Olet täällä

Näyttelyt

Kuvataidetta päivittäin nautittavaksi!

 

Kajaanin taidemuseossa on useita vaihtuvia näyttelyitä vuosittain – vapaa pääsy, tervetuloa!

Kulttuuri

Kajaanin taidemuseon esteettömyyttä parannettiin remontilla

Syksyllä 2018 taidemuseossa toteutettiin remontti, jolla parannettiin museon esteettömyyttä ja saavutettavuutta. Museorakennuksessa on nyt esteetön hissi 2. kerroksen näyttelytiloihin ja myös museon esteetöntä sisäänkäyntiä on parannettu. Tilojemme esteettömyydestä voit lukea lisää Saavutettavuustiedot-sivulta.

Tilanjakaja-viiva

Leikin varjolla Kajaanin taidemuseo 12.12.2019-2.2.2020

12.12.2019–2.2.2020
LEIKIN VARJOLLA
Kaarina Kuusisto-Lukkari, Hannele Pussinen ja Heidi Stålnacke

Kainuulaisten Kaarina Kuusisto-Lukkarin ja Hannele Pussisen sekä oululaisen Heidi Stålnacken teoksia yhdistää huumori sekä arkisten esineiden ja kierrätysmateriaalien käyttö. Leikkisien teosten viesti on välillä huolestunut ja vakava, värikkäiden ja iloisten tunnelmien takana näyttelyssä on mukana myös varjoja.

NÄYTTELYN OHEISOHJELMAA

Ke 18.12. klo 17.30
TAIDEMUSEON ASIAKASRAATI

Asiakasraatimme kokoontuu tälle syksyä jo toisen kerran, mutta mukaan ehtii vielä! Yleisölle avoimessa raadissa ihmetellään, ideoidaan ja innovoidaan yhdessä. Uusien raatilaisten ilmoittautumiset taidemuseo@kajaani.fi.

Su 12.1. ja su 26.1. klo 9-10
TAIDEJOOGA

Tule joogaamaan taidemuseoon! Teemme lempeän energisoivan joogaharjoituksen taiteen ympäröimänä. Tule sellaisena kuin olet. Varaa oma joogamatto ja lämmintä vaatetta mukaan. Kertamaksu 5 € maksetaan käteisellä paikan päällä. Ohjaajana toimii Hatha flow -joogaohjaaja Sara Saxholm.

Su 19.1. klo 14-17
SANOJA LEIKIN VARJOLLA -TYÖPAJA

Anna kuvien kulkea kauttasi. Salli kynän siirtää värit, muodot ja tunnelmat sanoiksi paperille, ajatuksien löytää uusia muotoja. Kuin itsestään syntyy lauseita, lauseista tarinoita, satuja, runoja, lauluja. Kaikille avoimen lempeän kirjoittamistuokion kohti eloa, iloa ja valoa ohjaa luovuuttaja Tarja Kerttula. Ilmoittautumiset 16.1. mennessä taidemuseo@kajaani.fi. Vapaa pääsy. 

Su 2.2. klo 15
TAITEILIJATAPAAMINEN
: Kaarina Kuusisto-Lukkari, Hannele Pussinen ja Heidi Stålnacke
Leikin varjolla -näyttelyn taiteilijat esittelevät näyttelyään ja kertovat teostensa ja työskentelynsä taustoista. Vapaa pääsy.

Tilanjakaja-viiva

23.2.-17.5.2020
VÄREILYÄ

Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen ja taiteilija-pedagogi Saara Karjalainen kokoavat Kajaanin taidemuseoon lapsille suunnatun näyttelyn, jonka kantavina teemoina ovat värit ja tunteet. Näyttelyn maistuvat väripalat poimitaan taidemuseon kokoelmasta ja niiden ympärille loihditaan kokemuksellinen väriseikkailu. Taustalla kuultaa ajatus siitä, että väreillä on vahva yhteys erilaisiin tunteisiin, niiden tunnistamiseen ja kokemiseen.

Tilanjakaja-viiva

4.6.-23.8.2020
MARJATTA TAPIOLA: MAALAUKSIA 2017-2020

Marjatta Tapiolan näyttely kokoaa yhteen hänen maalauksiaan vuosilta 2017–2020. Mukana ovat monet hänen taiteessaan pitkään esiintyneet teemat, kuten monumentaaliset kallot ja kreikkalaisesta mytologiasta nousevat väkevät härät. Tapiolan uusinta tuotantoa edustavat Raamatun dramaattisiin kohtauksiin pureutuvat teokset, jotka ovat myös vahvasti sidoksissa klassisen taiteen historiaan. Monipuolisen kokonaisuuden täydentävät Intiaan viittaavat eläinaiheet sekä sarja harvoin nähtyjä värilitografioita.

Tilanjakaja-viiva

10.9.-8.11.2020
HEIKIN VALINTA 

Heikin valinta on taidemuseon kokoelmaa esiin nostava näyttely, jonka on koonnut Heikki Aranne. Aranne toimi Kajaanin taidemuseon johtajana vuosina 1997-2015. Näyttelyn teokset hän on valinnut taidemuseon kokoelmasta olemalla puhtaasti oma itsensä, muita kuulematta ja omia mielihalujaan noudattaen:

— Meille kainuulaisille luonto ja metsät ovat olleet aina tärkeitä. Olemme päässeet puusta pitkälle, ainakin maahan asti. Puusta pitkälle ovat myös tämän näyttelyn taiteilijat päässeet luontoa uudelleen veistäen, maalaten ja piirtäen. Emme elä pelkästään luonnossa emmekä luonnosta, joten myös pelti ja betoni ovat saaneet sijansa tässä näyttelyssä.

Tilanjakaja-viiva

26.11.2020-31.1.2021
EEVA-MAIJA PENTTILÄ: LENTOON

Eeva-Maija Penttilän (1948-2017) muistonäyttelyssä nähdään grafiikkaa ja akryylimaalauksia pitkän uran varrelta. Kajaanilaisen taiteilijan teosten keskeisinä elementteinä vaihtelevat ilma, vesi ja tuli. Penttilän työskentelyssä usein esiintyneitä teemoja olivat myös taiteilijan työprosessi ja sen arkiset työvälineet sekä klassinen torsoaihe. Näyttelyssä nähdään myös harvemmin esillä ollutta eläinteemaa, jota hän työsti Australian matkojen innoittamana. Penttilä tunnettiin aktiivisena lasten taidekasvatuksen puolustajana. Kajaanin opettajankoulutusyksikössä hän pääsi ohjaamaan luokanopettajaopiskelijoita ja vaikuttamaan näin tulevien sukupolvien taiteen tekemiseen. 

Tilanjakaja-viiva

Taidemuseon näyttelyarkisto 2018 – 2010

Tilanjakaja-viiva

Viimeksi muokattu

13.1.2020