Hyppää sisältöön

Helsinki-Kajaani reitille valittu lentoyhtiö vaihtuu

Kajaanin kaupunki 14.4.2021

Traficom tiedotti 14.4.2021, että sen kilpailuttaman Helsinki-Kajaani lentoreitin julkisen palveluvelvoitteen mukaisen tarjouskilpailun voittanut latvialainen A/S RAF Avia ei täytä kaikkia julkisen palveluvelvoitteen osalta asetettuja vaatimuksia. Siksi Traficom on päättänyt sopimusneuvottelut yhtiön kanssa ja aloittaa neuvottelut tarjouskilpailussa toiseksi tulleen tanskalainen DAT A/S lentoyhtiön kanssa. Traficom arvioi, että ensimmäisten neuvottelujen päättäminen ja uusien aloittaminen voivat viivästyttää lentoliikenteen alkua, käynnistymisen tavoitteena oli 10.5.2021. Traficom kuitenkin näkee, että lentoliikenne Kajaaniin pääsee alkamaan toukokuun aikana.

DAT A/S eli alunperin Danish Air Transport DAT on aloittanut toimintansa 1989 rahtilentoyhtiönä. Matkustajaliikenteen yhtiö aloitti 1994. Nykyisin yhtiö lentää Tanskan sisäisiä matkustajalentoja sekä reittejä myös Norjaan, Saksaan, Skotlantiin ja Italiaan. Yhtiö lentää 46/48-paikkaisilla ja 66/72-paikkaisilla ATR-potkuriturbiinikoneilla sekä suuremmilla 165-paikkaisilla MD-suihkukoneilla ja 180/198-paikkaisilla Airbus suihkukoneilla. Yhtiöllä on ollut noin miljoona matkustajaa vuodessa. DAT on Finnairin yhteistyökumppani sitä kautta, että on osaomistaja Norrassa, jonka ATR-72 koneilla Finnair lensi maakuntakentille, myös Kajaaniin. Finnairin maakuntareittejä on lennetty myös DAT:n lentokoneilla silloin kun Norran lentokoneita on ollut poissa käytöstä pidempien huoltojen takia.

Kajaaniin lennetään alueen toimijoiden Traficomille esittämien tarpeiden mukaisesti. Arkivuorojen aikataulut mahdollistavat päivittäiset työ- ja asiointikäynnit pääkaupunkiseudulla sekä pääsyn Helsinki-Vantaan jatkolennoille. Viikonloppuvuorot palvelevat hyvin vapaa-ajan matkustamista.

Aikataulut lentojen alettua-31.12.2021:

KAJ-HEL                                                    HEL-KAJ
05:50-07.00 ma-pe                                       16:30-17:40 ma-pe, su
07:50-09:00 la                                               21:00-22:10 ma-pe, su
18:20-19:30 ma-pe, su

Lähde: https://www.traficom.fi/fi/liikenne/ilmailu/lentoliikenteen-hankinnat

Kesäkaudella ajalla juhannus – koulujen alku elokuussa, arkipäivisin ja sunnuntaisin lennetään vain 16:30 Helsingistä lähtevä ja 18:20 Kajaanista palaava vuoro, ei Kajaanissa yöpyvää vuoroa. Lauantaisin ei ole lentoa.

Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen: ”Traficom ansaitsee tunnustusta huolellisuudestaan ja tinkimättömyydestään vaatiessaan, että maakuntalentoja operoivat lentoyhtiöt täyttävät julkisin varoin tuetun lentoliikenteen ehdot. Se on kaikkien osapuolten, mutta erityisesti matkustajien etu, kun lentotuote on toimiva ja luotettava. Näen, että Kajaanin reitin lentoliikenteen siirtyminen DAT A/S:n hoitamaksi luo hyvät edellytykset sille, että tämän vuoden valtion tukema lentoliikenteen jakso rakentaa sillan takaisin markkinaehtoiseen lentoliikenteeseen ensi vuoden alussa. Toivon, että lentomatkustajamäärät lähtevät syksyn aikana kasvuun ja osoittavat, että Kajaanin reitillä on riittävästi matkustajapotentiaalia.”

///////

Traficom 14.4.2021 12:12

Helsingin ja Kajaanin välistä lentoliikennettä harjoittamaan valittu lentoyhtiö ei täyttänytkään kaikkia julkisen palveluvelvoitteen osalta asetettuja vaatimuksia, joten Traficom aloittaa neuvottelut tarjouskilpailussa toiseksi tulleen yhtiön kanssa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ratkaisi tarjouskilpailun julkisen palveluvelvoitteen mukaisesta lentoliikenteestä viiteen maakunnalliseen keskukseen 26.3.2021. Tarjouskilpailun voittajien kanssa on käyty neuvotteluita lentoliikennesopimuksen yksityiskohdista tiiviisti maaliskuun lopusta saakka. Neuvottelujen yhteydessä lentoyhtiöiltä pyydettiin vielä tarkempia tietoja tarjouskilpailun ja julkisen palveluvelvoitteen päätöksen edellyttämistä teknisistä yksityiskohdista.

Tarkemmassa tarkastelussa kävi ilmi, että Helsingin ja Kajaanin välistä liikennettä harjoittamaan valittu tarjoaja ei ennakkotiedoista poiketen täyttänyt kaikkia julkisen palveluvelvoitteen osalta asetettuja vaatimuksia. Traficom joutui päättämään neuvottelut Kajaaniin liikennöimään valitun latvialaisen A/S RAF-Avian kanssa, koska kaikki asetut vaatimukset eivät täyttyneet. Hankintamenettelyä koskevan lainsäädännön mukaisesti Traficom aloittaa välittömästi neuvottelut tarjouskilpailussa toiseksi tulleen, tanskalaisen DAT A/S:n kanssa.

Valitettavasti ensimmäisten neuvottelujen päättäminen ja uusien aloittaminen viivästyttänevät liikenteen aloittamista. Uskomme vahvasti, että lentoliikenne Kajaaniin pääsee alkamaan toukokuun 2021 aikana”, johtaja Pipsa Eklund kertoo.