Hyppää sisältöön

Kajaanissa on paljon omaleimaista, juurevaa kulttuuria: esittävää taidetta, sanataidetta, musiikkia, katutaidetta, kuvataidetta, arkkitehtuuria, ruokakulttuuria, kulttuurihistoriaa ja tapahtumia.

Kajaanissa sijaitsee myös maailman pohjoisin kivilinna, maailman ainoa toimiva tervakanava, Suomen suurin sanataiteen tapahtuma Runoviikko ja kansallisrunoilija Eino Leinon perinnetalo.

Kajaanin kulttuuritoiminta on aktiivista ja sitä tuottavat kaupungin lisäksi monet järjestöt, yhdistykset ja taiteen vapaan kentän ammattilaiset.

Esittävää taidetta

Kajaanin kaupunginteatteri Teatterielämyksiä – näe, koe ja ihastu!

Kajaanin kaupunginteatteri ansaitsee paikkansa maamme kiinnostavimpien teattereiden joukossa. Teatteri tuottaa taiteellisesti vaikuttavia esityksiä, jotka koskettavat katsojia syvällisesti. Teatteri tunnetaan rohkeudestaan esittää uusia alkuperäisnäytelmiä ohjelmistossaan ja on saanut ansaitusti lukuisia palkintoja omaleimaisista ohjelmavalinnoistaan ja korkeatasoisesta lastenteatteristaan.

Tutustu teatterin ohjelmistoon

Vaara-kollektiivi Teatterin hurmaa ja uutta luovaa kulttuurityötä

Vaara on palkittu kajaanilainen teatterin vapaan kentän kollektiivi, jonka esityksiä voit nähdä Generaattorin näyttämöllä sekä lukuisissa muissa paikoissa. Lähes yksistään omia kantaesityksiä tekevä Vaara-kollektiivi tunnetaan näytelmiensä lisäksi tapahtumistaan, kuten ekologisia teemoja ja esittävää taidetta Oulujärven Ärjänsaarelle vievästä Ärjän taidefestivaalista.

Katso Vaara-kollektiivin tarjonta

Kajaanin harrastajateatteri Aktiivinen harrastajateatteri

Kajaanin harrastajateatteri on vuodesta 2022 lähtien tarjonnut monipuolista harrastajateatteritoimintaa. Toiminta keskittyy taiteelliseen, tutkivaan ja omaääniseen ilmaisuun. Kajaani harrastajateatteri tekee yhteiskunnallisesti aktiivista teatteria ja vastaa osaltaan Kajaanin alueen lasten ja nuorten teatterikasvatuksesta. Osana tuotantoa on myös kesäteatteri.

Katso harrastajateatterin ohjelmisto

Generaattori Avoin taideyhteisö ja esittävän taiteen tila

Generaattorin taideyhteisön toiminta perustuu solidaarisuuteen, keskinäiseen kunnioitukseen ja tasa-arvoon.

Kajaanin keskustassa sijaitsee Generaattorin esittävän taiteen tila ja näyttämö, soveltuu niin teatteri- kuin tanssiesityksiin sekä erilaisten tapahtumien, seminaarien ja perhejuhlien pitopaikaksi. Generaattorin toimijat tuottavat vuosittain 5-10 teatteri- ja tanssiensi-iltaa, vierailuesityksiä, residenssitoimintaa, tapahtumia, koulutusta, konsertteja ja keskustelutilaisuuksia.

Katso Generaattorin verkkosivut

Musiikkia ja tanssia

Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskus Nauti ihanista konserteista ja tapahtumista

Kaukametsä on paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ja vetovoimainen kulttuuri-, koulutus- ja kongressikeskus. Kaukametsässä järjestetään vuosittain noin XXX tapahtumaa. Ohjelmistoon kuuluvat niin lapsille kuin aikuisillekin suunnatut konsertit ja erilaiset tapahtumat.

Tutustu Kaukametsän tapahtumiin

Kajaani Dance Eläköön liikkeen voima ja ilmaisun riemu

Kajaani Dancen tanssikoulu tarjoaa kaikenikäisille tanssinharrastajille tasokasta, monipuolista ja innostavaa tanssinopetusta Kajaanissa ja Sotkamossa. Opetustoiminnan lisäksi laadukkaat tanssiesitykset ovat tärkeä osa Kainuun alueen kulttuuritoimintaa ja -vaikuttamista

Kajaani Dancen tanssikoulu, Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia ovat tehneet sopimuksen tanssijoille tarjottavasta urheiluakatemia opintopolusta. Tämä mahdollistaa tanssijoille toisen asteen opiskelun ja tanssitaiteen harjoittelun ja esiintymisen yhdistäminen. Tanssija saa opintosuorituksia osallistuessaan akatemiaopintoihin.

