Hyppää sisältöön
Ajankohtaista | Korona - Covid-19

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräys tehostetuista terveysturvallisuustoimista jatkuu – vaikutukset Kajaanin kaupungin palveluihin

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) on jatkanut tartuntatautilain 58d § mukaista määräystä tehostetuista terveysturvallisuustoimista Kainuun alueella 19.3.2022 saakka.

Kainuun sote 10.3.2022

Koronaepidemia kiihtyy edelleen Kainuussa. Keskiviikkona todettiin 230 positiivista testitulosta, joka on korkein päiväkohtainen lukema koko pandemian ajalta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekatsauksen mukaan sairaalahoidon tarve on Suomessa edelleen pysynyt korkeana. Rajoitusten keventyessä THL korostaa ihmisten omaehtoisia toimia tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Kainuun sote muistuttaa edelleen koronavarotoimien tärkeydestä. Tartuntariski kasvaa lisääntyneiden lähikontaktien myötä, joten erityisesti lomien päättyessä töihin ja kouluihin palattaessa epidemian kiihtyminen on todennäköistä. Terveysturvallisuusohjeiden noudattamista kuten kasvomaskien käyttöä, hyvää käsihygieniaa ja turvavälien säilyttämistä on syytä jatkaa edelleen.

Kainuun alueella voimassa ovat

 • yleinen maskisuositus kaikille julkisissa tiloissa, liikennevälineissä sekä oppilaitoksissa (1-luokalta alkaen)
 • suositus etätyöhön mahdollisuuksien mukaan sekä tehostetuihin varotoimiin työpaikoilla (maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)
 • riskiryhmään kuuluvien suojaaminen vähentämällä vierailuja hoidossa ja hoivassa
 • suositus, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin vain pienimuotoisesti oman lähipiirin kesken ja terveysturvallisuusohjeet huomioiden
 • suositus pysyttäytyä oman lähipiirin kontakteissa ja vähentää lähikontakteja vapaa-ajan toiminnoissa
 • suositus matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita
 • suositus erityiseen harkintaan lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.
 • suositus, että tilaisuuksiin tai harrastusryhmiin osallistutaan sekä töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia
 • lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.
 • Lisäksi aluehallintoviraston määräys velvoittaa laajasti yksityisiä ja julkisia toimia tehostettuihin terveysturvallisuustoimiin tartuntatautilain 58d § mukaisesti.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) on jatkanut tartuntatautilain 58d § mukaista määräystä tehostetuista terveysturvallisuustoimista Kainuun alueella 19.3.2022 saakka. Määräys velvoittaa tilojen hallinnasta vastaavia ja niitä toiminnassaan käyttäviä ehkäisemään tiloissaan asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Toimijan tulee laatia toteutuksesta kirjallinen suunnitelma ja pitää se tilassa osallistujien näkyvillä.

Linkki aluehallintoviraston verkkosivustolle, josta päätös on luettavissa kokonaisuudessaan ja sitä koskeva tiedote on saatavilla aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Lisätietoa tarjolla

Kainuun sote ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tarjoavat lisätietoa tartuntatautilain voimassa olevista velvoitteista. Sekä AVIn verkkosivuilta että Kainuun soten sote.kainuu.fi/terveysturvallisuusohjeita löytyy lisätietoa asiaa koskien.

Vaikutukset Kajaanin kaupungin palveluihin

Etätyösuositus ja kokouskäytännöt

Kajaanin kaupunki työnantajana on suosittanut henkilöstölleen vähentämään fyysisiä lähikontakteja työpaikoilla ja siirtymään mahdollisuuksien mukaan etätyöhön, järjestämään kokoukset etäkokouksina, noudattamaan välttämättömissä läsnäolokokouksissa tehostettuja terveysturvallisuuskäytäntöjä: tilajärjestelyt, kasvomaski, turvavälit, käsihygienia, hyvä ilmanvaihto ja suosittanut kaikilla työpaikoilla henkilöstöä käyttämään lähikontakteissa kasvomaskia sekä huolehtimaan terveysturvallisesta toiminnasta.

Sivistystoimiala

Perusopetus
Kouluissa jatketaan terveysturvallisesti.

Lisätietoja: Päivi Rissanen, perusopetuksen tulosalueen johtaja paivi.rissanen@kajaani.fi, p. 044 7100 611.

