Hyppää sisältöön
Sammonkaari -hankkeen havainnekuva

Sammonkaari-korttelin toteuttaminen etenee – tavoitteena on käynnistää modernin keskusta-asumisen rakentaminen kesän aikana

Kaupunginvaltuusto myönsi lainatakauksen Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarin Sammonkaari -hankkeen rahoittamiseen 31.5.2021. Päätös mahdollistaa Kajaanin Pietarin ja siten kaupungin osallistumisen Sammonkaari-korttelin toteuttamiseen. Hankkeen tavoitteena on käynnistää rakentaminen kesän aikana.

Sammonkaari-kortteli rakentuu Kajaanin keskustaan entisen linja-autoaseman tontille. Kyseessä on moderni ja ekologinen sekä helposti saavutettava asuinalue nykyajan ja tulevaisuuden mahdollisuuksia hyödyntäen palveluista materiaaleihin ja teknisiin ratkaisuihin. Ensimmäisessä vaiheessa rakentuu opiskelija-asuntoja, vapaarahoitteisia asuntoja sekä päivittäistavarakauppa. Sammonkaaren ensimmäiseen kortteliin rakentuu Kajaanin Pietarille 56 kappaletta ensisijaisesti opiskelijoille suunnattuja yksiöitä ja kaksioita. Rakentaminen alkaa parkkihallin ja kaupan pohjien kaivuutöillä. Kauppa rakentuu ensin ja Pietarin kerrostalo rakennetaan sen päälle.

Sammonkaaressa tavoitellaan ekologisesti kestävää rakentamista ja asumista. Puuta käytetään korttelin rakennuksissa, katoille asennetaan aurinkopaneeleita ja asukkaiden ekologisia arjen valintoja helpotetaan esimerkiksi suunnittelemalla kortteliin sähköautopaikkoja, kierrätys- ja pihaviljelymahdollisuuksia sekä hyvät polkupyörien säilytystilat. Energiasuunnitelma on toteutettu Kajaanin ammattikorkeakoulun RAVE – Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut -hankkeessa. Korttelille lasketaan myös hiilijalanjälki, mikä tulee tulevaisuudessa olemaan osa rakentamisen suunnittelua.

Rakennuttajana toimii työyhteenliittymä, jonka muodostavat rakennusliikkeet Sakela Rakennus Oy ja RPK Rakennus Kemppainen Oy. Sammonkaaren asuntojen myynnistä vastaavat rakennusliikkeet.

”Odotimme kaupunginvaltuuston päätöstä ja nyt voimme vahvistaa osallistumisen Sammonkaari-hankkeeseen. Olemme pari vuotta tätä asiaa ideoineet ja nyt toteutuksen aloitus on mahdollista. Ennakkokyselyjä on tullut runsaasti ja mielenkiintoa tulevia asuntoja kohtaan tuntuu olevan. Uskomme, että rakentamisen alettua alkukesästä ja edelleen syksymmällä, kun puukerrostalon tilaelementit saapuvat ja kerrostalo alkaa nousta totaalisesti, kysyntä vain kasvaa. Toivomme tietenkin, että Sammonkaaren molemmat korttelit toteutuvat kokonaisuudessaan vuosien saatossa ja ihmisillä on mahdollista asua näissä upeissa keskusta-alueen asunnoissa viihtyisässä ympäristössä vauvasta vaariin”, kertoo Risto Korhonen, Kiinteistö Oy Kajaanin Pietarin toimitusjohtaja.

”Kaupunginvaltuuston tekemä päätös mahdollistaa Kajaanin kaupungin tytäryhtiön KOy Kajaanin Pietarin osallistumisen Sammonkaaren alueen toteutusvaiheeseen. Omalta osaltaan tämä saattaisi vuonna 2018 aloitetun projektin seuraavaan vaiheeseen. Sammonkaaren alueen asemakaavamuutos on saanut lainvoiman toukokuussa, nyt odotellaan mielenkiinnolla milloin varsinainen rakentaminen lähtee liikkeelle”, jatkaa Jussi Heikkinen, Kajaanin kaupungin tekninen johtaja”.

”Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut (RAVE) -hankkeessa on kartoitettu vähähiilisiä energiaratkaisuja Sammonkaari-kortteliin ja parhaillaan aloitamme korttelin hiilijalanjäljen sekä kädenjäljen arvioinnin. Onkin todella hienoa, että itse rakennushanke pääsee etenemään.” toteaa Miia Rönkkö, Kajaanin ammattikorkeakoulun RAVE-hankkeen projekti-insinööri.

Lisätietoja:

Risto Korhonen, Toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Kajaanin Pietari
044 710 1170
risto.korhonen@kajaaninpietari.fi

Jussi Heikkinen, Ympäristöteknisen toimialan johtaja, Kajaanin kaupunki
040 678 3246
jussi.heikkinen@kajaani.fi

RAVE – Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut -hanke
Silja Keränen, Projektipäällikkö, Kajaanin ammattikorkeakoulu
044 7100 288
silja.keranen@kamk.fi