Hyppää sisältöön

Ritva-Liisa Virtanen

Ritva-Liisa Virtanen installoi teosta Hymn for the Honeybees, 2020-21, Kajaanin taidemuseossa 2021

Kajaanin taidemuseo 18.2.-16.5.2021

kaiken minkä olen oppinut, olen oppinut mehiläisiltä Taiteilija ja mehiläiset

Keväällä 2021 Kajaanin taidemuseossa kuuluu mehiläisten surinaa, kun taidegraafikko, taidemaalari Ritva-Liisa Virtanen esittelee mehiläisten hallitsemaa elämäntyötään miljoonan mehiläisen voimin. Ritva-Liisa Virtanen on mehiläisiin ja mehiläisvahaan liittyvän taiteen uranuurtaja Suomessa. Hänen taiteensa lähtökohtana on aina ollut ekologisuus ja vahva luontosuhde. Mehiläisiä tarhaavan taiteilijan tuotantoon mesipistiäiset tulivat jo vuonna 1980.

Aluksi Virtanen käsitteli puupiirroksiaan mehiläisvahalla. Seuraavalla vuosikymmenellä hän alkoi valokuvata mehiläisiään. Valokuvat Virtanen vedosti syväpainografiikaksi polymeerigravyyritekniikkaa käyttäen. Mehiläisistä on syntynyt myös suurikokoisia tussimaalauksia ja ääniteoksia. Vuosina 2015–2018 Virtanen toteutti SaveHive -ympäristötaideteoksen, jossa hän sijoitti tyhjiä mehiläispesiä eri puolille Itä-Suomea pölyttäjiä odottamaan.

VIDEOITA, MEHILÄISÄÄNIÄ JA -KANKAITA Installaatio täyttää taidemuseon

Kajaanin taidemuseoon Virtanen on rakentanut koko näyttelytilan täyttävän retrospektiivisen installaation, joka koostuu videoista, mehiläispesän äänistä, sekä taiteilijan itse suunnittelemista serigrafiakankaista. Näyttelyssä on myös esillä Virtasen  kehittämällä ”turaamistekniikalla” toteutettuja teoksia.

Virtasen tuotantoa leimaa vähäeleisyys ja kaikenlaisen ulkonaisen spektaakkelin kaihtaminen. Taustalla on kuitenkin pitkään mietitty, vahva filosofia, joka voi syntyä vain hiljaisuudessa. Taiteilijan omien sanojen mukaan ”hiljaiset teot vievät asioita eteenpäin”.

OSALLISTU! Näyttelyn yleisötapahtumat

Turaustyöpaja aikuisille
Ti 4.5. klo 14-15, to 6.5. klo 14-15 ja ti 11.5. klo 14-15
Tule kokeilemaan taiteilijan mehiläisvahatekniikkaa, turausta. Tarvittavat materiaalit ovat valmiina, materiaalimaksu 5 euroa. Tervetuloa!

Yleisöopastukset ke 5.5. klo 18 ja su 9.5. klo 14

Ritva-Liisa Virtasen taiteilijatapaaminen su 16.5. klo 14

Ritva-Liisa Virtanen, Miehet kennoista, 2001