Hyppää sisältöön
Virtuaaliekskursio Kajaaniin järjestettiin Oulun teknisen alan opiskelijoille
Keskiviikkona 13.4.2022 toteutettiin Oulun teknisen alan opiskelijoille suunnattu virtuaaliekskursio Kajaaniin. Mukana oli noin 30 osallistujaa useilta eri aloilta prosessitekniikasta sähkö-, ympäristö ja konetekniikkaan.

Virtuaaliekskursio Kajaaniin kiinnosti Oulun teknisen alan opiskelijoita

Kaupunki, joka on maailman paras paikka supertietokoneelle. Kaupunki, jossa työ ja vapaa-aika yhdistyvät saumattomasti. Keskiviikkona 13.4.2022 toteutettiin Oulun teknisen alan opiskelijoille suunnattu ekskursio Kajaaniin. Mukana oli noin 30 osallistujaa useilta eri aloilta prosessitekniikasta sähkö-, ympäristö ja konetekniikkaan.

CSC:n, Valmet Automationin, Bittiumin, Rauten, Terrafamen, Kajaanin Teknillisen Seuran sekä Kajaanin kaupungin yhteistyössä toteuttaman ekskursion tavoitteena oli esitellä opiskelijoille alueen yrityksiä keskittyen erityisesti harjoittelu-, opinnäyte ja työmahdollisuuksiin. Samalla opiskelijat saivat tuntumaa Kajaanin seutuun asuinpaikkana, mikä on paikkakunnalle töihin hakeutumisen kannalta erittäin tärkeää.

Opiskelijoille on tarjolla monenlaisia tehtäviä ja projekteja jo opintojen aikana

Korona-aikaan opiskelijoiden yritysvierailut ovat vähentyneet ja kontaktit myös niiden myötä. Kajaanin seudun yrityksissä on kuitenkin kasvava tarve teknillisen alan osaajille, juuri nyt. Yritykset näkevät tärkeäksi suhteen luomisen opiskelijoihin jo opintojen aikana, ja samalla opiskelijoille tarjoutuu hyvä tilaisuus kartoittaa suuntaviivoja valmistumisen jälkeisille suunnitelmille.

”CSC on kasvanut Kajaanissa jo yli 20 työntekijän yksiköksi. Kasvu ja tarve uusille työntekijöille jatkuu Kajaanissa ja yhtiössä yleisesti. Haluamme muistuttaa CSC:stä kiinnostuneita, että uudet monipaikkatyöperiaatteet mahdollistavat meillä työskentelyn myös muilta paikkakunnilta. Esimerkiksi kajaanilaiset voivat pääsääntöisesti hakea meidän Espoossa avoinna olevia paikkoja, tai Kajaanin tehtäviä voi tehdä esim. Oulusta käsin”, kommentoi Mikko Kerttula, joka kehittää CSC:llä Kajaanin Data Center Ekosysteemiä.

”Valmetin Kajaanin yksikkö kehittää ja toimittaa prosessiteollisuuden automaatiota sekä erikoismittalaitteita sellu- ja paperiteollisuuteen sekä jätevesien käsittelyyn. Tarvitsemme jatkuvasti laaja-alaista osaamista sekä sovellus- että laitekehityksessä sekä palveluiden toimittamisessa, kertoo tuotekehitysjohtaja Päivi Tikkakoski Valmet Automationilta. ”Meillä on jatkuvasti tarjolla projektitöitä ja harjoittelupaikkoja. Tuotekehitys haastaa meitä keräämään alan viimeisimmät virtaukset tuntevat osaajat oppilaitoksista osaksi voittajajoukkuettamme. Ideasta kansainväliseksi markkinajohtajatuotteeksi – ajatus, jota toteutamme, lienee houkutteleva polku kenelle tahansa tulevaisuuttaan suunnittelevalle” jatkaa Tikkakoski.

