Hyppää sisältöön
Mikko pyöräilee Kajaanin lähiluontokohteissa myös talvisin.
Opiskelujen vastapainoksi Mikko liikkuu paljon vapaa-ajallaan. Erityisesti luonto ja retkeily ovat lähellä sydäntä.

”Mä kuulun tänne” – Opiskelu KAMKissa ja elämä pohjoisessa vastasi odotuksia

Etelä-Suomesta kotoisin oleva Mikko Nisonen aloitti korkeakouluopintonsa Saksassa, mutta pandemia muutti suunnitelmat. Elämä pohjoisessa houkutteli ja jo alkaneiden opintojen jatkaminen KAMKissa oli helppoa.

”Halusin opiskella Pohjois-Suomessa, ja kun pääsin Kajaanin ammattikorkeakouluun, siihen tarjoutui loistava tilaisuus.”

KAMKissa opiskelija ei jää yksin eikä huku massaan

KAMKissa Mikon oli helppo järjestellä opintonsa niin, että kaikki jo suoritetut saatiin sovitettua tutkinto-ohjelmaan, eikä valmistumisaika pitene. Hän opiskelee tradenomiksi International Business -linjalla, ja opiskelijaryhmä on hyvin kansainvälinen.

Tuleville korkeakouluopiskelijoille Mikko suosittelee KAMKia, sillä siellä opiskelija ei huku massaan. Opintopolkujen ja tutkinnon rakenteen räätälöinti onnistuu ja opiskelijat saavat tarvittaessa tukea ja ohjausta, mikä on korkeakoulumaailmassa hyvin tärkeää.

”Olen ollut tyytyväinen opetuksen tasoon. Täällä opiskelijalla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa opetukseen ja opiskelijakunta toimii siinä apuna. KAMKissa on myös tosi helppo tulla toimeen henkilöstön kanssa.”

”KAMKissa on tosi hyvä opiskeluyhteisö sen kompaktin koon takia. On kiva mennä kampukselle, kun aina tulee tuttuja vastaan ja löytyy kavereita, joille jutella.”

Opintojen alkaessa on tärkeää päästä osaksi yhteisöä, ja KAMKissa se oli helppoa. Ryhmäytyminen ja muihin opiskelijoihin tutustuminen oli nopeaa uusien opiskelijoiden tutustumispäivien ja orientaation ansiosta, mutta aina se vaatii myös omaa aktiivisuutta ja rohkeutta. Mikko suositteleekin kaikkia osallistumaan rohkeasti tutustumispäiviin ja muuhun toimintaan heti alussa.

Mikko toimi viime vuonna myös Opiskelijakunta KAMOn hallituksen jäsenenä. KAMO on aktiivinen opiskelijakunta, joka on opiskelijoiden edunvalvontajärjestö. Se toimii opiskelijoiden arjen ja elämän parantamiseksi, kehittää korkeakouluympäristöä ja opetusta.

Opiskelijakunta järjestää myös vapaa-ajan toimintaa, kuten liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä palveluita. Ennakko-oletuksista huolimatta bileet eivät ole sen pääjuttu.

Opiskelijaelämää Kajaanissa

Kajaanissa myös asuminen on helppoa ja hintataso opiskelijalle erittäin hyvä.

”Kun hain asuntoa, sain heti seuraavana päivänä asuntotarjouksen. Asuntoni on keskeisellä paikalla: kampukselle pääsee pyörällä alle kymmenessä minuutissa. Muualta Suomesta tulleet kaverit ovat ihmetelleet hyvätasoista ja kodikasta opiskelija-asuntoa.”

Mikko on suorittanut myös opintoihin kuuluvan työharjoittelun kajaanilaisessa yrityksessä. Harjoittelupaikka löytyi helposti.

”Kun etsin harjoittelupaikkaa, olin itse yhteyksissä yrityksiin ja sain kolme tarjousta. Valitsin niistä mieluisimman. Kajaanissa on paljon esimerkiksi teknologiayrityksiä, joihin on mahdollista työllistyä.”

Myös sote-alalla on paljon työmahdollisuuksia, ja Kainuun alueen matkailuyritykset voivat työllistää matkailualan opiskelijoita.

”Kajaanin työttömyysprosentti on pieni, ja töitä on paljon tarjolla. Paikkoja kyllä löytää, kun niitä etsii. KAMKin urapalvelu on myös vahvasti läsnä ja opiskelijoiden sekä valmistuneiden tukena.”

Kajaani on pieni kaupunki, ja opiskelijoiden järjestämä vapaa-ajanvietto opiskelijaelämän merkeissä on aktiivista. Opiskelijat näkyvät Kajaanissa ja kaupunki on Mikon mukaan kokoonsa nähden hyvin virkeä – opiskelijoita on aina paljon mukana erilaisissa tapahtumissa.

Vapaa-ajan viettoon löytyy kaikennäköistä tekemistä.

”Täällä on jokaiselle jotain, tosi hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa – on maastoja kaikenlaisiin lajeihin ja Vuokatin läheisyys tosi mainio juttu. Myös teatterikerho ja lautapelikerho löytyy.” Mikko on kokeillut myös kansanopiston tarjontaa ja valitsi laajasta valikoimasta viinikoulutuksen.

Kajaanin kaupunki
Mikko KAMKin kampuskahvilassa
Mikko pitää KAMKin opiskeluyhteisöä todella hyvänä sen kompaktin koon takia. Kampukselle on kiva mennä, kun aina tulee tuttuja vastaan ja löytyy juttukavereita.

Kajaanissa on helppo viihtyä

Mikon tavoitteena on jäädä Kajaanin valmistumisen jälkeen. Juurtuminen ja verkostojen luominen on alkanut jo opiskelujen aikana. Opintoihin KAMKissa kuuluvat projektityöt, joiden yhteydessä voi löytyä työpaikka paikallisesta yrityksestä.

”Projektityöt ovat mahtavia, sillä ne ovat todella työelämälähtöisiä ja niissä pääsee olemaan vuorovaikutuksessa paikallisten toimijoiden kanssa. Arvioisin, että valmistuneet opiskelijat työllistyvät täällä hyvin. Tiedän monia, jotka ovat saaneet töitä Kajaanista.”

Kajaanissa on helppo viihtyä. Mikolle luonto on tärkeä, ja elämä pohjoisessa on vastannut odotuksiin. Vapaa-ajalla hän retkeilee ja harrastaa paljon liikuntaa.

”Käyn paljon lähiluontokohteissa ja lumilautailen Vuokatissa. Niiden lisäksi pyöräilen ja myös uimiseen on hyvät puitteet. Tykkään viettää paljon aikaa kavereiden kanssa – meillä on tapana kokoontua toistemme luona.”

Mikon suosikkipaikkoja Kajaanissa ovat Kajaaninjoen ranta ja Pirunvaaran lähiretkeilyreitti, jossa on paljon erilaisia polkuja ja vaihtelevat maisemat.

Kajaanissa opiskelu ja elämä ovat tasapainossa!

Parasta Kajaanissa on se, että ihmiset ovat ystävällisiä. Täällä pystyy juttelemaan ihmisten kanssa ja tulee fiilis, että mä kuulun tänne. Myös elämän rytmi on rauhallisempi, kiireen tuntu puuttuu.

Mikko Nisonen

Aihealueet