Hyppää sisältöön

Vaihtuvat näyttelyt

Pärinää ja pauketta – Kainuun Moottorikerho 75 vuotta

28.9.2022–25.1.2023

Moottoriurheilun keskusjärjestö Suomen Moottoriliitto täytti keväällä 2022 sata vuotta ja Kainuun Moottorikerho syyskuussa 75 vuotta.

Pärinää ja pauketta -näyttely esittelee moottoriurheilun ja moottorikerhon historiaa vuodesta 1947 tähän päivään asti vuosikymmenittäin.

Kainuun moottorikerho oli aluksi sekä autoilijoiden että moottoripyöräilijöiden yhdistys. Kun Kajaanissa perustettiin vuonna 1963 Kajaanin Urheiluautoilijat, moottorikerhon toiminta painottui moottoripyöräilyyn.

Kilpailutoiminta alkoi jo vuonna 1948 jäärata-ajoilla sekä tarkkuus- ja liikennekulttuurikilpailuilla. 1950-luvulla jäärata-ajojen rinnalle tuli motocross. Kilpailutoiminta oli säännöllistä ja kajaanilaiset motoristit menestyivät välillä muuallakin kuin kotimaakuntansa kisoissa.

1960-luvun lopulla moottorikerhon toiminta hiljeni ja lakkasi, mutta vuodesta 1976 alkaen toiminta virisi uudelleen ja vilkastui. Motoristit olivat pitkään harjoitelleet motocrossia itsenäisesti Matinmäen hiekkamontuilla ja nyt sinne ryhdyttiin kunnostamaan parempaa ajorataa. Osa moottoripyöräilijöistä kiinnostui Suomessa ja ulkomailla järjestetyistä kokoontumisajoista ja vuonna 1979 sellaisten järjestäminen aloitettiin Kainuussakin. Moottorikelkkailu tuli uudeksi keskeiseksi toimintamuodoksi ja heille saatiin oma rata-alue Kivimäestä.

Matinmäen rataa kehitettiin ja 1980-luvun puolivälissä sitä pidettiin yhtenä Suomen parhaista radoista. Motocrossissa ja kelkkailussa järjestettiin SM-tason kilpailuja vuosittain ja vuonna 1990 jopa moottorikelkkacrossin Euroopan mestaruuden osakilpailut. 2000-luvulla moottorikerholla on ollut mittava ponnistus uuden moottoriurheilukeskuksen rakentamisessa Kajaanin Kivimäkeen.

Kainuun Museon näyttelyssä on esillä muun muassa 14 moottoripyörää kahdeksalta eri vuosikymmeneltä, kolme moottorikelkkaa, asusteita, erilaisia tarvikkeita ja runsaasti valokuvia. Näyttelyaineisto on koottu moottorikerhon jäseniltä.