Hyppää sisältöön

Osallistuva budjetointi

Kajaanin kaupungin ilmakuva

Kajaanin kaupunki käyttää  50 000 euroa kuntalaisten ideoiden toteuttamiseen osallistuvan budjetoinnin kautta vuonna 2024. 
 
Osallistuvassa budjetoinnissa (osbu) kaupungin asukkaat ideoivat, suunnittelevat ja äänestämällä päättävät, miten kaupungin rahaa käytetään asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman parantamiseen.

Vuoden 2024 osbun teema on liikkuminen. Tavoitteena on kehittää ja lisätä liikkumismahdollisuuksia Kajaanissa sekä kannustaa asukkaita lisäämään liikuntaa arjessaan. Teema on ajankohtainen, sillä liikkumattomuus on kasvava ilmiö ja näkyy muun muassa vuosittain tehtävässä koululaisten fyysistä toimintakykyä mittaavassa MOVE! -mittaustuloksissa.

Kerro ideasi liikkumisen edistämiseksi

Haluamme kuulla sinun ideasi liikkumisen edistämiseksi Kajaanissa. Ideat voivat liittyä esimerkiksi luonnossa liikkumiseen, pyöräilyyn, kävelyyn, hiihtoon, luisteluun, leikkipaikkoihin, urheilumahdollisuuksiin tai mihin tahansa muuhun liikkumiseen liittyvään asiaan. Vai olisiko ideana jokin uusi arkiliikuntaa lisäävä liikkumismuoto? Kaikki ideat ovat tärkeitä!

Näin osallistut:

 1. Tutustu alla oleviin osallistuvan budjetoinnin kriteereihin ja varmista ideasi sopivuus. Vain kriteereiden mukaiset ideat voivat edetä jatkokäsittelyyn.
 2. Rekisteröidy osallistuvan budjetoinnin sähköiselle alustalle omalla sähköpostiosoitteellasi, jonka jälkeen saat kirjautumislinkin sähköpostiisi.
 3. Jätä ideasi sähköiselle alustalle. Samaa alustaa käytetään myöhemmin myös kehittämis- ja äänestysvaiheessa.
 4. Vaihtoehtoisesti voit antaa ideasi paperilomakkeella Kajaanin pääkirjastolla.

Ideoita voi jättää 1.–26.11.2023 välisenä aikana osallistuvan budjetoinnin alla olevan sähköisen alustan kautta.

Ideointivaiheen jälkeen kaikki ideat käydään läpi. Tämän jälkeen toteuttamiskelpoiset ideat etenevät yhteiskehittämistyöpajaan jatkokehitykseen, jossa kaupungin asiantuntijat käyvät ideat läpi yhdessä kaupunkilaisten kanssa.  Vuonna 2024 kajaanilaiset saavat äänestää, mikä tai mitkä yhteiskehittämistyöpajoista jatkoon päässeistä ideoista toteutetaan.

Ideointivaihe 1.-26.11.2023 Osallistuvan budjetoinnin sähköinen alusta

Osallistuvan budjetoinnin alustalle tulee kirjautua omalla sähköpostiosoitteella. Kirjautumisen jälkeen sähköpostiisi lähetetään kirjautumislinkki ja linkistä klikkaamalla pääset käyttämään alustaa.

Kun kirjaudut alustalle, voit jättää siellä ideasi ja saat sitä kautta kutsun osallistuvan budjetoinnin yhteiskehittämistyöpajaan. Myös äänestys tapahtuu alustalla. Sähköpostiosoitteesi ei näy muille käyttäjille.

Tietosuojaseloste

Osallistuvan budjetoinnin kriteerit

Katso alta osallistuvan budjetoinnin kriteerit. Vain kriteerien mukaiset ideat voivat edetä eteenpäin.