Katso Kajaani Dance verkkosivut

KAINUUN MUSIIKKIOPISTO Soita, laula ja tanssi Kainuun musiikkiopistossa

Kainuun musiikkiopisto järjestää musiikin ja tanssin taiteen perusopetusta Kajaanissa, Hyrynsalmella, Paltamossa, Puolangalla, Ristijärvellä, Suomussalmella ja Vaalassa. Harrastusmahdollisuuksia löytyy kaiken ikäisille laajasta instrumenttivalikoimasta, kuoroista, orkestereista, bändeistä ja alle kouluikäisten muskariryhmistä. Tanssiosasto Ballet Kaukametsä tarjoaa baletin ja nykytanssin opetusta innokkaille tanssijoille 3-vuotiaista alkaen.

Katso Kainuun musiikkiopiston tarjonta

Routa Company Koe persoonallista tanssitaidetta

Routa Company on kainuulainen nykytanssin tuotantokeskus, jonka tehtävä on tuottaa, kehittää ja mahdollistaa monimuotoista ja persoonallista tanssitaidetta.

Keskeistä toimintaa ovat tanssitaiteen tuottaminen, esitys-, kiertue- ja vierailutoiminta, yleisötyö, sidosryhmä- ja verkostotoiminta, sekä yhteisötanssi ja tanssin soveltavat menetelmät.

Katso Routa Companyn ohjelmisto

Museot

Kajaanin taidemuseo Kiinnostavaa nykytaidetta ja taiteen historiaa

Eino Pitkäsen vuonna 1936 suunnittelemassa vanhassa poliisitalossa sijaitseva Kajaanin taidemuseo on vaikuttava nähtävyys jo itsessään. Taidemuseon monipuoliseen näyttelytarjontaan sisältyy vuosittain laadukkaita ja kiinnostavia näyttelyitä, kattaen niin kansallisen kuin kansainvälisen nykytaiteen ja taiteen historian aiheet.

Tutustu Kajaanin taidemuseon näyttelyihin

Kainuun museo Kainuun historia ja kulttuuri esittäytyy museossa

Kainuun Museon perusnäyttelyssä voit sukeltaa Kainuun historiaan ja kulttuuriin aina esihistoriallisilta ajoilta 1960-luvulle saakka. Näyttelyn sisällöt vievät matkalle mielenkiintoiseen menneisyyteen ja esittelyssä ovat mm. Kajaanin linna, II maailmansota, metsästys ja kalastus, tervan valmistus ja Kajaanin kaupunki.

Lisäksi Museossa nähdään monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä.

Tutustu Kainuun Museoon

Vapaata sivistystä

KAUKAMETSÄN OPISTO Oppimisen iloa Kaukametsän opistosta

Etsitkö uutta harrastusta tai haluatko oppia uusia asioita? Kaukametsän opisto on kaikille avoin ja kurssivalikoimasta voit valita mm. kieliä, kuvataiteita, kädentaitoja, liikuntaa, tietotekniikkaa, musiikkia, sanataidetta ja yhteiskunnallisia aineita. Saatavilla myös räätälöityjä tilauskursseja sekä kattavan valikoiman maksuttomia luentoja, joita voit seurata paikan päällä tai etänä. Kaukametsän opisto tukee kaikkien ikä- ja väestöryhmien elinikäistä oppimista sekä edistää hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä!

Katso Kaukametsän opiston tarjonta

Kulttura Kainuu Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus

Kultturan tarkoituksena on edistää Kainuun lasten- ja nuortenkulttuuritoimintaa, sen edellytyksiä sekä saavutettavuutta ja saatavuutta. Kulttura toimii toimii Kainuun lapsille ja nuorille suunnatun kulttuuritoiminnan tiedottajana, yhdistäjänä, kumppanina ja järjestäjänä.

Lisäksi yhdistys pyrkii osaltaan edistämään alueen lasten- ja nuortenkulttuurin toimijoiden toimintaedellytyksiä sekä vahvistamaan alueen taide- ja kulttuuritoimijoiden yhteistyötä. Kultturan kohderyhmään kuuluvat 0-29 -vuotiaat kainuulaiset lapset ja nuoret.

Lue lisää Kultturan verkkosivulta

Kajaanin kaupunginkirjasto Kohdataan kirjastossa – tervetuloa kaiken kansan olohuoneeseen

Kirjastossa opitaan digitaitoja, viihdytään ja kohdataan tiedon äärellä. Kirjastot ovat tärkeä osa kunnan peruspalveluita, lisäten ja tukien kaikenikäisten luovuutta ja erilaisia tapoja oppia. Kirjastot tarjoavat kirjojen lisäksi myös paljon erilaisia palveluita, monikäyttötiloja ja opastavat sopivan sisällön löytämisessä. Kirjastoissa järjestetään myös erilaisia näyttelyitä, tapahtumia ja kampanjoita.

Katso kirjaston verkkosivut

Mikä on kulttuurin tarkoitus? Eikö se ole virkistää, osallistuttaa, luoda elämyksiä, herättää ja viihdyttääkin.

toteaa filosofian lisensiaatti Pirkko Lahti Runoviikon avajaispuheessaan.