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatusta järjestetään terveysturvallisesti.

Lisätietoja: Sirpa Kemppainen, varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja, p. 044 710 1720 sirpa.i.kemppainen@kajaani.fi

Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskus
Kaukametsän salissa, Kaukametsän opiston auditoriossa ja Kouta -salissa jatketaan terveysturvallisesti. Asiakasmäärää on rajoitettu ja 75 % paikoista on käytössä. Kaukametsän -salissa on numeroidut istumapaikat. Ravintolatoimintaa ei ole konserteissa.  Henkilökunta opastaa yleisöä turvallisuusasioista. Asiakkaiden oleskelu järjestetään riittävän väljästi. Asiakkailla on mahdollisuus käsien pesuun tai desinfioimiseen. Ohjeistukset käsien puhdistamiseen, riittävän turvaetäisyyden ylläpitämiseen sekä muihin tartuntojen leviämistä ehkäiseviin toimenpiteisiin ovat tiloissa näkyvillä. Tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettu.

Teatteri
Turvallisuustoimia tehostetaan Seminaarin näyttämöllä ja Teatteritalossa. Katsomopaikkoja rajataan siten, että 75% katsomopaikoista on käytössä 20.3.2021 saakka.

Kirjasto
Asiakastiloissa on harvennettu kalustusta. Varattavien tilojen henkilömäärä on enintään 10 henkilöä. Kirjasto ei toistaiseksi anna henkilökohtaista lähiopastusta. Kirjastoautossa on käytössä henkilörajoituksia. Asiakkaille suositellaan kasvomaskien käyttöä ja ripeää asiointia kirjastotiloissa. Tule vain terveenä, huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja muista turvavälit. Kajaanin kirjastot ovat avoinna normaalien aukiolojen mukaisesti.

Kainuun Museo
Näyttelyt avautuvat remontin jälkeen yleisölle su 6.3.2022.  Museossa ei järjestetä yleisötilaisuuksia eikä ryhmäopastuksia. Kävijöitä pyydetään käyttämään kasvomaskia.

Kajaanin taidemuseo
Taidemuseo on avoinna henkilörajoituksin.

Kansalaisopisto
Opetus jatkuu normaalisti. Yleisöluennot järjestetään tehostetuin turvallisuustoimin. Useimmille luennoille voi osallistua myös etäyhteydellä. Auditoriossa ja Kouta-salissa on käytössä 75 % paikoista.

Musiikkiopisto
Opetus jatkuu normaalisti lähiopetuksena. Oppilaskonsertit järjestetään yleisölle tehostetuin turvallisuustoimin. Kouta-salissa on käytössä 75 % katsomopaikoista.

Lisätietoja: Lucina Hänninen, sivistysjohtaja, lucina.hanninen@kajaani.fi p. 044 7100 235.

Ympäristötekninen toimiala

Kajaanin kaupungin liikuntalaitokset ja -paikat

 • Kasvomaskia on käytettävä pukutiloissa ja muissa yleisissä sisätiloissa.
 • Pukuhuoneissa ollaan vain tarvittaessa ja varusteet vaihdetaan mahdollisuuksien mukaan jo kotona.
 • Lajeissa, joissa varusteet on vaihdettava pukuhuoneessa rajoitetaan henkilömäärää pukutilassa ja tarvittaessa käyttäjät saavat ylimääräisen pukutilan.
 • Joukkueet ja ryhmät eivät saa kohdata vuorojen vaihtuessa. Uusi ryhmä odottaa ulkona, että edellinen ryhmä poistuu tilasta.

Lisätiedot: Aleksi Nyström aleksi.nystrom@kajaani.fi, p. 044 421 4378.

Kaupungin palveluja voidaan joutua rajoittamaan

Koronatilanteen aiheuttamasta resurssivajeesta johtuen kaupungin palveluja saatetaan joutua rajoittamaan. Palvelujen mahdollisista rajoituksista tiedotetaan asiakkaita erikseen.

Koronasivustot

Kajaanin kaupungin koronainfo -sivu (ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta, palveluistamme ja toimintaohjeista Kajaanissa.)
Kajaanin kaupungin Facebook -sivu
Kainuun soten koronainfo (koko Kainuun koronatilanteen ajantasainen tilannetieto, tiedotteet, ohjeet ja suositukset)