Olet täällä

Näyttelyt

Kuvataidetta päivittäin nautittavaksi!

 

Kajaanin taidemuseossa on useita vaihtuvia näyttelyitä vuosittain – vapaa pääsy, tervetuloa!

Kulttuuri

Juho Karjalainen: Vieras, 2016

15.6.- 3.9.2017
Juho Karjalainen

--------------------
Ohjelmaa heinäkuussa:
- työpaja lapsille tiistaisin klo 10-12 (alle kouluikäiset vanhemman kanssa)
- näyttelyopastus keskiviikkoisin klo 18
- lounastunnin varttiopastus torstaisin klo 12
- opastettu kierros: Putkapako ja juokseva koira – Kajaanin vanhan poliisitalon värikäs historia la 8.7. klo 14 (myös la 19.8. klo 14)
--------------------

”En koe maailmaa lineaarisena tai jyrkkärajaisena, vaan valojen vaihteluna. Valoissa ja varjoissa on se salaisuus, joka kiinnostaa itseäni niin paljon, että jaksan tutkia sitä.”

Kajaanin taidemuseon kesänäyttely avaa areenan Säräisniemellä Oulujärven länsilaidalla syntyneen ja siellä lapsuutensa viettäneen taidegraafikko Juho Karjalaisen maalauksellisille akvatintavedoksille, joiden syövytystekniikka on Karjalaisen itsensä kehittämä.

Karjalaisen teoksille on ominaista niukka väriskaala, joka vaihtelee yksivärisyydestä mustavalkoisuuteen. Taiteilijan mukaan mustavalkoisuus yksinkertaistaa ja auttaa tuomaan teoksesta esille olennaisen kun taas väri on kertova elementti, se on sama kuin lauseeseen lisätyt laatusanat. Ne muutamat värit, joita Karjalainen mustan lisäksi käyttää, ovat tarkkaan harkittuja ja niillä on hänelle itselleen vahva merkitys.

Kuva on Karjalaiselle sanaton kieli, ja jokaisen taiteilijan on rakennettava oma kielensä. Tekniikka on väline kielen käyttämiseen. Kuvilla ei ole merkitystä, jos ne voidaan korvata sanoin ja selityksin. Karjalainen pyrkii aina kiteyttämään kuvaan jonkin olennaisen asian aiheestaan, ilmaisemaan vähällä mahdollisimman paljon.

Karjalainen tunnetaan ihmistä kuvaavista teoksistaan, joissa näkyy ihmisen saumaton sopeutuminen luontoon mutta samalla myös ihmisen yksinäisyys. Tuotannosta löytyy lisäksi pilvitutkielmia, mytologisia ja kirjallisia aiheita kuten Ikaros ja Kullervo, sekä eläinaiheita, joista susi edustaa uusinta tuotantoa.

Lapsuuden kainuulaisesta järvimaisemasta kumpuavat muistot ja mielikuvat tarjoavat paljon materiaalia työstettäväksi. Mies, vene ja ruuhi ovat usein toistuvia kuva-aiheita. Taiteilijalle veneellä on romanttinen symboliarvo, mutta samalla se edustaa myös miehen kohtaamia haasteita. Muistikuvien ja mielikuvien pohjalta syntyvät kuvat ovat etääntyneet ja pelkistyneet työskentelyprosessissa kauas lähtökohdistaan. Jäljelle jää vain ihminen, tila, hiljaisuuden ääni ja tunne olemisesta.

Oman taiteellisen työskentelynsä lisäksi Karjalainen on tehnyt merkittävän uran opetustyössä, ensin vuosina 1977–1980 läänintaiteilijana Jyväskylässä, jossa hänen tehtävänään oli perustaa eurooppalaistyylinen grafiikan työpaja ja vastata grafiikan opetuksesta, sitten kuusi vuotta Suomen Taideakatemian koulussa serigrafian ja litografian opetustyössä ensin lehtorina ja sitten yliopettajana. Taideteollisessa korkeakoulussa Karjalainen työskenteli tuntiopettajana lähes parikymmentä vuotta. Vuoden 1991 hän toimi Porin taidekoulun rehtorina. Karjalainen on myös julkaissut kaksi kirjaa litografiasta.

Kansainvälisillä ja kotimaisilla palkinnoilla palkittu taiteilija on saanut mm. Ars Fennica -tunnustusstipendin vuonna 1996 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2010. Vuonna 2005 Karjalainen nimitettiin taiteilijaprofessoriksi.

--------------------
Poikkeavat aukioloajat näyttelyssä:
to 22.6. klo 10-15, pe-su 23.-25.6. suljettu
pe-la 7.-8.7. avoinna klo 10-17
la 19.8. avoinna klo 12-16
--------------------

Artikkeli näyttelyjulkaisussa Juho Karjalainen Taidegraafikko (Jyväskylän taidemuseo 2017): Heikki Malme, Ihminen pääosassa
Taiteilijan kotisivu www.juhokarjalainen.fi
Jyväskylän taidemuseon tuottama video Juho Karjalaisesta (10 min)

Teoskuva: Juho Karjalainen, Vieras, 2016, syövytys messinkilaatalle. Kuva Martti Kapanen

tm_viiva_4b.jpg

21.9. - 26.11.2017
MINUN SUOMENI
Irmeli Huhtala, Anne Siirtola, Suohpanterror, Viggo Wallensköld
Saamelaiset, romanit, maahanmuuttajat, intersukupuoliset. Miltä näyttää 100-vuotiaan Suomen historia vähemmistöjen näkökulmasta tarkasteltuna?

tm_viiva_4b.jpg

14.12.2017 - 21.1.2018                 
METSÄN SYLI

Jaana Bombin ja Reijo Haukia, valokuvia ja veistoksia
Jaana Bombinin ja Reijo Haukian näyttelyssä kiven ikiaikaisuus kohtaa valokuvan hetkellisyyden. Oman tarinan ja ilmaisun keinoin taiteilijat matkaavat kohti luonnon näkymätöntä olemusta.

tm_viiva_4b.jpg

Taidemuseon näyttelyarkisto 2016 – 2010

tm_viiva_4b.jpg

Viimeksi muokattu

19.6.2017