”Bittium tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden päästä suoraan kiinni joko meidän omiin R&D hankkeisiin tai asiakasprojekteihin yhdessä muiden ammattilaisten kanssa niin työharjoittelun kuin opinnäytetöidenkin kautta. Viimeisen neljän vuoden aikana noin 75% meillä työharjoittelussa olleista ovat työllistyneet meillä heti valmistumisensa jälkeen”, kertoo Bittiumin Kajaanin yksikön johtaja Toni Kinkki.

”Rauten Kajaanin yksikkö kehittää ja valmistaa vaneri- ja viiluteollisuuden analysaattoriratkaisuja asiakkaiden globaaleihin tarpeisiin yli 50 työntekijän voimin. Yksikkömme tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia kesä- ja lopputöihin. Tarjoamme osaavimmille mielenkiintoisia urapolkuja sekä haastavia ja vaihtelevia tehtäviä kansainvälisessä yrityksessämme. Ketterät kehitysmenetelmät ja tiivis tiimityöskentely antavat mahdollisuuden onnistua yhdessä. Uusia ideoita pääsee kokeilemaan käytännössä. Rauten toimipisteitä on myös Nastolassa, Oulussa ja Espoossa, mutta joustavat etätyömahdollisuudet antavat vapauden työskennellä missä tahansa”, tiivistää tuotekehityspäällikkö Esko Tolonen.

”Terrafamen kehittyminen tarjoaa hienoja mahdollisuuksia osaaville tekijöille. Opiskelijat pääsevät pohtimaan opinnäytetöissään eri aloille monenlaisia haasteita ja probleemia esimerkiksi akkukemikaalitehtaaseen liittyen. Harjoittelijat kertovat, että on ollut aivan mahtava tilaisuus päästä näkemään ja mukaan akkukemikaalitehtaan ylösajoon. Siinä on saanut valtavasti oppia ”, kertoo henkilöstön kehityspäällikkö Heli Karjalainen Terrafamelta.

Yhteistyö ja verkostoituminen on tärkeää – hyvä ilmapiiri välittyy myös virtuaalisesti

Tapahtuman järjestämisessä olivat yritysten lisäksi mukana Kajaanin Teknillinen Seura sekä Kajaanin kaupunki, jotka molemmat näkevät elinkeinoelämän ja opiskelijoiden välisen verkostoitumisen sekä eri toimijoiden yhteistyön tärkeäksi.

”Kajaanin Teknillinen Seura on perustettu Kajaanissa 1953 – siis historiaa on ja nykypäivää eletään. Nimestään huolimatta Seuran toimialue on koko Kainuu. Seuran tarkoituksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja tukea heidän yhteisiä ammatillisia ja sosiaalisia pyrkimyksiään. Opiskelijoiden ja elinkeinoelämän yhdistäminen ja ylläpitäminen on tekniikan alan sekä Kainuun elinvoimaisuuden kannalta tärkeää” toteaa Kajaanin teknillisen Seuran puheenjohtaja Jukka Nokelainen.

”Kaupunki ja teknologiayritykset tekevät tiivistä yhteistyötä lisätäkseen yritysten kilpailukykyä, jossa osaajien täsmärekrytointi on keskeistä. Kiinnostavan työpaikan löytämisen lisäksi nuorille merkitsee elämisen laatu kokonaisuudessaan, ja onkin tärkeää tuoda esille Kajaanin hyviä puolia asuinpaikkana.”, kertoo Risto Hämäläinen, Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja.

”Kajaanissa on hyvä työllisyystilanne ja tulevaisuuden kannalta on tärkeää nostaa esille kiinnostavia työnantajia, yhteistyötä ja tekemisen meininkiä”, jatkaa Milja Korhonen, Kajaanin kaupungin markkinointipäällikkö.

Lisätietoja

Risto Hämäläinen, Kajaanin kaupunki, p. 044 710 0217
Mikko Kerttula, CSC, p. 050 381 2766
Päivi Tikkakoski, Valmet Automation, p. 040 740 8523
Toni Kinkki, Bittium, p. 040 344 3992
Esko Tolonen, Raute, p. 0400 874 183
Heli Karjalainen, Terrafame, p. 044 413 7806