Hyppää sisältöön
Ajankohtaista | Korona - Covid-19

Tartuntamäärät edelleen korkeat – ohjeiden noudattamista ja väestön omaa vastuullisuutta korostetaan edelleen

Kainuun sote 18.3.2022

Koronaepidemia on viime päivinä jatkunut Kainuussa edelleen aiemmalla tasolla. Keskiviikkona todettiin 228 ja eilen torstaina 195 positiivista koronatestitulosta. Koronaviruksen ilmaantuvuus on Kainuussa maan korkein (3085 / 100 000 / 14 vrk).

Tartuntoja on todettu useissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sekä hoiva- ja hoitolaitoksissa. Terveysturvallisuusohjeiden noudattamista ja väestön omaa vastuullisuutta korostetaan edelleen. Voimassa ovat seuraavat suositukset:

  • Yleinen maskisuositus yli 7-vuotiaille julkisissa tiloissa tms. tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja
  • Etätyösuositus mahdollisuuksien mukaan sekä tehostetut varotoimet työpaikoilla (esim. maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen
  • Riskiryhmiin suojaaminen vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin
  • Terveysturvallisuusohjeiden huomiointi ja noudattaminen yksityistilaisuuksia järjestettäessä.
  • Matkustaessa varovaisuuden ja terveysturvallisuusohjeiden noudattaminen
  • Terveysturvallisuusohjeiden huomioiminen lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.
  • Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa

Muutokset testaus- ja jäljityskäytäntöihin

Altistuskaranteeniin tai tartunnan saaneiden eristykseen määrääminen tehdään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä (esimerkiksi hoitolaitoksissa). Näistä päätöksen tekee edelleen tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Jatkossa tartunnanjäljitys kohdennetaan ensisijassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön ja toimintayksiköihin. Tällä pyritään osaltaan suojaamaan riskiryhmiä sekä turvaamaan palveluiden toimintaa.

Koronakotitestien käyttöä suositellaan koronavirukselle altistuneille ja henkilöille, joilla on lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita. Kotitesti kannattaa tehdä noin 2 vrk altistumisen jälkeen ja tarvittaessa toistaa 2-3 vrk:n välein, jos oireita ilmenee.

Altistuneille suositellaan lisäksi omaehtoista kontaktien välttämistä 5 vrk ajan. Mikäli kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään 5 vrk siten, että on vähintään 2 pv oireeton.  Sairausloma- tai työstäpoissaolotodistuksen voi tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi työterveyshuollon lääkäri tai hoitaja.

Omaehtoiset toimet eivät, eikä myöskään kotitestitulos, oikeuta tartuntatautilain mukaisten etuuksien saamiseen, eikä sitä huomioida koronapassin merkinnöissä. Mikäli tarvitsee todistuksen näitä varten, tulee tartunta varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.