Hyppää sisältöön

Kainuun Museon kesänäyttely tarjoaa tarinoita myyttisestä metsästä

Tampereen Lastenkulttuurikeskus Rullan tuottama kiertonäyttely Metsänpeitto rantautuu kesän ajaksi Kainuun Museoon. Lapsiperheille suunnattu näyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen ja sen kantava teema on, miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Tarinoiden tarkoitus on innostaa kaikkia leikkimään ja mielikuvittelemaan metsässä. Metsä voi aluksi näyttää vain tavalliselta metsältä, mutta kun katsoo tarkemmin, paljastuu, että metsässä asuukin erilaisia eläimiä ja taruolentoja. Tärkeä näkökulma on myös metsän merkitys ihmiselle ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Vierailijat näkevät taivasta kannattelevan ikiaikaisen maailmanpuun, tasapainoilevat suon pitkospuilla ja istahtavat metsälammen sammaleisille kiville. Näyttely tarjoaa myös mahdollisuuden kömpiä karhuvanhuksen luolaan, jossa tähtitaivas pilkahtaa, nuotio lämmittää ja öinen pöllö huhuilee hiljaisesti. Lisäksi metsässä saattaa vilahtaa sen salaisia asukkaita: haltioita, maahisia tai tonttuja.

Näyttely tukee vahvasti Kainuun Museon tallennustyön painopistealueita, joissa keskitytään luontoon, ihmisen ja luonnon välisen vuorovaikutuksen kysymyksiin sekä ihmisten metsäsuhteeseen.

Metsänpeitto -näyttely on alun perin tuotettu Lastenkulttuurikeskus Rullaan osaksi Suomi100-juhlavuotta ja se juhlistaa suomalaisen kansan ikiaikaista suhdetta luontoon. Juhlavuoden jälkeen näyttely on kiertänyt eri puolilla Suomea ja ollut viimeisimmäksi esillä syksyllä 2020 jälleen Lastenkulttuurikeskus Rullassa.

Näyttelystä on tehty myös virtuaalikierros, johon voi tutustua Kulttuuri Tampere Youtube-kanavalla.
Siirry Youtube-kanavalle

Näyttelystä Lastenkulttuurikeskus Rullan nettisivuilla.
Siirry Rullan nettisivulle

 

Metsänpeitto – tarinoita suomalaisesta myyttisestä metsästä
2.6. – 12.9.2021
Kainuun Museo
Avoinna: ma, ti, to, pe, su 12–16, ke 12–19, la suljettu
3.7.–21.8.2021 myös la klo 12–16