Hyppää sisältöön
CSC LUMI supertietokone
LUMI, CSC, supertietokone, Kajaani

Kajaani rakentaa ekosysteemiä suurteholaskennan ympärille

Kajaani panostaa voimakkaasti ekosysteemin rakentamiseen supertietokoneiden mahdollistaman suurteholaskennan ympärille ja hakee aktiivisesti uusia toimijoita.  Liikkeellä ollaan ennakkoluulottomasti ja laaja-alaisesti.

Kajaani on noussut merkittäväksi alueeksi suurteholaskennan saralla. Supertietokoneiden ympärille kehittyvää ekosysteemiä pyritään vahvistamaan ja visiona on kehittyä alan huippuosaajien maakunnaksi.

Kajaanissa sijaitseva CSC datakeskus on tässä keskeisessä roolissa. Datakeskuksessa on kaksi kansallisessa käytössä olevaa supertietokonetta sekä vuonna 2021 käynnistynyt supertietokone LUMI.

Suomi ja Kajaani ovat osa kymmenen maan konsortiota, joka voitti kansainvälisen kilpailutuksen supertietokoneen sijoittamisesta. LUMI on Euroopan tehokkain ja maailman vihrein supertietokone. Kajaani valikoitui kilpailutuksen voittajaksi monesta syystä, joista tärkeimpiä oli tehokas sähköinfrastruktuuri, joka mahdollistaa vihreän ja kestävästi tuotetun sähkön. Sähkön hinta pystytään pitämään alhaalla, ja koko projektin hiilijalanjälki on lähes negatiivinen, kun vapautuvaa lämpöä käytetään asuntojen lämmittämiseen. CSC datakeskus on rakennettu entisen paperitehtaan paikalle, ja kokonaisuudessaan alueella on jo työpaikkoja enemmän kuin paperitehtaan aikana.

Nyt panostetaan ekosysteemin rakentamiseen

Supertietokoneet ovat tähän mennessä olleet jo menestystarina, mutta nyt panostetaan määrätietoisesti ekosysteemin rakentamiseen niiden ympärille. ”Koneiden ympärille tarvitaan yritys- ja tutkimustoimintaa”, kertoo Kimmo Koski, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n toimitusjohtaja. Yrityksille on tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus hyödyntää suurteholaskentaa osana tuotekehitystä ja innovaatiotoimintaa. LUMI-supertietokoneen kapasiteetista 20 % on varattu yritysten käyttöön. Tavoitteena on houkutella investointeja suomalaisilta ja ulkomaisilta yrityksiltä.

Myös Kajaanin ammattikorkeakoulu on ollut tärkeässä roolissa Kajaanin menestystarinassa. Korkeakoulun ympärille on jo aiemmin syntynyt peliteknologiaan keskittynyt klusteri, josta on ponnistanut maailmalle isojakin nimiä. Nyt on panostettu sellaisten osaajien koulutukseen, joita CSC tarvitsee saadakseen supertietokoneesta mahdollisimman paljon irti.

”Korkeakoulu pystyy tarjoamaan uniikin oppimisympäristön, ja mahdollistaa uudenlaisen liiketoiminnan synnyn mielenkiintoiselle alalle, mikä on huikea mahdollisuus”, kertoo Matti Sarén, Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori.

”Nyt tarvitaan ymmärrystä, miten CSC:n kapasiteettia voidaan hyödyntää, tarvitaan ”tulevaisuuden yleissivistystä”, miten ihminen ja kone toimivat parina, ja miten supertietokone muuttaa liiketoiminnan potentiaalia uudelle tasolle. Kova tarve on niille ihmisille, jotka miettivät miten juuri minun liiketoimintani siirtyy seuraavalle tasolle supertietokoneen avulla. Miten keksitään tuote tai palvelu, joka valloittaa maailman?”, pohtii Sarén.

Supertietokone tarjoaa siis paljon potentiaalia, mutta tarvitaan tekijöitä, jotka osaavat sovittaa ongelmat koneella ratkaistavaan muotoon ja optimoida koodin. ”Kone ei laske itsestään, vaan ongelma pitää osata sovittaa koneelle”, muistuttaa Koski.

Menestystä haetaan arkipäivän ratkaisuista

Kuka sitten voi hyödyntää supertietokoneen laskentakapasiteettia? ”Aloja on paljon, esimerkiksi ilmastomallinnus, vihreät teknologiat, ja lääketiede ovat tällaisia, mutta myös taloustieteet ja jopa sosiaalinen media voivat hyötyä suurteholaskennasta”, listaa Koski. Tekoälyratkaisut, koneoppiminen, data-analytiikka ja raskas grafiikan laskenta ovat esimerkkejä siitä, mitä supertietokoneen laskentakapasiteetti mahdollistaa.

Kajaanissa nähdään paljon potentiaalia arkipäivän ratkaisuihin liittyvissä innovaatioissa. ”Hyvä käytännön esimerkki arkeen vaikuttavasta tuotteesta on koronarokote, jota tuskin olisi olemassa ilman suurteholaskentaa, ” jatkaa Koski.

”Digitaalisuudella haetaan parempaa arkea, ja esimerkiksi hyvän kotihoidon innovaatiot voisivat myös olla tällaisia tulevaisuuden menestystuotteita”, kertoo Sarén.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Kajaanissa on tehty pohjatyöt hyvin ja panostettu koulutukseen sekä infrastruktuuriin.

”Suurteholaskenta on tuonut Kajaanille paljon uutta ja ennennäkemätöntä, nyt kehitetään aivan uudenlaista ekosysteemiä, jollaista ei ole muualla. Kajaani haluaa tulevaisuudessa olla datakeskusalan ja suurteholaskennan huippuosaamisen keskus, jonne halutaan ja jonne pääsyä tavoitellaan”, summaa kaupunginjohtaja Tolonen Kajaanin tulevaisuuden visiota.