsitöiden luojan Tiia Korhosen makrameeteoksen myötä. Suurin osa näyttelyn seinätekstiileistä on valmistettu Kainuussa, ja useiden seinätekstiilien suunnittelun inspiraatio on ammentanut lähiympäristöstä. Yhdellä kertaa pääsee kokemaan monipuolisesti kainuulaisen tekstiiliperinteen. Esillä on myös muutama muualta tänne kulkeutunut helmi: rannikolta näyttelyyn on tullut upea vanha ryijy 1800-luvun alkupuolelta, ja Lapista puolestaan tekstiilitaiteilija Elsa Montell-Saanion värikäs raanu.
Näyttelyssä voi tutustua lyhyesti seinätekstiilien historiaan Suomessa ja Kainuussa. Ryijyt ja raanut eivät aina ole olleet sisustustekstiilejä. Miksi käyttötekstiilit nostettiin seinille alun perin? Yhteiskunnan muutokset näkyvät seinätekstiileissä, esimerkiksi sotien tuoma pula-aika vaikutti tekstiilimuotiin. Yksittäiset seinävaatteet kertovat ajasta ja yhteiskunnasta, mutta lisäksi myös omaa tarinaansa: missä kaikkialla iäkäs tekstiili on ehtinyt ympäristöään koristaa, kuka sen on tehnyt?
Seinätekstiilien värit ja kuviot ovat merkityksellistä yhteistä kulttuuriperintöämme. Miten alueelle tyypilliset värit ja tekstiilikuviot, kuten ruusukas tai peilikäs, voisivat saada tulevaisuudessa uutta elämää? Upeat teokset voivat inspiroida ja innostaa kävijöiden omaan käsityöharrastukseen. Halukkaat pääsevät kokeilemaan ja opettelemaan näyttelyssä ryijysolmun tekoa, ja näin syntyy kokonaan uusi ja ainutlaatuinen yhteisesti luotu taideteos kierrätysmateriaaleista.
15.10.2023–24.1.2024
Kainuun Museo
Asemakatu 4, 87100 Kajaani
Vapaa pääsy!