Hyppää sisältöön

Vaihtuvat näyttelyt

Suomen itä valokuvissa  3.10. – 28.11.2021

 

Suomen itä valokuvissa -näyttely on kuvallinen tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Näyttelyn vanhimmat valokuvat ovat vuodelta 1867 ja uusimmat 2010-luvulta. Kuvien kaari paljastaa, miten itä on eri aikoina nähty ja miten se on haluttu esittää. Näyttelyn on kuratoinut tutkija Riitta Raatikainen.

Vanhimmat Itä-Suomen kuvat olivat tutkimusmatkailijoiden ottamia. 1800-luvun lopulla kuvataiteilijoiden ohella valokuvaajatkin tekivät karelianismin hengessä matkoja Itä-Suomeen ja Venäjän Karjalaan. Myöhemmin Suomen itä on usein nähty eksoottisena alueena ja sieltä on etsitty mennyttä maailmaa, joka suuremmista kaupungeista on jo hävinnyt.

Näyttelyn valokuvat koostuvat sekä dokumenttikuvista että taidevalokuvista. Riitta Raatikainen on koonnut myös kirjan nimeltä Suomen itä valokuvissa ja siinä hän kertoo, että historian kestävimmät valokuvat eivät kerro enemmistöjen tavallisuudesta vaan poimivat esiin marginaaleja, joihin itään liittyvät aatteet tihentyvät.

Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Joensuussa aiemmin esitetty näyttely on kullakin paikkakunnalla hieman eri muodossa. Kainuun Museon omista kokoelmista mukaan on nyt otettu Samuli Paulaharjun ja Matti Hiltusen valokuvia 1910-luvulta. Kaikkiaan näyttelyssä on mukana 134 valokuvaa ja yksi lyhytelokuva.

Galleriahuoneessa

" "

Ärjän tunnekartta 8.9. – 30.11.2021

Ärjän tunnekartta -näyttely on osa Nina Luostarisen väitöskirjan taiteellista osuutta Lapin yliopiston Taiteiden tiedekuntaan ja se perustuu vuoden 2019 Ärjän taidefestivaalissa toteutettuun Ärjän tunnekartta -työpajaan. Työpajan aikana osallistujat havainnoivat paikan herättämiä tunnetiloja ja dokumentoivat ne kertakäyttökameroilla valokuviksi. Tavoitteena oli kannustaa osallistujat ottamaan valokuvia siitä, millaisia tunteita he Ärjän saaressa tuona viikonloppuna kokivat.

Näyttely tuo näkyväksi yhdessä luodun tunnekartan. Se toimii myös kiitollisuuden osoituksena kaikille paikallisille osallistujille, jotka epäröimättä heittäytyivät mukaan leikkiin ja tuottivat näyttelyssä esillä olevan koskettavan kuvaston. Näyttely tarjoaa yhteisesti rakentuneiden mosaiikkikuvien avulla läpileikkauksen niistä kuviksi puetuista tunteista, jotka saaressa viikonlopun aikana koettiin.

Näyttelyn yhteydessä on mahdollista kurkistaa myös museon vanhoihin kokoelmakuviin Ärjän saarelta sen toimiessa Kajaani-yhtiön lomanviettopaikkana.

Tutustu näyttelyyn virtuaalisesti