Hyppää sisältöön
Mies kurkistaa telttaa. Takana puuhun nojaava maastopyörä.

Tubettaja retkeilee Kajaanin metsissä – täällä elämä ei ole pelkkää työtä

Juha Hulkkonen tuli Kajaaniin mielenkiintoisten opintojen perässä. Opiskelu ja työ eivät kuitenkaan olleet Kajaanin ainoita vetovoimatekijöitä: retkeilykanavaa YouTubessa pitävä Juha pääsee nyt nauttimaan luonnossa kulkemisesta täysin rinnoin.

Juha Hulkkonen on Suomussalmelta kotoisin oleva kainuulainen, joka kaipasi pääkaupunkiseudulta pohjoiseen. Kajaanin työmahdollisuudet ja ammattikorkeakoulun hyvä henki ja tasokas opetus tarjosivat täydellisen mahdollisuuden kajaanilaistumiseen.

”Halusin takaisin pohjoiseen ja sitten Kajaanin ammattikorkeakoulusta aukesi kiinnostava opiskelupaikka. Opiskelu oli helppoa ja mukavaa, mielenkiintoinen ala ja innostavat opettajat saivat motivaation pysymään korkealla.”

Työtä data-analytiikan, tekoälyn ja supertietokoneiden parissa

Juhan nykyinen työnantaja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus rakensi Juhan opiskeluaikana Kajaaniin datakeskusta uusille supertietokoneilleen ja KAMKin opettajien avustuksella opiskelijoille järjestyi töitä jo konesalin rakentamisvaiheessa. Juha sai jalan oven väliin, pääsi kesätöihin ja jatkoi valmistuttuaan vakituisena työntekijänä.

”Oli selvää, että jään Kajaaniin. Töitä riittää ja Kajaani on rauhallinen ja turvallinen luonnonläheinen ympäristö, jossa etäisyydet ovat lyhyitä ja palveluita on riittävästi.”

Datakeskukset pyörittävät kaikkia verkkopalveluita ja sosiaalista mediaa, ja Kajaanissa sijaitsee Suomen tehokkaimmat supertietokoneet sisältävä keskus. Tänä vuonna CSC:n datakeskukseen valmistuu myös yksi koko maailman tehokkaimmista supertietokoneista: LUMI. Tällä hetkellä Juha on jo vuosia tehnyt töitä tekoälyn ja data-analytiikan parissa. Ala on kasvava ja asiantuntijoita rekrytoidaan jatkuvasti lisää.

Juha täydentää osaamistaan opiskelemalla tietojenkäsittelyn maisterintutkintoa Itä-Suomen yliopistosta etänä Kajaanista käsin. Kajaanissa on ollut vaivatonta yhdistää työ, opiskelu ja harrastukset. Kun esimerkiksi työmatkoihin ei kulu aikaa, on helpompi saada enemmän aikaan ja nauttia myös vapaa-ajasta.

Juha Hulkkonen
Juha Hulkkonen kameran kanssa
Juha kuvaa retkiään YouTube-kanavalleen. Tavoitteena on innostaa koko perhe tutustumaan Kajaanin lähiretkeilymahdollisuuksiin.

Kajaanissa lähiretkeily on täynnä elämyksiä

Kajaanissa Juha on päässyt taas rakkaiden harrastustensa retkeilyn ja kestävyyslajien pariin. Retkeilykipinä syttyi jo lapsena isän kanssa retkeillessä, ja nyt tutut kainuulaiset metsämaisemat alkavat heti kotipihasta.

”Kajaanissa on mahtavat mahdollisuudet retkeilyyn, kotiovelta pääsee lähtemään suoraan kohteeseen pyörällä, jalkaisin tai hiihtämällä. Kaupungin reitit ovat kattavia ja kulkevat oikeasti metsässä, eivätkä missään puistossa.”

Kajaanin kaupunki on panostanut luontokohteisiin ja niihin on helppo päästä mistä päin kaupunkia tahansa. Laavut ja pitkospuut ovat kunnossa ja niitä on viime aikoina uusittu paljon.

Juha kuvaa retkiään Juha Hulkkonen YouTube-kanavalle ja keskittyy videoissaan erityisesti Kajaanin lähiretkeilymahdollisuuksiin.

”Tavoitteenani on tehdä mukavia ja rentoja koko perheen videoita, jotka innostaisivat katsojia retkille lähimetsään. YouTube-videot ovat antaneet minullekin uutta maustetta retkeilyyn: on mukava näyttää tuttuja ja rakkaita maisemia myös muille.”

Juhan harrastuksiin kuuluvat myös kestävyyslajit, ja niitä pääsee harjoittamaan vaikka töihin mennessä – kaupungin laidalta toiselle voi kulkea pyöräillen, juosten tai talvella jopa hiihtäen.

Kajaanin rauha ja monipuolisuus antavat aikaa ja tilaa elämälle

Juha reissaa työnsä puolesta paljon pääkaupunkiseudulla. Kajaaniin palaaminen on aina mukavaa: ”on sykähdyttävä kokemus päästä takaisin rauhalliseen kaupunkiympäristöön”.

”Kajaanin paras puoli on monipuolinen luonto – on järviä, jokia, vaaramaisemia, soita ja koskematonta metsää.”

Juhan suosikkikohteita ovat Kylmän asuinalueen läheiset hiihtoladut ja polut ja Vimpelinvaaran ulkoilualue, jossa on paljon polkuja ja maastopyöräreittejä. Kaupungin toisella puolella sijaitseva Pirunvaaran ulkoilualue polkuineen ja nuotiopaikkoineen ansaitsee myös suosituksen.

Kajaanissa ehdin elää! Kajaanissa todella on aikaa harrastaa, sillä elämä ei ole pelkkää työtä. Täällä saa elämään sisältöä.

Juha Hulkkonen

Aihealueet