Hyppää sisältöön
Runoviikon 2022 kivi

Runokivi paljastettiin Kajaanin Runoviikolla – suven runoilija on Anja Erämaja

46. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta 2022. Keskiviikkona 6.7.2022 on Runoviikon avajaiset ja Eino Leinon päivä. Suven ja runon juhlaa vietettiin jo aamulla lipunnoston merkeissä sekä julkistamalla Runokivi Kaukametsän pihalla. Vuoden 2022 Suven runoilija on Anja Erämaja. Hän on valinnut runokiveen säkeen:

OLET TÄSSÄ, JO SE
ETTÄ OLET, JA TÄSSÄ
JA TÄSSÄ SANA MENEE
JALAN ALLE, TÄSSÄ
ON KOHTA TANSSIA

Anja Erämajan (s. 1963) esikoisteos proosarunokokoelma Laulajan paperit ilmestyi vuonna 2005. Erämaja voitti teoksella Ehkä liioittelen vähän (2016) Yle:n Tanssiva karhu -runopalkinnon. Uusin kokoelma Olen nyt täällä metsässä ilmestyi viime vuoden elokuussa.

Hänen proosarunoissaan maailma rakentuu ajatuksenpätkistä ja nopeista mielikuvista. 2000-luvun arki levittäytyy ympärille katseen kautta, nähtynä ja visuaalisena. Identiteetti on muuttuva, arjessa liikkuva minäkuva, joka ei sido vaan tarjoaa mahdollisuuksia.

Anja Erämaja käsittelee laajalla spektrillä elämää. Hän zoomaa havainnosta reaktioon sekunnissa. Hänen teksteissään on sekä huumoria että kielen ilottelua, hän kirjoittaa salaa viisaita runoja, Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen perustelee valintaansa.

Erämajan runoja kuullaan Runoviikolla muun muassa torstaina 7.7.2022 esityksessä Järjestetään maailma näin ja perjantaina 8.7.2022 häntä haastatellaan Runoilijan ääni -tapahtumassa.

Runoviikon avajaisissa perinteisen Kajaani-puheen esittää Seela Sella. Avajaisissa kuullaan muun muassa Einoa yhtyeen musiikkia, joka perustuu Eino Leinon runoihin ja Sina Kujansuun lausumana katkelma Eeva-Liisa Mannerin runosta Lapsuuden hämärästä.

Lisätietoja:
Linkki Runoviikon verkkosivustolle

Tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen 044 7100922 ja tiedottaja Veikko Halmetoja 044 2153005.