Hyppää sisältöön
Lehtikankaan monitoimitalon pihalla on monenlaisia leikkitelineitä ja tekemistä

Lehtikankaan koulu palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Lehtikankaan koululle Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Lehtikankaan koululla projektin tavoitteena oli luoda pysyviä lajittelua ja kierrätystä tukevia toimintatapoja. Lyhyen aikavälin tavoitteena oli jätteiden sujuva lajittelu ja kierrättämisen mahdollistaminen. Pitkän aikavälin tavoitteena on lajittelun ja kierrätyksen tärkeyden ja sen ympäristövaikutusten sisäistäminen niin, että se vähentäisi myös syntyvän jätteen määrää. Plogging-viikon aikana oppilaille havainnollistui hyvin konkreettisesti, miten paljon jätettä löytyy lähiympäristön luonnosta ja tämä puolestaan herätti keskustelua jätteen vähentämisestä.

”Tärkeimpänä tuloksena Vihreä lippu -toiminnasta on kierrätysmahdollisuuksien paraneminen koulussamme. Luokissa on aloitettu paperinkeräys ja käytäville on saatu lajitteluastiat kierrätysjätteille. Oppilaiden osallistuminen toimintaan on ollut ihailtavaa, ja he ovat kokeneet aiheen tärkeäksi ja koko kouluyhteisö on tarttunut asiaan innostuneesti. Lajittelumahdollisuuksien myötä oppilaat ovat oppineet lajittelemaan jätteitä ja omaksuneet kestävää kehitystä tukevia toimintatapoja. Puitteet jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen on nyt saatu ja jatkossa projektin opit vakiinnutetaan osaksi koulun arkea”, kertovat Lehtikankaan koulun vs. rehtori Liisa Halonen sekä kestävän tulevaisuuden rakentamisen -tiimin vetäjä Kati Saari.

Lehtikankaan koulun pihalla vietetään 2.6.2021 klo 9.15 Vihreä lippu -juhlaa, jolloin Vihreän lippu nostetaan salkoon.

Juhlan kulku:

  • Oppilaskunnan jäsenet ja Liisa Halonen osallistuvat lipunnostoon.
  • Vahtimestari kuvaa lipunnoston ja video liitetään koulun Facebook-sivulle.
  • Video katsotaan oppilaiden kanssa luokissa.
  • Liisa Halonen ja oppilaskunta pitävät aiheeseen liittyvän aamunavauksen.
  • Oppilaskunnan jäsenet jakavat karkit luokissa ja opettajat keräävät karkkipaperit talteen seuraavan vuoden Muodin huipulle -ryhmän töitä varten.
  • Koteja tiedotetaan asiasta Wilman kautta.
  • Lippu siirretään ruokalaan “sillan” kaiteeseen loppukevääksi.

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: www.vihrealippu.fi

Tiedote kaikista tänä keväänä myönnetyistä Vihreistä lipuista: https://vihrealippu.fi/2021/05/liput_kevat2021/

Lisätiedot