Hyppää sisältöön

Taiteilijapariskunta Anna Alapuro ja Ilkka Väätti lahjoittivat teoksiaan

Taiteilijapariskunta Anna Alapuro ja Ilkka Väätti ovat lahjoittaneet Kajaanin taidemuseolle teoksiaan. Lahjoitus käsittää kuusi carborundum-tekniikalla tehtyä grafiikanvedosta Alapuron Pietari-sarjasta sekä kuusi maalausta Väätin Mundus-sarjasta ja yhden maalauksen Väätin Hommáge-sarjasta.

Kajaanin taidemuseon kokoelmassa on ennestään sata teosta Ilkka Väätiltä, joista lähes kaikki ovat taiteilijan museolle lahjoittamia. Uusi lahjoitus täydentää hienosti jo kokoelmassa olevien teosten sarjaa, joka sisältää lahjoituksen myötä teoksia aina kuudelta eri vuosikymmeneltä. Alapuron teoksia taidemuseon kokoelmissa ei ole aikaisemmin ollut.

Anna Alapuro on taidegraafikko ja hän on työskennellyt pääasiassa litografia- ja carborundum-menetelmillä. Alapuron tuotanto käsittää muun muassa alkuajan mustavalkoisia litografioita ja myöhempiä värikkäitä carborundumeita. Teosten graafiset aiheet ja kuviot ovat usein peräisin arkipäiväisistä esineistä, rakennuksista ja maisemista.

Ilkka Väätin juuret ovat Kainuussa, Hyrynsalmella. Hänen tuotantonsa koostuu maalauksista, arkkitektoneista ja taidegrafiikasta. Mundus-sarjan maalauksissa historialliset alkukuvat muuntuvat abstraktilta näyttäviksi mutta kuitenkin realistisiksi näköiskuviksi. Hommáge-sarja on puolestaan kunnianosoitus modernin ajan mestareiden geometrisille taideteoksille, joista Väätti on tehnyt omat tulkintansa.

Alapuron ja Väätin Matkalla-näyttely on esillä Kajaanin taidemuseossa sunnuntaihin 14.5. saakka. Osa lahjoitetuista teoksista on näyttelyssä esillä.