Hyppää sisältöön
Koronatiedote

Virus leviää edelleen herkästi, Kainuussa maskisuositus jatkuu kohtalaisen ja korkean riskin tilanteissa

Kainuun sote 3.11.2021

Alkuviikolla Kainuussa 13 koronatartuntaa

Maanantaina ja tiistaina Kainuussa on todettu 13 uutta koronatartuntaa. Näistä yli puolet on Kajaanissa ja muut tartunnat Kuhmossa, Sotkamossa ja Suomussalmella.

Kainuun keskussairaalan vaativan kuntoutuksen tai Sotkamon terveyskeskuksen osastolla ei ole todettu uusia tartuntoja. Yksiköt ovat edelleen vierailukiellossa, eikä uusia potilaita oteta toistaiseksi.

Vartiuksen rajanylityspaikalla on ollut viikonloppua rauhallisempaa, eikä uusia koronatapauksia ole testauksissa ilmennyt.

Rokotekattavuus Kainuussa edelleen vajaa

Koronarokotukset saa helposti ja maksutta kuntien rokotuspisteissä. 15. marraskuuta 2021 alkaen koronarokotuksia saa myös influenssarokotusten yhteydessä.
Rokotuspisteistä saa lisätietoja Kainuun soten influenssarokotukset verkkosivustolta ja Kainuun soten koronainfo verkkosivustolta

”Kainuussa 12 – 40 -vuotiaiden rokotuskattavuus on vielä merkittävästi vajaa. Tästä ikäryhmästä useammalla kuin kolmasosalta puuttuu toinen rokote ja joka viidenneltä rokotteen antama suoja kokonaan. Tämä tarkoittaa tartuntaryppäiden esiintymistä jatkossakin ja myös vakavan sairastumisen riskiä. Sitä myötä myös varotoimia on jatkettava. Terveydenhuollossa toimintojen rajaaminen aiheuttaa tietysti ongelmia, kuten jonojen pidentymistä”, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Susanna Halonen.

Kolmatta koronarokoteannosta suositellaan kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille, jotka saivat rokotteet ensimmäisten joukossa. Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Vakavasti immuunipuutteisille kolmas rokotusannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Maskisuositus ja terveysturvallisuusohjeet
Kohtalaisen tai korkean riskin tilanteissa on edelleen voimassa maskisuositus. ”Täyden rokotussuojan eli kahteen tai kolmeen kertaan rokotetut voivat toimia varsin normaalisti esimerkiksi osallistumalla harrastuksiin. Mutta mikäli tilaisuuden tai asioinnin luonne ei mahdollista etäisyyden säilyttämistä oman seurueen ulkopuolisiin, on etenkin riskiryhmään kuuluvien suositeltava käyttää maskia”, ohjeistaa Halonen.

Myös muut terveysturvallisuusohjeet, kuten hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen, ovat voimassa. Lievätkin koronaan tai muihin hengitystieinfektioihin viittaavat oireet tulee sairastaa kotona. Näin ehkäistään muidenkin infektioiden leviämistä.

Koronatestiin tulee hakeutua erityisesti, mikäli kuuluu rokottamattomiin tai vajaan rokotussuojan omaaviin, riskiryhmiin tai sote-ammattihenkilöihin. Testiajan voi Kainuussa varata Omasote-palvelusta tai puhelimitse 040 165 0020.