Hyppää sisältöön
Ilmakuva Kajaanista

Osallistuva budjetointi

Osallistuva budjetointi (OsBu) on yhteiskehittämisen menetelmä, jossa kaupungin asukkaat suunnittelevat alueellisen kehittämistoimen, jonka sisällön he päättävät itse.

Valittu projekti-idea tai -ideat suunnitellaan toteutettavaksi kaupungilta saadun rahoituksen puitteissa. Usein tämä toteutetaan paikallisissa osallistuvan budjetoinnin työpajoissa. Prosessiin kuuluu tiivis yhteistyö asukkaiden ja kaupungin välillä.

Kaupunki toteuttaa kehittämistoimen, ja asukkaat voivat osallistua projektin toteutukseen esimerkiksi talkoovoimin ja paikallista osaamista hyödyntäen.

Osallistuva budjetointi lisää kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia. Olennaista on saada annetulla määrärahalla aikaan jokin positiivinen, asukkaiden arjessa näkyvä muutos, joka lisää esimerkiksi alueen viihtyisyyttä tai turvallisuutta. Menetelmä on käytössä monella paikkakunnalla Suomessa sekä eri puolilla maailmaa.

Lohtajan, Ketun ja Huuhkajanvaaran osallistuvan budjetoinnin työpajat

Kajaanin Lohtajan, Ketun ja Huuhkajanvaaran kaupunginosien asukkaat ideoivat keväällä, miten oman alueen hyvinvointia ja viihtyisyyttä voidaan kehittää. PORE – Porukalla parempaan -ESR-hankkeen ja Digimuutos 3.0 -hankkeen järjestämissä toukokuun tuumingeissa asukkaat ja alueen toimijat valitsivat seuraavat kolme ideaa jatkoon:

  • Lohtajan kaupan alue viihtyisämmäksi, esim. leikkipuistovälineet ja kukkaistutukset
  • Vimpelinlammen uimarannan kunnostaminen, pukukopit, laituri, veden laadun parantaminen
  • Pikku-Vimpelin laiturin kunnostaminen

Näistä ideoista jalostetaan toteutuskelpoisia projektisuunnitelmia osallistuvan budjetoinnin työpajoissa. Yksi näistä kolmesta projektista toteutetaan mahdollisesti jo tänä vuonna.

Tule mukaan suunnittelemaan alueelle muutoskohde, joka vastaa aidosti asukkaiden tarpeisiin. Ilmoittautuminen työpajoihin on parhaillaan käynnissä.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Anne Miettinen, projektikoordinaattori, PORE-hanke
puh. 050 408 1103 tai anne.miettinen@diak.fi

Ilmoitathan myös mahdolliset ruoka-ainerajoitteet tarjoiluja varten, kiitos.

Osallistuvan budjetoinnin työpajat

Työpaja I: ti 25.5.2021 klo 17–19

  • Info & projektikohteiden jalostaminen alkaa

Työpaja II: ti 1.6.2021 klo 17–19

  • Mahdollisesti käynti projektikohteiden luona – ota mukaan sään mukaiset ulkovaatteet
  • Suunnitelmien mallintaminen

Työpaja III: ma 7.6.2021 klo 17–19

  • Suunnitelmien kustannusarviot ja aikataulut
  • Suunnitelmien läpikäynti
  • Yhteenveto ja jatkotoimet

Tarvittaessa voidaan järjestää työpaja IV, jonka aika ja paikka sovitaan myöhemmin.

Paikka: Lohtajan nuorisotalo, Menninkäisentie 1 C, Kajaani

Osallistuvan budjetoinnin (OsBu) työpajat ovat kaikille avoimia. Niihin voi tulla mukaan, vaikka ei olisi osallistunut ideointiin tai vaikka oma idea olisi karsiutunut tästä vaiheesta pois. Vaikka et pääse ensimmäiseen työpajaan, voit aina liittyä mukaan seuraavaan – ilmoita vain tulostasi ennakkoon.

Työpajat toteutetaan lähitapaamisina, mikäli koronaan liittyvät ohjeet yleisötilaisuuksien järjestämisestä eivät muutu. OsBu-työpajat järjestää PORE-hanke yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa.

On hyvä tietää, että kevään aikana tulleita kehitysideoita ei unohdeta, vaan osa niistä voidaan toteuttaa esimerkiksi PORE-hankkeen, asukkaiden alueen toimijoiden voimavarat yhdistämällä. Projekti-ideat voidaan myös ottaa uudelleen käsittelyyn esimerkiksi seuraavan vuoden osallistuvan budjetoinnin prosessissa.

Kevään aikana asukkaiden ehdottamat projekti-ideat ovat nähtävissä osoitteessa www.kajaani.fi/tuumingit. Sivustolta löydät myös lisätietoa Kajaanin tuumingeista ja PORE-hankkeesta.