Hyppää sisältöön
Sininen ilmakuva kaupungista ja Kajaanin kaupungin tunnus
Kajaanin kaupunki

Lentoliikenteellä kriittinen merkitys Kainuun aluetalouteen

Lentoliikenteen tulevaisuus Pohjois-Suomessa -hankkeessa selvitettiin vuoden 2023 aikana lentoliikenteen vaikutukset aluetalouteen. Selvityksen toteutti Pohjois-Pohjanmaan liitto ja siinä oli mukana 300 yritystä Oulun, Kajaanin ja Kuusamon lentoasemien vaikutusalueella. Vastauksia tuli etenkin teollisuuden, matkailun sekä IT-alan yrityksistä ja tulokset ovat kiistattomia: myynti sekä investoinnit edellyttävät sujuvia yhteyksiä.

Selvityksessä mukana olevat, lentoliikenteestä riippuvaiset yritykset arvioivat parempien lentoyhteyksien näkyvän kasvavana liikevaihtona. Kajaanin lentoaseman vaikutusalueella 48 prosenttia yrityksistä arvioi kasvattavansa liikevaihtoaan. Tällä hetkellä Kajaanin lentoaseman vaikutusalueen lentoliikenteestä riippuvaisten yritysten vuotuinen liikevaihto on 1,7 miljardia euroa ja työpaikkoja niissä on 1 250.

Yleisimmät lentoliikenteestä riippuvat investoinnit ovat olleet uuden toimipisteen avaaminen, työpaikkojen määrän merkittävä lisääminen, investoinnit uusiin koneisiin ja laitteisiin sekä matkailuyritysten investoinnit majoituskapasiteettiin. Toisaalta selvitykseen osallistuneista yrityksistä lähes joka kymmenes kertoo jättäneensä investointeja tekemättä huonojen lentoliikenneyhteyksien takia.

”On kiistatonta, että toimiva lentoliikenne on nyt ja tulevaisuudessa Kainuun aluetaloudelle kriittinen tekijä. Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa pohjoisen ja itäisen Suomen elinvoimaisuuden merkitys on kasvanut. Tällä hetkellä Kajaanin lentokentälle lennetään valtion tukeman ostopalvelun turvin, mutta tavoitteena on päästä markkinaehtoiseen lentoliikenteeseen ja sitä kautta vielä paremmin liike-elämää tukeviin aikatauluihin”  kertoo Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläinen.

Lisätietoa:

Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja, Risto Hämäläinen p. 044 710 0217

Lentoliikenteen tulevaisuus Pohjois-Suomessa -hankkeen projektipäällikkö Rauno Kurtti, Pohjois-Pohjanmaan liitto, p. 0400 686 130

 

Tutustu hankkeen tiedotteeseen tästä