Hyppää sisältöön
Kolme hymyilevää lasta

Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia – Kajaanin kaupunki kutsuu mukaan viettämään Lapsen oikeuksien viikkoa

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 20.–26. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on vuosittain järjestettävä kansainvälinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin. Teemaviikko kutsuu kaikkia lapsia ja aikuisia yhdessä pohtimaan sitä, miten hyvinvointi, ja erityisesti mielen hyvinvointi, lasten elämässä toteutuu.

Kajaanin kaupungin nuorisopäällikkö Sanna Oikarisen mukaan kaupungissa on viikon aikana luvassa monenlaista tapahtumaa ja tekemistä lapsille, nuorille ja lapsiperheille.

– Jokainen seura, järjestö, yritys tai muu taho voi edistää lasten oikeuksia ja niistä puhumista järjestämällä toimintaa viikon aikana, Oikarinen kannustaa.

Kajaanissa Lapsen oikeuksien viikkoon startataan jo edeltävänä viikonloppuna, kun lauantaina 18.11. vietetään perinteistä Joulunavausta Raatihuoneentorilla ja sunnuntaina 19.11. Keskuskoululla järjestetään koko perheelle suunnattu Lapsen oikeuksien päivän hyväntekeväisyyskonsertti.

Keskiviikkona 22.11. klo 12-16 on vuorossa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piirin järjestämä Lapsen ja nuoren kohtaaminen 2023 -seminaari, jonka teemana on lapsen oikeudet ja lapsivaikutusten arviointi.

– Seminaari on tarkoitettu kaikille luottamushenkilöille, viranhaltijoille ja päätöksentekijöille Kainuun hyvinvointialueella, kunnissa ja seurakunnissa, ja se on avoin myös muille kiinnostuneille. Seminaariin pyydetään ilmoittautumaan 15.11. mennessä, Oikarinen kertoo.

Lapsen oikeuksien viikko huipentuu MLL Kainuun piirin sekä useiden yhteistyökumppanien 25.11. järjestämään lasten tapahtumaan. Tapahtumapaikkana toimii Kainuun ammattiopiston Oppi4 -rakennus sekä piha-alue. Tapahtumassa on erilaisia toimintapisteitä lapsille, kuten kepparirata, pomppulinna, Jekkujänön porkkanajahti ja kasvomaalausta sekä tanssiesityksiä.

Kaukavedessä viikkoa juhlitaan 23.-26.11. Allastilaan pystytetään suosittu WIBIT -rata, ja luvassa on myös muuta ohjelmaa allastiloihin sekä yläkertaan. Leikin lomassa tuodaan esille harrastamisen Suomen mallia ja lasten oikeutta harrastamiseen. Kainuun Museo järjestää viikon aikana toiminnallisia työpajoja ennalta sovituille ryhmille ja luvassa on myös yksi avoin paja kaikille halukkaille. Taidemuseolla Pohjoistuulen metsä -näyttelyssä vierailee 22.11. klo 11-15:30 varhaiskasvatuksen Silmu-kulttuuritoimintayksikön työntekijä metsäkuninkaan tyttären hahmossa ja 26.11. klo 11-14 on luvassa 0-2-vuotiaiden taidetyöpajoja.

Kaikki viikon tapahtumat, lisätiedot tapahtumiin ja ohjeet seminaariin ilmoittautumiseen löytyvät kootusti osoitteesta: www.kajaani.fi/lapsen-oikeuksien-viikko. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Lapset mukaan töihin perjantaina 24.11.

Valtakunnallista Lapset mukaan töihin -päivää vietetään Lapsen oikeuksien viikon perjantaina 24. marraskuuta. Kajaanin kaupunki on mukana päivässä ja kannustaa henkilöstöään ottamaan lapset mukaan töihin, jos se vain on mahdollista työtehtävien kannalta.

– Lapset mukaan töihin -päivä tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tuoda lapset työpaikalle ja näyttää heille, missä ja mitä aikuiset tekevät työkseen, Sanna Oikarinen toteaa.

Kajaanin kaupunki kannustaa myös paikallisia yrityksiä viettämään Lapset mukaan töihin -päivää, jos päivän viettäminen on yrityksen toiminnan kannalta mahdollista.

– Lapset saavat päivän aikana varmasti ainutlaatuisen kokemuksen. Päivän tarkoituksena ei siis ole teettää lapsella työtä, vaan tutustuttaa hänet läheisen aikuisen työarkeen.

Kajaanin kaupunki järjestää kaupungintalon valtuustosalissa päivän aikana lapsille yhteistilaisuuden, jonne kutsutaan peruskoululaisia ja päiväkotilaisia sekä kaupungin henkilöstön lapsia.

– Luvassa on muun muassa Kajaani-aiheinen tietovisa, mahdollisuus haastatella kaupungin viranhaltijoita, askartelua ja pientä tarjottavaa, Oikarinen kertoo.

Lapset mukaan töihin -päivän voi toteuttaa monin eri tavoin ja hyviä vinkkejä päivän toteuttamiseen saa osoitteesta www.lapsetmukaantöihin.fi