Hyppää sisältöön
Linnanrauniot ja Kajaanin kaupungin tunnus

Turvavaljaiden käyttö Kajaanin varhaiskasvatuksessa selvitetään perinpohjaisesti – tiedotustilaisuus tänään 22.11. klo 14

Kajaanin varhaiskasvatus on ollut esillä uutisoinnissa liittyen varhaiskasvatuksen lasten valokuviin, joissa lapsilla on käytetty turvavaljaita. Uutisoinnin pohjalta Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 21.11.2022 selvityspyynnön Kajaanin varhaiskasvatukselle. Selvityspyyntö kohdistuu yhden päiväkodin toimintaan.

Kajaanin kaupunki suhtautuu asiaan vakavasti ja selvittää turvavaljaiden käytön varhaiskasvatuksessa kokonaisuudessaan oman toimintansa kehittämiseksi. Kaupunki tulee selvityksen edetessä linjaamaan turvavaljaiden käytöstä varhaiskasvatuksessa.

Kajaanin kaupungin toimenpiteet

  • Turvavaljaiden käyttö selvitetään koko Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksessa yksityiskohtaisesti. Julkisuudessa on esitetty käsitys, että turvavaljaita olisi käytetty henkilöstöpulan takia, lasten liikkumisvapauden rajoittamiseksi tai yleisenä toimintatapana. Kaupungin tietoon ei ole tullut seikkoja, joiden perusteella olisi syntynyt epäilyä siitä, että turvavaljaita olisi käytetty muussa kuin turvaamistarkoituksessa.
  • Kajaanin kaupunki on ollut maanantaina 21.11.2022 yhteydessä lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkariseen ja OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtiseen varmistaakseen, että kaupungin selvitystyössä otetaan huomioon kaikki tärkeät näkökulmat.
  • Kaupunki tulee selvityksen edetessä linjaamaan turvavaljaiden käytöstä varhaiskasvatuksessa. Tarvittaessa varhaiskasvatuksen henkilöstöä ohjeistetaan mahdollisista uusista käytänteistä. Ohjeiden laatimisessa on tarkoitus käyttää ulkopuolista asiantuntemusta, esimerkiksi Opetushallitus.
  • Mikäli asia mietityttää varhaiskasvatuksen lasten huoltajia, pyydämme olemaan yhteydessä oman päiväkodin johtajaan, varhaiskasvatuksen johtajaan tai sivistysjohtajaan matalalla kynnyksellä.

Kajaanin kaupunki järjestää asiaan liittyvän tiedotustilaisuuden tänään 22.11.2022 Teamsin välityksellä klo 14.00 – 14.15.

Liity tiedotustilaisuuteen (Teams linkki)

Lisätiedot