Hyppää sisältöön
Naiset pelaamassa RolerDerbyä

Kansainväliset opinnot Kajaanissa ja aktiivinen järjestötoiminta auttoivat luomaan unelmien työpaikan

Réka Tolonen muutti Unkarista Kajaaniin opiskelemaan ja pääsi valmistuttuaan tekemään työtä, josta oli haaveillut.

Opinnot KAMKissa ja aktiivisuus omien kiinnostuksenkohteiden parissa loivat nopeasti perustan työuralle Kajaanissa.

Opiskelu KAMKissa oli mukavaa aikaa

Rékan ensikosketus Kajaaniin oli vaihto-oppilasvuosi lukiossa, jolloin hän päätti lähteä Suomeen ja opiskella harvinaisempaa kieltä.

”Kun tulin Kajaanin ensimmäistä kertaa, mitään kauhean yllättävää ei ollut vastassa, vaan turvallinen pieni kaupunki.”

Rékan vaihto-oppilasaika oli hyvä kokemus: ”Se tarjosi hyvän tauon, jolloin oli mahdollista todella miettiä tulevaisuutta ja oppia paljon itsestäni.” Rékan sopeutumisessa Kajaaniin auttoivat isäntäperhe, lähipiiri ja ystävät. Erilaisten harrastusten kokeileminen auttoi löytämään omat piirit.

Vaihtovuoden jälkeen Réka tiesi haluavansa palata Suomeen, vaikka ei vielä tiennytkään, mitä haluaisi isona tehdä. Lukion jälkeen hän haki ja pääsi KAMKin kansainväliselle International Business -linjalle. KAMKiin oli helppo tulla – Rékalla oli Kajaanissa jo kavereita, eikä kaikkea tarvinnut aloittaa alusta.

Kajaanissa opiskelijaelämä on Rékan mukaan helppoa, sillä kaikki on saavutettavissa kävellen ja pyörällä. Vapaa-ajalla opiskelijakunta järjestää paljon aktiviteettia.

”Kajaanissa opiskelu oli mukavaa. Tykkäsin siitä, että ulkomaalaiset opiskelijat asuivat kampuksella, ja siellä oli oma tukiverkosto ja paljon tekemistä yhdessä. Opiskelu meni omalla painollaan, kaikesta sai tietoa ja opettajia pystyi lähestymään helposti.”

Réka oli tyytyväinen KAMKin ammattimaiseen ja tasokkaaseen opetukseen. Erityisen sujuvaa siitä teki opettajien lähestyttävyys. Nyt, vastikään YAMK-tutkinnon aloittaneena Réka kiittää myös opiskelujen joustavuutta – ne on helppo sovittaa yhteen työn ja muun elämän kanssa.

”Loin itse työpaikkani vapaaehtois- ja yhdistystoiminnalla”

Réka halusi jäädä Kajaaniin töihin, mutta työpaikan löytyminen olisi ratkaisevaa. ”Valmistumisen jälkeen sanoin kavereille, että jos en löydä työpaikkaa Kajaanista, lähden.”

Verkostot olivat kuitenkin Kajaanissa vahvat. Rékalla oli jo opiskeluaikana monta rautaa tulessa: hän oli perustamassa yhdistystä kavereidensa kanssa. Kaverit myös auttoivat häntä saamaan työtä vapaaehtoishommien ohella. Ammatillinen suuntautuminen alkoi muodostua, kun yhdistykselle tehty hanke sai rahoituksen.

Hankkeen jälkeen Réka oli muutaman vuoden Finnairilla asiakaspalvelutehtävissä, ja sitten hän pääsi Kajaanin kaupungille nykyiseen työhönsä.

”Haaveilin pitkään tästä työstä. Loin itse työpaikkani vapaaehtois- ja yhdistystoiminnalla.”

Réka toimii hankepäällikkönä Kajaanin kaupungin kansainvälisissä palveluissa. Hankkeen avulla on perustettu uusi infopiste kaikille vieraskielisille ja heidän kanssaan työskenteleville.

Hankkeen tavoitteena on kehittää maahanmuuttajien tukiverkostoja ja mahdollisuuksia päästä eteenpäin – työhön, kouluun ja harrastuksiin. Hanke auttaa Kajaaniin muuttaneita esimerkiksi arkeen ja oleskelulupaan liittyvissä asioissa.

”Parasta työssäni on, kun tapaan niin monenlaisia, erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja pystyn kehittämään kaupungin toimintaa. On hienoa päästä vaikuttamaan oman asuinpaikkakunnan asioihin. Tykkään hahmottaa isoa kuvaa ja tuoda yhteen ihmisiä ja järjestöjä.”

Rékan mukaan kansainvälisyys on osa Kajaanin arkea ja kaupunki kansainvälistyy koko ajan enemmän ja enemmän. Kansainvälisyyttä Réka kehittäisi tuomalla järjestöjen palveluita aktiivisemmin näkyville ja edistämällä ihmisten välistä kohtaamista.

Kajaanin kaupunki
Hymyilevä nainen asiakaspalvelupisteellä
Kajaanin kaupungintalolla sijaitseva infopiste palvelee Kainuuseen saapuneita kansainvälisiä asiakkaita.

Mikä tekee Kajaanista hyvän paikan asua?

Réka on viihtynyt Kajaanissa hyvin: ”Löysin ihanan paikan asua, ja Kajaanista löytyy kaikki mitä arkeen tarvitaan.”

Kajaanin monipuolinen harrastustarjonta takaa sen, että tekemistä riittää. Rékalla on tapana käydä aamuisin uimassa, ja harrastuksiin kuuluu myös roller derby. Réka on mukana yhdistystoiminnassa, esimerkiksi kehittämässä roller derby -seuransa ja Suomi-Unkari-seuran toimintaa. Tärkeä osa arkea ovat myös ystävät.

Kajaanista löytyy paljon mukavia ajanviettopaikkoja ja käyntikohteita. Rékan suosikkeja ovat jokirantaa pitkin kulkeva Renforsin lenkki ja istuskeluun kutsuva viinibaari keskustassa.

”Kajaani on hyvä paikka asua, sillä kaupunki haluaa tehdä asioita asukkaiden viihtymisen eteen.  Viime aikoina on panostettu kansainvälisiin palveluihin ja se näyttää erittäin positiiviselta.”

”Kajaanissa ehdin ottaa aikaa itselleni ja viettää aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Täällä elämän rytmi on rauhallinen ja saa keskittyä myös itseensä, omaan jaksamiseen ja hyvään oloon.”

Réka Tolonen

Aihealueet