Hyppää sisältöön

Voimavarana välittävä kulttuuri – Kajaanin kaupunki palkitaan Tärkeissä töissä -gaalassa

Kunta- ja hyvinvointialan innostavimpia kehittämistekoja palkitaan tänään 4. joulukuuta Helsingissä järjestettävässä Tärkeissä töissä -gaalassa. Kajaanin kaupunki palkitaan tilaisuudessa kehittämästään työkyvyn aktiivisen tuen toimintamallista.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja alan pääsopijajärjestöjen yhteinen Tekojen tori -kampanja keräsi tänä syksynä ennätykselliset 247 uutta kehittämistekoa kunnista ja hyvinvointialueilta. Tänään gaalassa palkitaan 56 innostavaa kehittämistekoa eri toimialoilta ja teemoista.

Kajaanin kaupungilla on työnantajana ollut käytössään aktiivisen tuen malli työkyvyn tukemiseen jo vuosikymmenen ajan. Nyt palkittavaa kaupungin uutta toimintamallia lähdettiin kehittämään laajassa yhteistyössä kaupungin johdon, henkilöstöpalveluiden, työsuojelutoimijoiden ja luottamushenkilöiden kanssa.

– Myös kaupungin henkilöstö sekä kuntapäättäjät kutsuttiin mukaan kehittämistyön työpajoihin, Kajaanin kaupungin henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen kertoo.

Kehittämistyössä vahvistettiin Kajaanin kaupungin strategista työkykykyjohtamista sekä luotiin selkeä työkyvyn aktiivisen tuen toimintamalli ja mallia havainnollistava palvelupolku päivittäisjohtamisen työkaluksi esihenkilöille ja toimintatavaksi koko henkilöstölle.

– Terveelliset ja turvalliset työolot, hyvät johtamis- ja työntekijätaidot sekä hyvinvoiva työorganisaatio ovat se kivijalka, jolle tukitoimintoja on hyvä rakentaa, Komulainen toteaa.

Painopiste ennakoivassa toiminnassa

Työkyvyn aktiivisen tuen toimintamalli koostuu neljästä osiosta: ennakoivasta- ja reagoivasta toiminnasta sekä tehostetusta tuesta sekä työhön paluun tuesta. Mallin painopiste on ennakoivassa toiminnassa sekä jokaisen omassa vastuussa huolehtia työ- ja toimintakyvystään.

– Ennakoivan toiminnan tueksi laadimme keväällä 2023 käyttöön otettuun HR-järjestelmään huolikeskustelu-lomakkeen, jolla työntekijä voi itse käynnistää keskustelun esihenkilönsä kanssa esimerkiksi työkuormitukseen liittyen, Jyrki Komulainen kertoo.

Hänen mukaansa työkykyjohtamisen ja työkyvyn aktiivisen tuen toiminnan tavoitteena on lisätä henkilöstön työhyvinvointia, ennakoida työkyvyn heikentymistä ja mahdollistaa työskentely alentuneesta työkyvystä huolimatta.

– Kajaanin kaupunkiorganisaation voimavarana on välittävä kulttuuri, jossa autetaan toisia onnistumaan. Työkyvyn aktiivinen tuki tarkoittaa välittävää johtamista ja tiivistä kumppanuutta työterveyspalveluiden, Kevan sekä muiden työkykyä tukevien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Toimintamalli on otettu käyttöön päivittäisjohtamisen työkaluna ja kehittämistyö jatkuu.

Palkittavien kehittämistekojen yhteyshenkilöt ovat saaneet kutsun Helsingissä pidettävään gaalaan. Kajaanin kaupunkia tilaisuudessa edustavat toimintamallia kehittämässä olleet työhyvinvointipäällikkö Heli Säkkinen ja henkilöstösuunnittelija Marja Halonen.

Gaalaa voi seurata suorana lähetyksenä 4.12. klo 14.00 alkaen osoitteessa: enginestudio.fi/tarkeissatoissa23

Tärkeissä töissä -sivusto