Hyppää sisältöön

Unikudelmia – näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista aukeaa Kainuun Museolla

Unikudelmia on elämyksellinen taidemaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Erilaisia lumoavia näkökulmia uneen löytyy lukemattomia. On rauhallista lepoa ja unelmia mutta myös painajaisten kauhua. Kirjallisuuslähtöisessä näyttelyssä on mukana teoksia 75 vuoden ajalta ja ihan jokaiselle: kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa. Unikudelmia on kunnianosoitus suomalaiselle kirjallisuudelle.

Unikudelmissa on esillä mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia. Kirjallisuuslähtöisen näyttelymaailman kaikilla pienillä ja suurilla yksityiskohdilla on omat tarinansa. Se on kymmenien teosten, taiteilijoiden ja tekijöiden vuoropuhelusta syntynyt upea kudelmaverkosto. Näyttelyn voi kokea elämyksenä, tai halutessaan voi syventyä kirjallisuuteen tai sanataiteiluun.

Näyttelyn alkuperäisidean, käsikirjoituksen, näyttelysuunnittelun ja sanataidekasvatusmateriaalin tehneet Anna Anttonen ja Kati Inkala kertovat näyttelystä: Unikudelmia on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma sekä aikuisiakin ihastuttava taidekokemus. Näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia – sen maailmassa kaikenikäiset voivat astua kirjojen kansien sisäpuolelle, unien toiseen todellisuuteen.

Näyttely on avoinna Kainuun Museolla 2.6.2024-6.10.2024. Unikudelmia oli ensi kerran esillä Oulussa Kulttuuritalo Valveella vuonna 2017, ja sen on ehtinyt kokea eri puolilla Suomea jo yli 80 000 kävijää.