Hyppää sisältöön

Kirjaston lukupiirin syksy 2024

Syksyllä 2024 lukupiirissä käsitellään ihmisen suhdetta luontoon ja eläimiin. Lukupiiri kokoontuu pääkirjastolla kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 17. Tervetuloa!

Linkit avautuvat Kainet-verkkokirjastoon.

11.9. Ulla-Lena Lundberg: Linnunsiivin Siperiaan (1994)

Ulla-Lena Lundberg matkusti Siperiaan ensimmäisen kerran nuorena, rakastuneena ja sydän täynnä tulevaisuudenuskoa. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän palaa tundralle, tällä kertaa lintujen tarkkailijana, kirjailijana ja tutkimusmatkailijana. Matka Siperian valoon opettaa näkemään oudon maan huikaisevan kauneuden ja sen asukkaiden vahvan sielunmaiseman. Kenties sitäkin enemmän matkaaja oppii itsestään. Kertoessaan Siperian linnuista ja ihmisistä kirjailija piirtää herkin vedoin myös oman kuvansa.

9.10. Kerstin Ekman: Suden jälki (2022)

Metsästyksenjohtaja Ulf näkee 70. syntymäpäivänään suden, ja hetki muuttaa kaiken. Vanhan miehen epäilys elämäntyönsä eettisyydestä kasvaa järisyttäväksi identiteettikriisiksi. Pientä elämänpiiriä mullistavat käänteet sen kuin jatkuvat: metsä palaa, karhu hyökkää, Ulf sairastuu ja rikos tapahtuu. Suureen susikysymykseen sekoittuu rikoksen mysteeriä, ikääntymisen kipua ja rakkauden monia puolia. Ekmanille tyypillisesti jännitys maustaa yhteiskunnallista sanomaa ja hiljaa syvenevää psykologista ihmiskuvausta.

13.11. Maria Turtschaninoff: Suomaa (2022)

Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän keskellä. On tyttären vuoro olla sukunsa vanhin ja ottaa haltuun talo ja maa sen ympärillä. Suvun tarina ulottuu neljänsadan vuoden taakse sotamies Mattsiin, joka tuli ja iski lapionsa turpeeseen. Pohjalaisella Nevabackan sukutilalla eletään luonnosta ja sen kanssa. Asukkaita koetellaan, mutta metsä suo heille turvaa ja oman paikan. Suomaa kertoo paikan ja yhteenkuuluvuuden voimasta sekä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen.

11.12. Antti Tuuri: Lintujen kesyttäjä (2023)

Pohjanmaalaiseen taloon tulee 1950-luvun lopulla mies, joka pyytää saada yösijaa ja ruokaa vastaan kesyttää pihapiirissä pesivät pääskyset. Äiti kieltää palkkaamasta tätä, mutta näyttääkseen kuka on isäntä talossa isä pilkallaan sopii lintujen kesyttämisestä. Epäilijöitä riittää, ja kesyttämiseen menee aikaa. Kyläläisiä käy naureskelemassa omenapuun alla liikkumatta istuvaa Lintujen kesyttäjää, joka kertoo etsivänsä yhteyttä pääskysten haltijahenkeen, emuun, joka jokaisella eläinlajilla on omansa.

Aihealueet