Hyppää sisältöön
Vanha mustavalkoinen valokuva, jossa kaksi miestä ajaa mopoilla

Kainuun Museossa moottoriurheilun historiaa

Moottoriurheilun keskusjärjestö Suomen Moottoriliitto täytti keväällä sata vuotta ja Kainuun Moottorikerho nyt syksyllä 75 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Kainuun Museossa avataan keskiviikkona 28. syyskuuta moottoriurheilun ja moottorikerhon historiaa esittelevä näyttely Pauketta ja pärinää.

Vuonna 1947 perustettu Kainuun moottorikerho oli aluksi sekä autoilijoiden että moottoripyöräilijöiden yhdistys. Tavoitteena oli lisätä jäsenten liikennetaitoja ja innostaa heitä moottoriurheiluun. Ensimmäinen moottoripyörien jääratakilpailu järjestettiinkin jo seuraavana vuonna ja autoiluyhdistysten kanssa yhteistyössä järjestettiin tarkkuus- ja liikennekulttuurikilpailut.

1950-luvulla kilpailutoiminta oli säännöllistä ja kajaanilaiset motoristit menestyivät välillä muuallakin kuin kotimaakuntansa kisoissa. 1950-luvun lopulla kerholaiset rakensivat Lehtikankaalle Kylmän monttuun motocross-radan, joka kuitenkin muutaman vuoden jälkeen menetettiin. Vuonna 1963 Kajaanissa perustettiin Kajaanin Urheiluautoilijat ja moottorikerhon toiminta painottui moottoripyöräilyyn.

Toiminta kehittyi ja kasvoi

Yhdistyksen toiminta hiljeni välillä muutamiksi vuosiksi, mutta vuodesta 1976 alkaen toiminta virisi uudelleen ja kasvoi mittavaksi. Motoristit olivat pitkään harjoitelleet motocrossia itsenäisesti Matinmäen hiekkamontuilla ja nyt sinne ryhdyttiin kunnostamaan parempaa ajorataa. Osa moottoripyöräilijöistä kiinnostui eri puolilla järjestetyistä kokoontumisajoista ja vuonna 1979 sellaisten järjestäminen aloitettiin Kainuussakin. Moottorikelkkailu tuli myös yhdeksi keskeiseksi toimintamuodoksi yhdistyksessä ja heille saatiin oma rata-alue Kivimäestä.

Matinmäen rataa kehitettiin vuosittain ja 1980-luvun puolivälissä sitä pidettiin yhtenä Suomen parhaista radoista. Motocrossissa ja kelkkailussa järjestettiin SM-tason kilpailuja vuosittain ja vuonna 1990 jopa moottorikelkkacrossin Euroopan mestaruuden osakilpailut. Moottorikerhon jäsenistä ensimmäiset SM-mitalit sai Matti Lakkala vuosina 1993-1994.

2000-luvulle tultaessa moottorikerhossa kasvoivat haaveet ja tarpeet moottoriurheilukeskuksen rakentamisesta Kajaanin Kivimäkeen, jossa kerholla oli jo lampi käytössään jäärataharjoitteluun ja Kajaanin Urheiluautoilijoille rakentui rallisprint-rata. Hanke lähti liikkeelle vuonna 2009 ja Kivimäen Santamäen alueelle rakennettiin ensin moottorikelkkarata ja viime vuosina myös motocross-rata.

Kainuun Museon näyttelyssä on esillä muun muassa 14 moottoripyörää kahdeksalta eri vuosikymmeneltä, kolme moottorikelkkaa, asusteita, erilaisia tarvikkeita ja runsaasti valokuvia. Aineisto on koottu moottorikerhon jäseniltä, sillä museolla ei ole tällaista aineistoa omissa kokoelmissaan.

Näyttely jatkuu 25. tammikuuta 2023 asti.

Lisätiedot:

Antti Mäkinen
museonjohtaja
p. 044 7100450
antti.makinen@kajaani.fi
www.kainuunmuseo.fi
www.facebook.com/kainuunmuseo

Timo Roininen
Kainuun Moottorikerhon puheenjohtaja
p. 0400 911410

Lue lisää ja katso Kainuun Museon aukioloajat