Hyppää sisältöön
Pauno Pohjolaisen teoksen yksityiskohta

Värien ja muotojen juhlaa taidemuseossa

Kajaanin taidemuseo jatkaa mainiota linjaansa. Jälleen se tuo kaupunkiin kesän ajaksi tunnetun ja myös valtakunnallisesti erittäin kiinnostavan taiteilijan näyttelyn.

Kainuun Sanomien pääkirjoitus 25.5.

Kajaanin taidemuseon kesänäyttely juhlistaa kuopiolaisen taiteilija Pauno Pohjolaisen 75-vuotisjuhlavuotta. Pohjolaisen sukujuuret ovat savolaisessa käsityöläis- ja pienviljelijämaaperässä. Kajaanin taidemuseon kokoelmaan hankittiin Pohjolaisen töitä hänen uransa alkuvaiheessa 1980-luvulla, mikä siivitti vahvasti taiteilijan tuotantoa. Näyttely onkin eräänlainen paluu hänen taiteensa synnyinajoille.

Pohjolainen tunnetaan erityisesti suurikokoisista maalatuista puuveistoksistaan. Uransa alkuvaiheessa 1980-luvulla hän oli uudistamassa Suomen taidemaailmaa muun muassa rikkomalla maalauksen perinteisen suorakaiteen muodon. Pian sen jälkeen hänen työnsä kasvoivat kolmiulotteisiksi, värikkäiksi seinäreliefeiksi, siirtyen vähitellen seinältä lattialle vapaasti seisoviksi veistoksiksi. Teostensa materiaaleina hän käyttää puun lisäksi läpikuultavaa hartsia, erilaisia metalleja sekä kierrätysmateriaaleja.

Kajaanin taidemuseon näyttelyssä on esillä teoksia pääasiassa 2020-luvulta ja mukana on myös ennen esittämätöntä tuotantoa. Lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan Pohjolaisen uran alkuvaiheen teoksiin ja näin näyttely luo jatkumon taiteilijan pitkästä urasta 80-luvulta aina tähän päivään saakka.

Pohjolainen on palkittu uransa aikana muun muassa Ars Fennica -palkinnolla vuonna 1997 ja Pro Finlandialla vuonna 2005. Hänen teoksiaan on ollut lukuisissa näyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla ja lisäksi hän on toteuttanut useita julkisia teoksia. Taiteilijan teoksia on monien suomalaisten taidemuseoiden sekä säätiöiden ja rahastojen kokoelmissa.

Pauno Pohjolainen
23.5.–25.8.2024 Kajaanin taidemuseo

Avoinna su, ma, ti, to 10–17, ke 11–19, pe 10–14
Avoinna Runoviikolla myös pe–la 5.-6.7. klo 10–17

Linnankatu 14, Kajaani

Vapaa pääsy

Kuva Pauno Pohjolaisen näyttelystä

Tietoa näyttelystä