Hyppää sisältöön
Postimuseon Parhain terveisin -näyttely

Vaihtuvat näyttelyt

Parhain terveisin 6.3. – 5.6.2022
– Postikortin tarina

Postimuseo valmisti Parhain terveisin -näyttelyn viime vuonna, jolloin suomalainen postikortti täytti 150 vuotta. Yksi ensimmäisistä postikortin käyttäjistä oli kirjailija Sakari Topelius, joka lähetti ehiökorttien ilmestymispäivänä 10.10.1871 kortin serkulleen Vaasaan. Kortissa hän kehui uutta, mainiota viestintämuotoa.

Näyttely esittelee postikortin historiaa ja käyttötapoja teemojen kautta. Postikortit olivat aluksi kuvattomia, mutta valokuvauksen ja painotekniikan nopea kehittyminen edesauttoi kuvapostikorttien markkinoille tuloa. Saman aikainen kirjoitustaidon kohentuminen ja kirjettä edullisempi postimaksu nostivat postikortin huippusuosioon noin 1920-luvulle asti.

Postikortti on ollut arkipäiväisen viestinnän ohella myös kätevä mielenilmausten, uutisoinnin ja propagandan väline. Postikortteja on kuitenkin useimmin lähetetty esimerkiksi joulutervehdyksinä, onnittelukortteina sekä tervehdyksinä matkoilta. Vielä 1960- ja 1970-luvuilla postikortti oli pikaviestin, jolla tiedotettiin tulemisista ja menemisistä muutaman päivän varoitusajalla.
Postikortin merkitys on muuttunut puhelimen ja internetin myötä. Enää postikorttia ei tarvita tiedonantoihin tai uutisointiin, vaan se on tunteiden tulkki ja välittäjä läheisille ystäville ja sukulaisille. Postikorttien keräily on myös yleinen harrastus.

Näyttely koostuu kuva- ja tekstiseinäkkeiden lisäksi viidestä videosta, joissa kerrotaan postikorttien suunnittelusta ja käytöstä eri tarkoituksissa. Esillä on myös aitoja postikortteja entisten ja nykyisten keräilijöiden kokoelmista.

Yksityiskohta näyttelystä

 

Galleriahuoneessa

" "

Elettiinpä ennenkin – Riihipiha-museo
13.3. – 19.4.2022

Elettiinpä ennenkin – Riihipiha-museo -näyttely avaa Kainuun Museon galleriahuoneessa näyttelyiden sarjan, jonka keskiössä ovat Kainuun maakunnan paikallismuseot.
Iikka ja Sinikka Alasalmi perustivat Riihipihan vuonna 1991 menneiden raivaajasukupolvien työn muistoksi. Museorakennuksista ensimmäinen oli pettulato, jota seurasi vuosia kestänyt laajeneminen yli 30 rakennusta ja tuhansia esineitä käsittäväksi ulkomuseoalueeksi.

Tule, koe ja näe Riihipihan lumous Kainuun Museossa!