Hyppää sisältöön
Rehjansaaren kotalaavu

Uudistuvassa Rehjassa retkeillään roskattomasti

Rehjansaari on monille tuttu luonnonläheinen ja perinteinen retkikohde, jossa noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Kajaanin kaupunki on viime aikoina uusinut ja kunnostanut saaren retkeilyrakenteita.

Nuasjärvellä sijaitseva Rehjansaari on viihtyisä käyntikohde, joka on käytössä kaikkina vuodenaikoina. Kesäisin saarelle pääsee helposti veneellä tai vaikka meloen.

– Saaressa on paljon retkeilyyn liittyviä tukirakenteita kuten laitureita veneilijöiden rantautumista varten sekä nuotiopaikkoja ja pieni uimaranta, Kajaanin kaupungin ulkoliikuntapaikkavastaava Jari Rajala kertoo.

Kajaanin kaupunki vastaa saaren laitureiden ja nuotiopaikkojen ylläpidosta. Parhaillaan on käynnissä retkeilyrakenteiden uudistaminen Oulujärvi Leader ry:n ”Vesistömatkailun kehittäminen Tervareitillä” -hankkeen puitteissa.

– Tänä kesänä olemme rakentaneet saaren lounaisosaan kaksi uutta kotalaavua, jotka ovat saaneet hyvän vastaanoton. Jo aiemmin olemme kunnostaneet neljä laituria, Rajala kertoo.

Hänen mukaansa Rehjaan on tulossa lokakuun loppuun mennessä vielä kaksi uutta keittokatosta, yksi katettu nuotiopaikka sekä aurinkopaneeleista virtansa saava mobiililaitteiden latauspiste päärakennuksen yhteyteen.

– Tulevat keittokatokset mahdollistavat retkiruokien valmistamisen isommallekin porukalle.

Rakenteilla oleva keittokatos

Rehjansaaressa voi majoittua teltoissa maksuttomasti perinteisiä jokaisenoikeuksia noudattaen, ja alueen tulentekopaikat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Nuotiopaikoille saa polttopuita lähistöllä olevista liitereistä, ja kotalaavujen läheisyydestä löytyvät myös yleisessä käytössä olevat huussit.

Kajaanin kaupunki on vuokrannut osan saaren rakennuksista matkailu- ja virkistyskäyttöön Luonnollisesti Oulujärvi Oy:lle. Yritys vastaa Toivolahdesta eli saaren päärakennuksesta pihapiireineen sekä Puolukkarinne ja Koskela -mökkien vuokrauksesta ja ylläpidosta.

Luonnollisesti Oulujärvi järjestää tilauksesta myös kuljetusta Rehjaan Pyörteen tilalta. Muut saaren rakennukset ovat kaupungin hallinnassa, eivätkä ne ole tällä hetkellä vuokrattavana. Saaressa yövyttäessä telttapaikan valinnan yhteydessä kannattaa huomioida vuokramökkien ja muiden rakennusten sijainti.

Luontokaupunkina Kajaani pitää huolta luonnosta ja ympäristöstä. Rehjansaaressa, kuten kaikissa muissakin Kajaanin kaupungin retkeily- ja luontokohteissa, noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tämä tarkoittaa sitä, ettei luontoon jää jälkeäkään retkeilijästä.

– Luonnon lisäksi roskattomuudesta kiittävät myös muut retkeilijät, kun luonto ja taukopaikat ovat siistejä ja puhtaita. Eli viethän mennessäsi sen, minkä tuot tullessasi, Rajala toivoo.

Rehjassa harkitaan myös kameravalvonnan lisäämistä väärinkäytösten vähentämiseksi ja ilkivallan ehkäisemiseksi.

Roskaton retkeily