Hyppää sisältöön
Hymyilevä nainen kankaankudonnan parissa

Omassa rauhassa omalla tavalla – Kainuu inspiroi taiteilijaa

Japanista kotoisin oleva taiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi on viihtynyt Kajaanissa jo reilun vuosikymmenen.

Monipuolinen taiteilija sai lämpimän vastaanoton ja arvostaa aktiivisen kulttuurielämän lisäksi kajaanilaista vapautta olla omassa rauhassa.

Kun Mayumi saapui Kajaaniin ensimmäistä kertaa, oli kylmää, pimeää ja kävi kova tuuli.

”Mietin kyllä, miten pärjään täällä.”

Kajaanin taidemuseo oli silloin ja on Mayumille edelleen tärkeä paikka. Se auttoi pärjäämään uudessa kaupungissa, lisäksi etenkin esitystaiteen runsaus oli iloinen yllätys.

”Taide näkyy Kajaanissa ja koko Kainuussa yllättävän paljon. Pieniltäkin paikkakunnilta löytyy kaikenlaista. Kulttuurimenoja kyllä riittää.”

Taidemuseon johtajaan tutustuminen oli ratkaiseva käänne sopeutumisessa Kainuuseen. Mayumin teos oli esillä Oulun taidemuseossa ja sen avulla johtaja löysi hänet.

”Se tuntui hyvältä ja auttoi, kun joku huomasi, että olen täällä.”

Kainuulainen kulttuuri antaa vaikutteita taiteeseen

Kulttuurielämään pääsi sujuvasti mukaan. Erityisesti kuvataiteilijat tuntuvat Mayumista mukavilta ja läheisiltä. Hyrynsalmella sijaitseva Mustarinda-seura otti Mayumiin yhteyttä ja kutsui hänet puhumaan taiteestaan. Sen kautta hän pääsi tutustumaan muihin toimijoihin.

Taiteilijana Mayumi on monipuolinen ja hyödyntää ympäristönsä elementtejä. Hän tekee mm. maalauksia, tekstiilitaidetta, ryijyjä, kalliomaalausta ja kalliopiirustusta.

”Ensimmäinen näyttelyni Kajaanissa oli yhteisnäyttely kirjastossa. Sitten sain Kajaanin taidemuseoon yksityisnäyttelyn, ja vuonna 2015 tilaustyön julkisesta teoksesta Vuokattiin. Siinä projektissa kainuulaisilta taiteilijoilta pyydettiin taidetta ja yhteistyötä tehtiin Kajaanin taidemuseon kanssa.” Vuonna 2016 Mayumi sai Suomen kulttuurirahaston apurahan.

Työskentely Kajaanissa on vaikuttanut Mayumin taiteeseen monin tavoin – ympäristö, luonto ja vuodenajat antavat inspiraatiota.

Myös kainuulainen kulttuuri on Mayumille tärkeä vaikutteiden antaja, esimerkiksi perinteinen kutomiskulttuuri ja raanumallit kiehtovat häntä. Kansalaisopiston kutomosta tuli Mayumille tärkeä paikka. Täällä on myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia hyödyntää paikallisia materiaaleja, kuten Puolangan savea.

”Materiaaleja löytyy maasta, niitä voi kasvattaa ja täältä löytyy myös tietoa, miten käyttää niitä taiteen tekemiseen.”

Tärkeitä kulttuurikohteita hänelle ovat Suomussalmella sijaitsevat Soiva metsä ja Hossan kansallispuiston värikalliot.

”Kainuussa on monia hyviä kohteita, joista voi nauttia omassa rauhassa omalla tavalla.”

Kajaanin kaupunki
Nainen kutoo kangaspuilla
Mayumi saa inspiraatiota taiteeseensa eri vuodenajoista ja luonnosta. Monipuolista taidetta syntyy mm. tekstiileistä ja ryijyistä.

Kajaanin ja koko Kainuun taideyhteisö on ihmisläheinen

Kajaani on pieni kaupunki, jossa vaikuttaa paljon taiteilijoita. Mayumi arvostaa kajaanilaisen taideyhteisön ihmisläheisyyttä.

”Japanissa oli vaikeampi tavata erilaisia ihmisiä. Kajaanissa pop up -näyttelyssä sai tavata monenlaisia ihmisiä – ei pelkkää kulttuuriväkeä, vaan ihmisiä eri aloilta. Täällä on helppo tutustua kaikkiin, kun taas Japanissa taiteilijat pysyivät taiteilijoiden piirissä.

Kajaanissa on myös helppo toimia yhdessä kaikkien taiteilijoiden kanssa, täällä taiteenalojen rajat eivät näy.”

Tänä talvena Mayumi työskenteli kaupunginteatterin esitystyöpajassa. Kyseessä on osallistuva esitys, joka suunniteltiin alun perin lapsille, mutta sopii kaikenikäisille. Yhteistyö kaupunginteatterin kanssa on ollut loistava kokemus. Lisäksi hän valmistelee näyttelyä ja uusia teoksia.

Mayumin teoksia voi löytää esimerkiksi uudesta sairaalasta. Hänet palkittiin Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinnolla vuonna 2022.

”Olen kiitollinen, huomionosoitus tuntuu hyvältä.”

Kajaani on kuvataiteilijoille hyvä paikka

Kajaanilaisessa kulttuurielämässä oma rauha on Mayumille tärkeä piirre. Kajaanissa pääsee taiteen kanssa tekemisiin katsojana ja mukanaolijana, mutta saa myös kokea ja antaa taiteen vaikuttaa omassa rauhassaan.

Vapaa-ajallaan Mayumi kulkee metsissä. Sienestäminen on hänelle rakas harrastus.

”Sienet ovat upeita, niitä voi syödä ja käyttää myös taiteessa, esimerkiksi värjäämiseen.”

Yksi Mayumin suosikkipaikoista on Pöllyvaara. Se on lähellä ja sen maastossa on hyvä tehdä kävelyretkiä ja sienestää.

Tällä hetkellä Mayumi työskentelee Kajaanissa, jaetulla studiolla muiden taiteilijoiden kanssa.

Oli onni, että löysin tämän paikan.

Mayumi Niiranen-Hisatomi

Aihealueet