Hyppää sisältöön

Pyhäinpäivän 6.11.2021 hautausmaakierrokset

HAUTAMUISTOMERKKIEN KERTOMAA – kahden hautausmaan opastukset pyhäinpäivänä

Kajaanin seurakunta ja Kajaanin matkailuoppaat ovat järjestäneet opastettuja hautausmaakävelyjä vuodesta 2002 lähtien. Vuosittainen pyhäinpäivän kierros järjestetään tänä vuonna perinteisesti Vanhalla hautausmaalla ja ensimmäistä kertaa myös Paltaniemen hautausmaalla.

Matkailuoppaat kokoavat tietoja uusia hautausmaakerrontoja varten historiankirjoista, sanomalehdistä ja myös haastattelemalla vainajien omaisia. Oppaat ottavat mielellään vastaan ehdotuksia tulevilla kierroksilla esiteltävistä henkilöistä. Toivomuksia voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen kajaani.seurakunta@evl.fi

Opastetut hautausmaakävelyt Vanhalla hautausmaalla ja Paltaniemen hautausmaalla pyhäinpäivänä lauantaina 6.11.2021.

Klo 12.00 VANHA HAUTAUSMAA KAJAANINJOEN VARRELLA

Kierros alkaa siunauskappelista urkumusiikilla ja kappelin esittelyllä. Tällä kierroksella esittelemme ensi kertaa viittä Kajaanin historiaan liittyvän henkilön elämäntarinaa.

Adolf Rimpiläinen (1848 – 1937) oli arvostettu raatimies ja menestynyt kauppias. Vuonna 1908 hänestä tuli koko maassa tunnettu henkilö keuhkotaudin parantamiseen kehittämänsä Rimpelin-lääkkeen vuoksi.

Kaarlo Nurmela (1877 – 1964) on monella opastetulla kierroksella Kajaanin teatteritalosta kerrottaessa mainittu henkilö. Rakennusmestari Kaarlo Nurmela, tuolloin vielä Gabriel Nikander, laati Oulun lääninkansliassa 1905 hyväksytyt nykyisen teatteritalon piirustukset.

Kuulemme kauppias Kaarlo Korhosen, maailman merillä ja Oulujärvellä seilanneen perämies Edvard Vikmanin sekä työpaikallaan tulipalossa 14-vuotiaana menehtyneen ovenvartija Einari Leinosen elämästä. Muistelemme matkailuopas ja farmaseutti Nina Piiraista, papin tytär Klaara Saloniusta, kruununvouti Gustaf Enwaldia sekä vuoden 1888 Kajaaninjoen veneonnettomuuden uhreja.

Klo 14.00 PALTANIEMEN HAUTAUSMAA

Kierros alkaa Valonkappelista urkumusiikilla ja kappelin esittelyllä. Muistelemme oman aikansa tunnettuja kajaanilaisia.

Aino Karjalainen (1915 – 1981) syntyi Vuolijoen Käkilahdessa ja sai jo verenperintönä yhteiskunnallisiin asioihin osallistumisen ja vaikuttamisen mallin. Hänet valittiin Kainuun ensimmäiseksi naiskansanedustajaksi Keskustapuolueen riveistä.

Arvo Kemppainen (1946 – 1991) syntyi Suomussalmella. Valmistuttuaan lääkäriksi hän työskenteli Kajaanissa ja oli Suomen Kansan Demokraattisen Liiton ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Oulun läänin vaalipiiristä. Lisäksi hänellä oli monia kunnallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä.

Lisäksi muistelemme kotiteollisuusneuvos Salme Tervosta (1929 – 2000), jonka elämäntyö on ainutlaatuinen osa suomalaista kotiteollisuutta ja käsityömaailmaa sekä Torsten Blumenthalia (1919 – 1999), joka jo hyvin varhain tiesi, että hänestä tulee metsänhoitaja. Käymme myös johtaja Vilho Toivasen, toimittaja Jouko Marinin, opetusneuvos Tuulikki Yli-Lonttisen ja liikemies ”Romu” Kärkkäisen haudoilla.

Osallistujien toivomme laittavan kävelykierrokselle sopivat kengät jalkaan ja lämpimät vaatteet päälle.

Vapaa pääsy. TERVETULOA!

Järjestäjät Kajaanin seurakunta ja Kajaanin Matkailuoppaat ry