Hyppää sisältöön
Puhelin kiinnitettynä auton tuulilasiin

Kesän joukkoistetut katujen kuntokartoitukset olivat menestys – Huonokuntoisilla kaduilla väliaikaisia korjaustoimenpiteitä

Kajaanin kaupunki toteutti viime kesänä joukkoistetun ajoratojen ja pyöräteiden kuntokartoituksen Crowdsorsa-mobiilipeliä sekä Vaisala Oyj:n kehittämää konenäkö- ja tekoälyteknologiaan pohjautuvaa RoadAI-sovellusta hyödyntäen.

Kajaanin kaupungininsinööri Matti Nousiaisen mukaan kuntokartoitukset onnistuivat yli odotusten, ja katujen kunnosta saatiin todella paljon hyödyllistä tietoa.

– Iso kiitos kaikille kuntokartoitukseen osallistuneille. Kartoituksen perusteella voidaan yleisenä havaintona todeta, että Kajaanin katuverkko on varsin hyvässä kunnossa, Nousiainen toteaa.

Hänen mukaansa kaduista reilut 14 prosenttia on erittäin hyväkuntoisia ja noin 46 prosenttia hyväkuntoisia.

– Toki eri puolilta kaupunkia löytyy myös huonokuntoisia katuja. Erittäin huonokuntoiseksi kartoituksessa luokiteltiin 10,7 prosenttia kaduista. Eli kyllä vuosittaisille katusaneerauksille on tarvetta jatkossakin.

Nousiainen kertoo, että yleisen kustannustason nousun ja pienentyneiden kunnossapito- ja investointimäärärahojen vuoksi katujen saneerauksia ei valitettavasti pystytä toteuttamaan riittävästi.

– Huonokuntoisilla asfalttikaduilla vanhaa asfalttia joudutaan paikoin poistamaan ja muotoilemaan katu väliaikaisesti asfalttimurskeella. Tällä toimenpiteellä varmistetaan turvallinen liikkuminen kadulla sekä helpotetaan talvikunnossapitoa.

Kuntotutkimusten tuloksia hyödynnetään osana pitkäjänteistä kunnossapidon ja investointien suunnittelua. Kuntokartoitus tullaan toteuttamaan parin kolmen vuoden kuluttua uudelleen.