Hyppää sisältöön

Osallistuva budjetointi 2023 - äänestä ideaa

Kaikki osallistuvaan budjetointiin saapuneet 214 ideaa on käyty läpi. Kriteerien mukaiset ideat teemoitettiin ja ne etenivät huhtikuussa pidettyyn kaupunkilaisten ja kaupungin väliseen yhteiskehittämistyöpajaan. Työpajassa pohdittiin ideoiden toteuttamismahdollisuuksia ja kehitettiin niitä eteenpäin.

Mihin 50 000 euroa käytetään tänä vuonna? Vaikuta ja äänestä paras ideaa toteutukseen. Äänestys on avoinna 26.4. – 11.5.2023 välisen ajan.

Äänestäminen on mahdollista myös paperilomakkeella kaupungin pääkirjastossa (Seminaarinkatu 15).

Äänestys on päättynyt.

Äänestyksessä olevat kohteet

 • Kesäniemen uimaranta sijaitsee Kajaanin keskustan tuntumassa kauniilla paikalla. Kesäniemen uimaranta on myös niitä kohtalaisen harvoja uimarantoja, joissa on hyppytorni. Uimaranta kaipaa kuitenkin pientä kunnostusta. 

  • laiturin, pukukoppien, vessojen ja hyppytornin kunnostus  
  • asfaltoitu koriskenttä
  • ulkokuntoiluvälineitä; ainakin leuanvetotanko
  • nuotiopaikka (penkit, kiviympärys)
 • Nuoret ovat toivoneet omaa isoa tapahtumaa pitkän tauon jälkeen. Tapahtuma innostaisi nuoria tapaamaan toisiaan ja pitämään hauskaa yhdessä. 

  Nuorille suunnattu musiikkitapahtuma, joka toteutettaisiin joulukuussa 2023. Tapahtumaan tulisi esiintymään artisteja, tubettaja tai tiktokkaaja. Tapahtuma tarjoaisi esiintymismahdollisuuden myös paikallisille bändeille. Tapahtumassa olisi myös muuta ohjelmaa, johon osallistua. Tapahtuma olisi suunnattu noin 13–20 vuotiaille nuorille.

 • Leikkipuistoihin toivottiin uusia ja erilaisia leikkivälineitä. Leikkivälineitä toivottiin erityisesti jokivarren leikkipuistoihin. Yhteiskehittämistyöpajassa nousi esille myös liikennepuiston kunnostaminen ja kehittäminen. 

  • vesimylly, jota veivaamalla saa veden liikkumaan putkissa ja erilaisissa liikkuvissa osissa.
  • aurinkosuoja Rantapuiston leikkipuistoon
  • riippumattoja sopivaan leikkipuistoon
  • kauppatorille myös jokin pienille soveltuva leikkiväline
  • hyppyruudut maahan
  • ulkosoittimia
 • Matalan kynnyksen kerhotoimintaa toivottiin jo kesäksi, mutta aikataulullisesti sitä olisi mahdollista järjestää syksyllä.  Erilaisia uusia kokoontumistiloja lapsille, lapsiperheille ja nuorille toivottiin myös. Osbussa tällainen olisi mahdollista toteuttaa pop up -tyyppisenä. 

  • Matalan kynnyksen kerho/leiri lapsille ja nuorille syysloman ajalle. Leirillä tarjottaisiin erilaisia kokemuksia ja tuotaisiin esille erilaisia harrastusmahdollisuuksia.
  • Pop up -kokoontumistila lapsille, lapsiperheille ja nuorille tietylle ajanjaksolle.

   

Äänestyksestä karsiutuneet ideat

Osallistuvan budjetoinnin ideointikyselyyn tuli paljon hyviä ideoita, jotka eivät kuitenkaan täyttäneet osbun kriteereitä. Karsiutuneet ideat eivät kuitenkaan menneet hukkaan, sillä ne menevät kehittämisideoiksi toimialoille ja niitä on mahdollista edistää osbun ulkopuolella.

Äänestyksestä karsiutui monien toivomia ideoita, kuten sisäleikkipuisto ja ulkokiipeilypuisto. Näitä ei ole mahdollista toteuttaa osallistuvan budjetoinnin aikataulussa ja määrärahalla. Ne ovatkin yleensä yritysvetoisia toimintoja. Näitä selvitetään kuitenkin osbun ulkopuolella.   

Ehdotuksissa oli myös useampi jo toteutumassa olevia hankkeita, kuten uusi frisbeegolfrata. Myös Kajaanihallin ympäristöön toivottua leikkipuistoa on jo alustavasti suunniteltu.   

Kajaaniin toivottiin myös pikaruokaravintolaa ja erilaisia kauppoja. Nämä eivät kuitenkaan kuulu kaupungin toimialueeseen.

Myös erilaisia kokoontumistiloja toivottiin ja ajatusta jatkokehitettiinkin yhteiskehittämistyöpajassa. Tämä vaatii kuitenkin pidempiaikaista työresurssia sekä mahdollisia vuokrakuluja, joten pidempiaikaisena asiaa ei ole mahdollista toteuttaa osbussa. Toivetta viedään eteenpäin osbun ulkopuolella.

Pump track -rataa toivottiin sekä Kajaanihallin ympäristöön että Lehtikankaan ja Soidinsuon alueelle. Lehtikankaalle toivottiin myös skeittipuistoa. Pump track -radan toteuttaminen on ollut kaupungin suunnitelmissa, mutta kustannussyistä sitä on lykätty.  Yhteiskehittämistyöpajassa radan toteuttamiseen pohdittiin erilaisia ratkaisuja, mutta osbun määräraha tuli vastaan. Radan suunnittelu- ja toteutuskustannukset lähtevät 200 000 eurosta ylöspäin. Rataa ei ole myöskään järkevä toteuttaa puolivalmiina. Osbun kautta on saatu kuitenkin selkeä asukkaiden ääni tämän toteutuksen puolesta osbun ulkopuolella.

Moposuora oli myös monen toivoma ja sitä myös pohdittiin ja kehitettiin yhteiskehittämistyöpajassa sekä selviteltiin laajasti. Vastuukysymykset kuitenkin estävät tällä hetkellä erillisen moposuoran toteuttamisen. Osbun ulkopuolella selvitellään voisiko jonkinlainen moposuora pop up -tapahtuma olla toteutettavissa.