 • Idean tulee noudattaa Suomen lakia.​
 • Idean tulee olla kaupungin arvojen ja strategian mukainen.​
 • Idean tulee olla osallistuvan budjetoinnin teeman mukainen​.
 • Idean tulee olla kaupungin toimivallassa.​
 • Osallistuvasta budjetoinnista ei voi hakea avustusta kaupungin ulkopuolisille tahoille, esimerkiksi järjestön tai yrityksen toimintaan.​
 • Ideoista ei makseta palkkioita.​
 • Toteutettavan idean tulee olla kaikkien kaupunkilaisten käytössä.​
 • Osallistuvaa budjetointia ei voi käyttää pitkäaikaisesti palkkakuluihin, eikä idean toteutus voi vaatia pitkäaikaista työntekijäresurssia.​
 • Idean toteutus ei voi vaatia jatkuvia suuria ylläpitokustannuksia.​
 • Osallistuvalla budjetoinnilla ei voida suoraan lisätä lakisääteisen toiminnan rahoitusta tai avustaa organisaatioita.​
 • Kaupunki vastaa äänestyksessä valittujen ehdotusten toteutuksesta. Toteutuksessa voidaan kuitenkin tehdä yhteistyötä yhteisöjen, yritysten tai asukkaiden kanssa.​
 • Jos ehdotukselle on jo varattu rahoitus kaupungin talousarviossa, se ei etene äänestykseen.​
 • Idean tulee olla toteutettavissa aina kyseisen osallistuvan budjetoinnin vuoden aikana.
 • Osallistuvan budjetoinnin määräraha on 50.000 euroa. Määräraha on mahdollista jakaa useamman ehdotuksen kesken.

Vuoden 2024 osallistuvan budjetoinnin vaiheet ja aikataulu

 • Kaikki kaupunkilaiset voivat jättää teeman mukaisia ideoita. Varmista ennen idean jättämäistä, että ideasi täyttää vaaditut kriteerit. Vain kriteereiden mukaiset ideat voivat edetä jatkokäsittelyyn. Kriteerit löytyvät tältä sivulta.

  Halutessasi voit jättää useamman idean, mutta jokainen idea tulee jättää erikseen. Kirjoita yksi idea aina yhteen chat-ikkunaan ja toinen seuraavaan.

   

 • Kaupungin asiantuntijat arvioivat kaikki saapuneet ideat ja niiden toteutusmahdollisuudet. Tämän jälkeen toteutuskelpoisia ideoita jatkotyöstetään ja kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa.

   

 • Asukkaat saavat äänestää parasta ideaa.

 • Eniten ääniä saanut idea/ideat toteutetaan vuoden 2024 aikana.

Mikä on osallistuva budjetointi?

Osallistuva budjetointi on yhteiskehittämisen menetelmä, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen on monia tapoja, ja sitä voidaan käyttää monenlaisten tarpeiden ja ongelmien ratkaisemisessa. Menetelmä on käytössä monella paikkakunnalla Suomessa sekä eri puolilla maailmaa.

Osallistuvan budjetoinnin hyödyt

 • Monipuolistaa asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia
 • Vahvistaa asukkaiden osallisuuden kokemusta
 • Tekee kaupungin prosesseja ja verovarojen käyttöä ymmärrettäväksi kaupunkilaisille
 • Yhdessä tekeminen vahvistaa asukkaiden yhteisöllisyyttä
 • Toteutettava projekti lisää alueen elinvoimaa ja asukkaiden hyvinvointia
Osallistuva budjetointi Kajaanissa Ohita upotus: Osallistuva budjetointi Kajaanissa

Tiedote OSBU 2023: Kesäniemen rakennustyöt alkoivat

Kajaanilaiset äänestivät tämän vuoden osallistuvan budjetoinnin (OSBU) kohteeksi Kesäniemen uimarannan kehittämisen. Rakennus- ja kunnostustyöt alueella ovat nyt käynnistyneet. Tavoitteena on saada suurin osa toimenpiteistä valmiiksi syksyn aikana.

Uudistuksen myötä uimarannalta poistetaan vanha laituri ja rannan aluetta jatketaan niin, että se sopii paremmin myös pienille lapsille. Alueelle tulee uusi koripallokenttä, ulkokuntoiluvälineitä, penkkejä ja pyörätelineitä. Lisäksi Kesäniemeen rakennetaan nuotiopaikka.

Lue lisää tiedotteesta

Osallistuvan budjetoinnin aikaisemman kohteet

Osallistuvasta budjetoinnista on tullut Kajaanissa jo pysyvä käytäntö, jonka kautta on tähän mennessä toteutettu Vimpelinlammen ja Pieni-Vimpelin alueiden uudistkset vuonna 2022 sekä Kesäniemen uimarannan kehittäminen vuonna 2023.

Yhteystiedot