Hyppää sisältöön
Uusi esittävän taiteen keskus tulee sijoittumaan Seminaarin kampusalueelle. Kuvassa päärakennus.

Uusi yhteisöllinen esittävän taiteen keskus perustetaan Kajaaniin historialliselle Seminaarin kampusalueelle

Kajaanin kaupunginhallitus päätti tänään kokouksessaan käynnistää Seminaarin Taidekampus -hankkeen, jonka aikana historialliselle Seminaarin kampusalueelle perustetaan uusi yhteisöllinen esittävän taiteen keskus.

Tavoitteena on, että uudesta esittävän taiteen keskuksesta tulee kiinnostava ja tuttu vierailukohde kaupunkilaisille sekä matkailijoille vauvoista ikäihmisiin. Seminaarin kampusalueen puisto- ja piha-alueilla toteutettava kesäteatteri sekä erilaiset tapahtumat muuttavat historiallisen ympäristön viihtyisäksi olohuoneeksi. Lisääntyvä tapahtumatoiminta vahvistaa myös Kajaanin kaupunkikeskustan elinvoimaa. Lasten Leikkimö -tilan perustamisen myötä Kajaaniin tulee uusi maksuton taide- ja sisäleikkipaikka perheen pienimmille.

Kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläinen kertoo, että Seminaarin Taidekampus -hanke vie kaupunkistrategian tavoitteita konkreettisesti eteenpäin. Hanke mahdollistaa uuden vaiheen Kajaanin esittävän taiteen osaamiskeskittymän kehittämisessä.

– Tarkoitus on luoda puitteet ihan uudenlaiselle toiminnalle mukaan lukien esimerkiksi kulttuurituottajakoulutus. Kulttuurialan kehittäminen ja näkyminen on keskeinen tekijä niin uusien asukkaiden kuin Kajaanin matkailun näkökulmasta. Hanke on yksi Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden sekä Kajaanin 375-juhlavuoden uusia avauksia.

Yhteisöllinen esittävän taiteen keskus on monipuolinen toimintaympäristö

Perustettava esittävän taiteen keskus toimii kajaanilaisen taiteen vapaan kentän päänäyttämönä sekä useiden harrastajaryhmien ja kulttuurialan koulutuksen toimintaympäristönä. Tavoitteena on käynnistää kulttuurituotannon koulutus Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Taidekampuksella pyritään myös käynnistämään teatterialan taiteen perusopetus paikallisella yhteistyöllä Kaukametsän opiston tai Kainuun musiikkiopiston kanssa.

Uusi esittävän taiteen keskus perustetaan Seminaarin päärakennukseen, jossa on viime vuosina toiminut Kajaanin kaupunginteatterin väistönäyttämö. Tiloissa tulevat jatkossa toimimaan teatterin ammattiryhmä Vaara-kollektiivi, tanssin ammattiryhmä Routa Company, Kajaanin Harrastajateatteri sekä Kainuun lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttura. Myös muiden yhteisöjen ja taiteilijoiden sekä kulttuurin harrastajien toiminta samassa paikassa halutaan mahdollistaa.

– Antaa valtavasti tulevaisuudenuskoa, että täällä asfaltinkorpisessa Kajaanissa lähdetään tekemään olemassa olevien vahvuuksien päälle rouheasti uutta. Kajaanilaiset ansaitsevat vähintään yhtä hyvän kulttuurielämän kuin muuallakin Suomessa ja siksi tällainen kaupunkilaisista itsestään lähtöisin olevan yhteisöllisen tekemisen kehittäminen on huikea juttu. Tämän lisäksi on sanottava, että nuorten kulttuurialan opiskelijoiden tuoma energia voi osoittautua parhaimmillaan mahtavaksi piristysruiskeeksi Kajaanille, kertoo Vaara-kollektiivin tuottaja Veikko Leinonen.

Uusi esittävän taiteen keskus vahvistaa Kajaanin profiilia aktiivisena kulttuurikaupunkina

Uusi esittävän taiteen keskus vahvistaa Kajaanin profiilia aktiivisena ja luovana kulttuurikaupunkina, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin kulttuurin kokijoille kuin tekijöille. Hanke mahdollistaa myös kulttuurimatkailun uusien tuotteiden luomisen.

– Seminaarin alueella ja päärakennuksella koulutettiin opettajia yli sadan vuoden ajan, ja sillä on historiallisesti suuri merkitys Kajaanille ja Kainuulle. Vapaan kentän toimintaympäristönä uusi keskus täydentää kaupungin sivistyspalveluita tarjoamalla monipuolisia kulttuurisia, koulutuksellisia ja sosiaalisia mahdollisuuksia kaikenikäisille asukkaille, toteaa kaupungin sivistysjohtaja Mari Selin.

Kolmivuotinen hanke käynnistyy 1.6.2024 ja jatkuu 31.5 2027 saakka. Hankkeen aikana esittävän taiteen keskukselle syntyy pysyvä toimintamalli, ja toiminta jatkuu pitkäjänteisesti hankkeen päättymisen jälkeen. Hankkeen talousarvio on noin 733.000 € ja kaupunki rahoittaa sen hankkeen elinkeinopoliittisesta investointivarauksesta.

 

Lisätietoa:

Risto Hämäläinen, Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja, p. 044 710 0217

Mari Selin, Kajaanin kaupungin sivistysjohtaja p. 044 710 0235

Veikko Leinonen, tuottaja, Vaara-kollektiivi, p. 050 570 6577