Hyppää sisältöön
Nainen ja koira katselevat Kajaaninjoelle. Takana näkyy Kajaanin rauniolinna.

Hyvin hoidettu kaupunki lunasti lupaukset stressittömämmästä arjesta

Kajaaniin muuttanut Heini-Maari Kemppainen nauttii arjesta, jossa on enemmän aikaa perheelle ja omille harrastuksille. Kajaanissa ehtii toteuttaa itseään muutenkin kuin työn kautta!

Kajaanilainen Heini-Maari Kemppainen muutti Helsinkiin heti kirjoitettuaan ylioppilaaksi. Pääkaupunkiseudulla vierähti vuosikymmen, kunnes perhe- ja työtilanne tarjosi mahdollisuuden muuttaa rauhallisempiin maisemiin.

Heinäkuussa 2020 hän palasi perheensä kanssa takaisin Kajaaniin.

”Olimme jo aiemmin viettäneet niin sanottua välivuotta Kainuussa ja jo silloin paluu takaisin Helsinkiin oli tuntunut raskaalta. Asuminen korpimaisemissa antoi mahdollisuuden viettää rauhallista ja perhekeskeistä elämää. Vuonna 2020 työtilanne ja äitiysloma sallivat sen, että pääsimme vihdoin muuttamaan Kajaanin rauhaan.”

Kiireen tuntu on poissa

Pohjoisen luonto ja mielenmaisema houkuttelivat takaisin, mutta vaakakupissa painoivat myös arjen ajankäyttöön liittyvät asiat.

”Elämänrytmi on täällä hitaampi ja päivittäinen kiireen tuntu on vähentynyt. Kaupungin mittakaava tuntuu helpommalta.”

Paluu tuntui jännittävältä, sillä perheellä ei ollut Kajaanissa enää laajaa verkostoa, mutta samalla myös vapauttavalta: muuttaminen on aina uusi alku, ja arjen yksinkertaisuus korostui.

”Vaihtoehtojen määrä pääkaupunkiseudun arjessa on valtava. Täällä rauhaa tuo se, että vaihtoehtoja on vähemmän, eikä jatkuva valitseminen vie energiaa.”

Koko perhe on viihtynyt Kajaanissa hyvin, kun työn ja arkisen elämän yhdistäminen on ollut helpompaa. Heini-Maarin työpaikka on CSC:llä Kajaanin toimipisteessä, mutta tiimi toimii ympäri Suomen.

”Aikaisemmin työmatkoihin käytetty aika on nyt perheelle varattua aikaa. Kulkemiseen liittyvä kiirehtiminen on muutenkin poistunut: asumme keskustassa lähellä kaikkia palveluita ja lasten hoito- ja koulupaikkoja. Kajaanissa ehdin viettää kiireetöntä perheaikaa, harrastaa itse ja toteuttaa itseäni muutoinkin kuin työn kautta!”

Elämä Kajaanissa on vastannut odotuksia. Heini-Maarin mukaan lapsistakin näkee positiivisesti sen, että päiväkodissa ja koulussa on rauhallisempi meininki: ryhmäkoot ovat pienempiä kuten myös henkilökunnan vaihtuvuus.

Kajaanin kaupunki
Nainen viettää puistossa aikaa koiransa kanssa
Heini-Maari ja Hart-koira ulkoilevat mielellään Kajaanin hienoissa puistossa.

Kotoilua ja kulttuuria kaupungin keskustassa

Aiemmin harrastamisesta piti tinkiä, mutta nyt omatkin harrastukset, kuten tanssi, ovat taas säännöllisesti tuomassa energiaa arkeen. Vapaa-aika kuluu perheen kesken, koirien kanssa harrastaen ja mökkeillen.

”Erästely ei ole meidän elämäntapamme, mutta nautimme luonnosta. Meidän juttujamme ovat kotoilu ja kulttuuri, ja ne onnistuvat täällä hyvin.”

Kajaanin kompakti koko tarjoaa mahdollisuuden päästä luontoon heti keskustasta. Heini-Maari kiittää erityisesti siististä kaupunkikuvasta. Julkiset ulkotilat, kuten kadut ja puistot ovat puhtaita, eikä katukuvassa ole roskaa.

”Keskustassa asuessa kaupungin siisteyttä pääsee näkemään joka päivä.”

Täällä on kaikki kaupungin mahdollisuudet, ja luonnon ja urbaanin elämän yhdistäminen on mahtavaa.

Heini-Maari nauttii kaupunkielämästä Kajaanissa

Aihealueet