Hyppää sisältöön

Vaihtuvat näyttelyt

Värikkäitä oivalluksia – Camilla Mickwitzin kuvituksia

15.2.28.5.2023

Kainuun Museon kevään näyttelyssä Värikkäitä oivalluksia – Camilla Mickwitzin kuvituksia on esillä lastenkirjailija, kuvittaja ja animaattori Camilla Mickwitzin (1937-1989) 46 teosta. Kuvitusoriginaalit ovat 1970- ja 1980-luvuilla ilmestyneistä lastenkirjoista. Teoksissa seikkailee tuttuja hahmoja lastenkirjoista ja -animaatioista. Esille pääsevät muun muassa Jason, Mimosa, Emilia, Saariston prinsessa ja Pikku Kakkosen aloitusmusiikin hahmot.

Mickwitzin luomat hahmot ratkovat teoksissa usein erilaisia arkisia ja yhteiskunnallisia pulmia. Teoksissa käsitellään edelleen nykyajassakin olevia ajankohtaisia aiheita, kuten luonnonsuojelua, yksinhuoltajuutta, vanhuutta, maastamuuttoa ja sukupuolten tasa-arvoa. Useat Mickwitzin hahmot syntyivät ensiksi animaatioihin, joiden pohjalta hän julkaisi myöhemmin kirjoja.

Camilla Mickwitzillä oli taiteilijana hyvin omintakeinen ja värikäs tyyli, jonka jo useammat sukupolvet tunnistavat. Teoksiin Mickwitz ammensi aiheita omasta elämästään ja ympäristöstään. Mickwitz kertoi tunteneensa olleensa itse lapsi aikuisten maailmassa. Hän piti myös lapsia hyvin vaativana yleisönä, eikä halunnut alkuunkaan aliarvioida lapsia teostensa yleisönä. Hän arvosti erityisesti sitä, että lapset keskittyvät kuviin. Tekstin hän näki ennen kaikkea kuvan täydentäjänä. Tekniikkana hän käytti niin liituja, tusseja, akvarelleja kuin sekatekniikkaa. Lisäksi värien ja muotojen muutokset kuvasivat tarinoissa tunnelman muuttumista.

Näyttelyn teokset ovat lainassa Lastenkirjainstituutin kokoelmista. Kainuun Museon näyttely yhdistää monta Mickwitzin luomaa hahmoa saman katon alle ja tarjoaa täten värikkään mahdollisuuden tutustua Mickwitzin tuotantoon. Näyttelykokonaisuus on suunniteltu kaikenikäisille kävijöille, mutta erityisesti lapset huomioon ottaen.